Egészségügy és környezetvédelem – tudományos konferencia Pécsett

A Magyar Tudományos Akadémia két kiemelt, a 21. századi egészségügy helyzetét vizsgáló, valamint a magyar víztudományi kutatásokban új fejezetet jelentő víztudományi stratégiai programját vitatták meg az idén 650 éves Pécsi Tudományegyetem jubileumi rendezvényei sorában tartott tudományos konferencia résztvevői.

2017. december 6.

Mint az az egészségügy mai helyzetének elemzésén elhangzott: a tudományos-technikai fejlődés, a rendkívül drága új eljárások megjelenése egyre jobban meghaladja ezek racionális igénybevételének kereteit, ezért az ellátási formákat újra kell gondolni. Világszerte felhívások jelennek meg, hogy a tudományos akadémiák figyelmét ráirányítsák az egészségügy problémáira.

A Magyar Tudományos Akadémia is többek között e társadalmi igény hatására indította el egészségügyi kutatási programját annak érdekében, hogy a felvetett kérdésekre helyes válaszok, megoldások, cselekvési modellek születhessenek. A program végső célja egy új társadalmi megállapodás előkészítése a 21. század egészségügyi ellátásában.

A pécsi tanácskozás magyar és külföldi előadói európai és globális megközelítésben vizsgálták a problémakört.

Az Akadémia másik, vízzel kapcsolatos programja, a Nemzeti Víztudományi Kutatási Program annak felismerése nyomán indult el, hogy a környezetvédelem korunk egyik legfontosabb össztársadalmi feladata. Magyarországnak földrajzi elhelyezkedése okán központi felelőssége van a Kárpát-medencei a vízügyi stratégia kidolgozása, a klímaváltozás okozta kihívások kezelése, valamint a környezet- és talajvédelem területén. A Magyar Tudományos Akadémia kiemelt programját alkotó kérdéskörről, a tudomány és az oktatás feladatairól tekintélyes magyar és külföldi kutatók osztották meg gondolataikat.