Tükröt szeretnénk tartani – Pléh Csaba a közoktatásról az ATV-ben Tükröt szeretnénk tartani – Pléh Csaba a közoktatásról az ATV-ben

Tükröt szeretnénk tartani – Pléh Csaba a közoktatásról az ATV-ben

Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának (KEB) állásfoglalásáról beszélt az ATV Start című reggeli műsorában Pléh Csaba akadémikus, a testület elnöke. A közelmúltban újjáalakult KEB vezetője felidézte a a műveltség iskolázási és tantervi beszűküléséről a napokban kiadott állásfoglalás előzményeit is.

Az idő a tudománynak dolgozik – interjú Freund Tamással Az idő a tudománynak dolgozik – interjú Freund Tamással

Az idő a tudománynak dolgozik – interjú Freund Tamással

A gyógyszerfejlesztésnek csak a felfedező kutatások adhatnak lendületet: amint megfejtjük a betegségek mögötti idegsejthálózati vagy molekuláris mechanizmusokat, megvan az újabb gyógyszercélpont – vallja Freund Tamás, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa, aki szerint belátható időn belül gyógyíthatóvá válhat az Alzheimer- és a Parkinson-kór is. Az MTA alelnökével a Manager Magazin készített interjút.

Átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet Lovász László Átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet Lovász László

Átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet Lovász László

Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke átvette a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet, amelyet tavaly ítélt oda a Bolyai Intézet tanácsa az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára.

Egymilliárdból is kiszúr egyetlen gyanús sejtet a szegedi okosmikroszkóp

„Ilyen sejtet eddig még nem láttam. És maga, professzor úr? A formája vagy a mérete alapján véli ismerősnek? Várjon, készítettem még képeket, ha esetleg nem biztos benne. Kétmillió elég lesz, vagy mutassak még?” Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában nem a PhD-hallgatók beszélgetnek így a kutatásvezetőikkel, hanem egy szuperokos mikroszkóp az előtte (vagy mögötte) ülő szakemberrel. Ha ebben van is némi túlzás, az legfeljebb a dramaturgiában keresendő.

Ha azt halljuk, Kínában kvantumszámítógép épül, rohanjunk a bankba a pénzünkért Ha azt halljuk, Kínában kvantumszámítógép épül, rohanjunk a bankba a pénzünkért

Ha azt halljuk, Kínában kvantumszámítógép épül, rohanjunk a bankba a pénzünkért

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpont vezetésével létrejött a Nemzeti kvantumtechnológiai program. A konzorciumban részt vevő egyetemek, kutatóintézetek és cégek a természet talán legabsztraktabb jelenségcsoportját, a kvantummechanikát igyekeznek az ember szolgálatába állítani. E kutatásnak csak az egyik ága a kvantumszámítógép kifejlesztése, de a többi cél – ha lehet – halandó ésszel még inkább felfoghatatlan. Persze, valljuk be, a laikus még a klasszikus számítógép működését sem érti.

  • 216 találat
  • További