Nemzeti Víztudományi Program

A Balaton élővilága

Könyv- és filmbemutatóval egybekötött látogatást tett a Víztudományi Program Irányítótestülete Tihanyban, a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben 

2024. július 2. Sugár Éva

Balatoni Természetkalauz

2024. június 14-15-én az MTA Nemzeti Víztudományi Program Irányító testület tagjai meglátogatták Tihanyban a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetet, ahol Vörös Lajos, algológus, az IT tagja bemutatta az általa szerkesztett frissen megjelent könyvet a Balaton élővilágáról.

A „Balatoni Természetkalauz” első kiadása még 2011-ben jelent meg. Az új kötet a Víztudományi Programot 2016-ban kezdeményező Lovász László, az MTA korábbi elnökének előaszavával, ennek aktualizált, bővített kiadása. A könyvben fellelhető csodálatos fotók jelentős részét Vörös Lajos maga készítette. Az ismeretterjesztő könyv a Balaton élővilágáról szól, bemutatja többek között a balatoni ökoszisztéma működését és a megjelenő invázós fajokat. Felhívja a figyelmet a Balaton élővilágára veszélyt jelentő antropogén és klimatiuks hatásokat is. A könyv megjelenését az MTA Nemzeti Víztudományi Program is támogatta.

Balatoni Bebírók - inváziós fajok a tó vízrendszerében

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai az elmúlt évtizedekben az inváziós fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják. Az újonnan megjelenő fajok versenytársai vagy ragadozói lehetnek az őshonos élőlényeknek, új betegségeket, vagy parazitákat terjeszthetnek, átalakíthatják a hosszú idő alatt kialakult, az adott terület adottságai által meghatározott élőlényközösségeket.

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és az Intézet kutatóinak részvételével egy éven át forgatta azt a filmet, amely bemutat néhány- a Balatonban és a tó vízgyűjtőjén előforduló inváziós fajt- és néhány olyat is, amelyek megjelenése e terület élővilágára veszélyt jelenthet, vagy megítélése vitatott.

A földön, vízen, levegőben forgatott film példákon keresztül mutatja meg, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás pillanatok alatt változtatja meg a természetes életközösségeket, és segíti új élőlények elterjedését.

Bővebb információ a filmről a BLKI honlapján érhető el.

Az IT tagjai a könyvbemutató és a film megnézése után megtekintették a Vendégház aljában berendezett kiállítást a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet történetéről. Megismerkedhettek Sebestyén Olga limnológus kutatónő munkásságával.

Szombaton az IT tagjai egy rövid kirándulást tettek Tihanyban a Belső-tó közelében található híres Aranyház gejzírkúp területén.