ERC információs nap az Akadémián szeptember 16-án

Milyen újdonságokat és lehetőségeket kínál az Európai Kutatási Tanács jövőre? Hogyan lehetnek eredményesek a magyar kutatók az ERC pályázatain? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők az MTA Székházában szeptember 16-án, pénteken, az ERC információs napon.

2016. szeptember 8.

Az immár hagyományos rendezvény elsősorban az ERC pályázatok benyújtását tervező kutatóknak és a kutatásaikat befogadó intézmények képviselőinek lehet hasznos. Az információs nap egyike azoknak a programoknak, amelyekkel az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya segíti a kutatók felkészülését a sikeres pályázásra.

A szeptember 16-án, reggel kilenckor kezdődő információs napon Lovász László, az MTA elnökének köszöntője után az Európai Kutatási Tanács 2017-es újdonságairól, a jövőre várható pályázati lehetőségekről kapnak tájékoztatást a résztvevők Bőhm Gergelytől, az ERC nemzeti kapcsolattartójától.

Az Európai Kutatási Tanács Végrehajtó Ügynöksége, az ERCEA munkatársa, az ERC programkoordinátora, Kulcsár Ágnes abban nyújt segítséget a hallgatóknak, hogy mire kell figyelnie annak, aki szeretne eredményesen szerepelni az ERC pályázatain.

Hogyan készüljünk fel az ERC pályázatra? Ez a címe annak a panelbeszélgetésnek, amelyen korábbi ERC-nyertesek is megosztják tapasztalataikat.

A korábbi évek információs napjaihoz képest újdonságot jelent az program, amelynek keretében a kutatói karrierépítésről, valamint az ezzel kapcsolatos vezetői feladatokról beszélgetnek nyertes kutatók és sikeres magyarországi kutatóhelyek vezetői. Az eszmecsere moderátora Kondorosi Éva akadémikus, az ERC Tudományos Tanácsának tagja lesz.

Részletes információk az új pályázatról az NKFIH honlapjánSzó lesz az NKFIH új pályázatáról is. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból pályázható támogatás lehetőséget biztosít a hazai kutatók számára, hogy olyan kutatócsoportnál tölthessenek el három vagy négy hónapot, amelynek vezetője már ERC-támogatás nyertese. A programban résztvevő vendégkutatók így közvetlenül juthatnak értékes tapasztalatokhoz arról, hogy miként kell sikeres ERC-pályázatot összeállítani és hogyan kell egy ERC által támogatott élvonalbeli kutatócsoportot vezetni. A program legfőbb célja pedig az, hogy a résztvevők hazaérkezésüket követően várhatóan maguk is nagyobb eséllyel nyújtsanak be eredményes pályázatot az ERC kutatástámogatási felhívásaira.

Az ERC nemzeti kapcsolattartó pont oldalaMint arról korábban beszámoltunk, három magyar kutató nyert az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant 2016-os pályázatán. Mindhárman a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának kutatócsoport-vezetői. Hangya Balázs az MTA KOKI-ból, Janáky Csaba a Szegedi Tudományegyetemről és Kóspál Ágnes az MTA CsFK-ból öt évre szóló, egyenként nagyjából másfél millió eurós támogatást nyertek el. A pályázók felkészítésében ERC nemzeti kapcsolattartó pontként (ERC NCP) közreműködött az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya is.

ERC információs nap az Akadémián

Időpont: 2016. szeptember 16., 9 órától 14 óráig
Helyszín: MTA Székház (Budapest, V. ker. Széchenyi tér 9.), Nagyterem
Az információs napra regisztráció az erc [at] titkarsag [dot] mta [dot] hu e-mail címen lehetséges.
Az információs nap programja