Hét magyar előadó lesz a jövő évi Matematikai Világkongresszuson

Ebből négyen az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatói. Kombinatorika, analízis, algebrai geometria és valószínűségszámítás kerül majd a terítékre magyar tálalásban.

2017. június 20.

Közzétették a jövő évi Matematikai Világkongresszus (International Congress of Mathematicians – ICM) meghívott előadóinak névsorát. A tudományág négyévenként megrendezett legfontosabb eseményén meghívott előadónak lenni a nemzetközi matematikai díjak után a legnagyobb megtiszteltetés, ami egy kutatót érhet. A kongresszusok 120 éves hagyománya is hatalmas presztízst ad egy ilyen felkérésnek.

A 2018-as, Rio de Janeiróban sorra kerülő tanácskozásra hét magyar előadót hívtak meg. Közülük Némethi András, Szegedy Balázs, Tardos Gábor és Tóth Bálint az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatói (Tóth Bálint emellett a Bristoli Egyetem professzora is), Babai László a Chicagói Egyetemen, Balogh József az Illinois-i Egyetemen, Máthé András pedig a Warwicki Egyetemen dolgozik.

Babai László akadémikus ezúttal harmadszor kapott meghívást, a gráfizomorfizmus-problémával kapcsolatos, áttörést jelentő eredményének köszönhetően. Szegedy Balázs és Tardos Gábor az MTA Lendület programjának korábbi nyertesei, Némethi András pedig éppen az idén kapott Széchenyi-díjat.

A kombinatorika mindig is a magyar matematika erőssége volt, ezt jelzi az is, hogy a hét előadó közül négyen (Babai, Balogh, Szegedy és Tardos) ebben a szekcióban fognak szerepelni. Máthé az analízis, Némethi az algebrai geometria, Tóth a valószínűségszámítás szekcióban tart előadást. Az összehasonlítás kedvéért érdekes megjegyezni, hogy a négy magyarországi kutató mellett régiónkból két Lengyelországban, valamint egy-egy Ukrajnában, illetve Lettországban dolgozó matematikus szerepel a meghívottak listáján.