Startol az „Élvonal” – új kutatói kiválósági programot indít az NKFI Hivatal

Az „Élvonal” kiválósági felhívásra azok a vezető kutatók pályázhatnak, akik a pályázat benyújtását megelőző 10 éves teljesítményük alapján a nemzetközi tudományos élet élmezőnyébe tartoznak és a tudományterületükön nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket érnek el.

2017. június 13.

A most megjelent, legkiválóbb felfedező kutatók munkáját ösztönző új pályázati felhívásról Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke elmondta: „A legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő kimagasló teljesítményt nyújtó, iskolateremtő kutatóknak, akik a kutatás nemzetközi élvonalában szakterületük formálóivá váltak, stratégiai szerepük van abban, hogy Magyarország a fejlett országokhoz felzárkózzon. A hazai tudományos műhelyek felfedező kutatási programjainak színvonala meghatározza, milyen ötletekkel, technológiákkal tudnak az ott tanuló és dolgozó szakemberek az innovációs folyamatokba bekapcsolódni, hogyan tudnak hozzájárulni a más országokban felfedezett csúcstechnológia alkalmazásán, üzemeltetésén túlmutatva eredeti technológiák, megoldások fejlesztéséhez, a hozzáadott szellemi termék újdonságtartalmához.”

Az ötéves periódusra szóló, nyertes pályázónként összességében közel 1 millió euró olyan támogatás, amely versenyképes alternatívát jelenthet a nemzetközi pályázati rendszerekben. Egy évben várhatóan 10-12 kutató nyerheti el ezt a támogatást, kizárólag olyanok, akik az eddigi eredményeikkel már bizonyították, hogy szakterületükön versenyképesek a világ élvonalába tartozó kutatókkal. A kiválósági programban elnyert támogatás öt évre szól. Az ötéves periódus lejárta után a korábbi kedvezményezettek ismét csak nyílt versenyen mérkőzhetnek meg újra az akkori élvonalbeli pályázókkal.

Az Élvonal felhívásra kizárólag alapkutatási témákkal lehet pályázni, tematikus korlátozás nélkül abban az esetben, ha a pályázó életrajza és kutatási terve egyaránt megfelel a felhívásban foglaltaknak. A 2018–2022 közötti időszakra 3 milliárd forint keretösszeg biztosított KKP_17 pályázatra, amelyből a 2018. évi kifizetésekre rendelkezésre álló forrás 600 millió forint.

További részletek az NKFI Hivatal honlapján.