A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt az elnyert kutatási támogatások területén  A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt az elnyert kutatási támogatások területén

A tavalyi év kiemelkedően sikeres volt az elnyert kutatási támogatások területén

"A Lendület program fontos lépcsőt jelent a nagyobb európai elismerés felé vezető úton; a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal részéről pedig remek kezdeményezés, hogy azok számára, akik majdnem elnyerték, tehát a döntőbe jutottak az európai pályázaton, olyan átmeneti támogatást nyújt, amely lehetővé teszi, hogy újra pályázzanak a következő évben" - mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerdán az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában. Lovász László beszélt az MTA stratégiai programjairól és legfontosabb beruházásairól is.

Ma is hat Öveges József példaadása a Nobel-díjas Oláh György életében

Öveges József szellemében kellene közelebb vinni a mai fiatalokhoz a kémiát – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Oláh György magyar származású Nobel-díjas amerikai vegyészprofesszor. Beszélt arról is, 1956-ban az emigráláshoz a végső lökést a helyzet reménytelensége adta meg. Az oroszok visszatérése és az elnyomás nem látszott megváltoztathatónak, és ezért volt az ország elhagyása az egyetlen út a szabad élethez – fogalmazott a középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban teljesítő professzor.

Az MTA TK magyar jogrendszerrel foglalkozó tanulmánykötetéről ír a 444.hu

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézete csaknem ezer oldalas tanulmánykötetének – A magyar jogrendszer állapota – szerzői területenként, intézményenként és általában is elemzik a magyar helyzetet. A kötetben közzétett eredményekről ad összefoglalót a 444.hu.

Tudósokon nyerészkednek, összefoghatnak ellenük

Sokadik forradalmukat indították a napokban az egyetemek és a kutatóintézetek a tudományos kommunikáció felett egyeduralmat gyakorló, profitéhes kiadók, jelen esetben az Elsevier ellen. E cégek, miközben a tanulmányokat író kutatóknak egy fillért sem juttatnak bevételeikből, évről évre tovább emelik már egyébként is szürreálisan magas előfizetési díjaikat. A tudósok sokáig tehetetlenek voltak, hiszen egész karrierjük függ attól, hogy cikkeik megjelennek-e a legjobbnak tartott folyóiratokban, és azokat mások el is olvassák. Most Németországban bojkottot hirdettek sok egyetemen, megtagadták az összes előfizetés meghosszabbítását, az eredmény azonban kétséges.

A mindennapokban használható szuperanyag nyomában

Az utóbbi évtized slágeranyaga a fizikában a grafén. Ez nem is csoda, hiszen elméletben számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, az acélnál is sokkal nagyobb teherbírástól a teljes átlátszóságon keresztül a remek elektromos vezetőképességig. De a grafén még nem áll készen a tömeges alkalmazásra. Ennek eléréséhez egy eurómilliárdos költségvetésű európai konzorcium részeseként a Magyar Tudományos Akadémia kutatói is hozzájárulnak.

Ezért tarolnak az invazív ragadozók

Az ebihalak – talán öröklött tudásukra támaszkodva – a régóta nálunk élő ragadozó halak szagát megérezve azonnal menekülőre fogják, a növényevő halak és az ismeretlen, invazív ragadozók kémiai jeleire viszont érdektelenül reagálnak. E jelenség, amelyet az MTA kutatói mutattak ki, hozzájárulhat ahhoz, hogy a messzi vizekből érkezett ragadozók miért lesznek oly sikeresek új élőhelyükön, hogy az sokszor az őshonos fauna kipusztulásával fenyeget. Az mta.hu-n korábban megjelent eredményről a Magyar Nemzet is beszámolt

A magyarok többsége nem hisz az orvostudománynak

A magyarok többsége hatásosabbnak tartja az alternatív gyógyítási formákat, mint a hivatalos orvostudományt, gyűlöli a gyógyszergyárakat, és szilárdan hisz többszörösen megcáfolt egészségügyi téveszmékben – ezek a főbb tanulságai a Závecz Research által az Index megbízásából végzett országos, reprezentatív közvélemény-kutatásnak. Ijesztően magas az oltásellenesség támogatottsága, a homeopátiában viszont meglepően kevesen hisznek.

„A kagyló, amivel meregetünk a nyelv tengeréből”

Két héten belül a második könyvét mutatták Péntek János akadémikus nyelvészprofesszornak: a Történések a nyelvben a keleti végeken című tanulmánykötete után péntek délután az általa szerkesztett A moldvai magyar tájnyelv szótára első kötetének első részét ismertették Kolozsváron.

Hiánypótló összefoglaló füves élőhelyekről

Több ország szakemberei – köztük az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoportjának tagjai – dolgoztak együtt az eurázsiai és észak-afrikai sztyeppék biodiverzitását ismertető egyedülálló tanulmányköteten.

  • 117 találat
  • További