Török Ádám: a bírálat nem politizálás Török Ádám: a bírálat nem politizálás

Török Ádám: a bírálat nem politizálás

Nem akarta befolyásolni a kormányzati politikát kritizáló Hegymenet című tanulmánykötet megjelenését – mondta Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a Népszavának adott interjúban.

Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam

Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam

A Magyar Tudományos Akadémia mint szervezet ne foglaljon állást a közállapotokat érintő ügyekben, magát a tagságot azonban kifejezetten vitára biztatja az MTA újraválasztott elnöke. Lovász László nem érzi, hogy a CEU melletti kiállása miatt büntetésbe került volna az Akadémia, szerinte az egyetem működése körüli bizonytalanság viszont sokat ártott Magyarország tudományos vonzerejének. A tudós a külföldre távozott magyar kutatók visszacsábításának feltételeiről is beszélt a hvg.hu-nak.

Akadémiai vezetők az Audi Hungariánál

A Magyar Tudományos Akadémia képviseletében Bokor József alelnök és Monostori László, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI) igazgatója dr. Knáb Erzsébettel, az Audi Hungaria személyügyekért felelős igazgatósági tagjával folytattak megbeszélést a járműipar előtt álló kihívásokról és a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről, majd megtekintették az Audi Hungaria Zrt. járműgyártását.

„Most szólnunk kellett” – interjú Lovász Lászlóval a Heti Válaszban „Most szólnunk kellett” – interjú Lovász Lászlóval a Heti Válaszban

„Most szólnunk kellett” – interjú Lovász Lászlóval a Heti Válaszban

Nem kommentálta az amerikai állampolgársága miatt ellene indított támadást az MTA újraválasztott elnöke. Lovász László szerint a gender studies tudomány, az Akadémia továbbra sem politizál, de volt rá példa, hogy a kormány hallgatott rá. A Heti Válasznak adott interjú május 18-án jelent meg nyomtatásban, és június 7-én került fel a valasz.hu-ra.

Magyar találmánnyal röntgenezik a japán vulkánokat

Új és minden eddiginél jóval költséghatékonyabb eszközt fejlesztettek ki a vulkánok (és sok minden más) átvilágítására a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában, a technológiára pedig Japánban is szemet vetettek. Olyannyira, hogy a NEC japán IT-óriás megvette az MTA fejlesztését, amivel a vulkánok mellett hidakról és alagutakról akarnak röntgenképeket csinálni egy mesterséges intelligenciával kiegészített rendszerrel.

  • 161 találat
  • További