// ERC Nemzeti kapcsolattartó pont

Az ERC nemzeti kapcsolattartó pont az MTA Titkárságon

Az MTA ERC kapcsolattartó pontként segíti a kutatók felkészülését az ERC pályázataira

Az MTA ERC nemzeti kapcsolattartó pontként segíti a Magyarországon dolgozó kutatók felkészülését a European Research Council pályázataira.

Magyarországon a nemzeti kapcsolattartók (az NCP-k - "National Contact Points") munkájának koordinációjáért a kutatási, fejlesztési és innovációs politikáért felelős kormányzati szerv, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felelős. Néhány kapcsolattartó pont azonban az Európai Bizottság jóváhagyásával más intézményben végzi a tanácsadói munkáját. A korábbi hagyománynak megfelelően a 2014-20-as időszakban az ERC pályázatokkal kapcsolatos NCP-feladatokat a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága látta el és ez így maradt a 2021-2027 közötti Horizont Európa keretprogram idejére is.

Jelenleg az ERC nemzeti kapcsolattartó pont Bőhm Gergely, az MTA Titkárság Elnöki és Alelnöki Titkárságának vezetője és Borvölgyi Katalin, az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának EU vezető szakértője.

Bőhm Gergely, ERC NCP

Az ERC NCP feladata, hogy átfogó tájékoztatást és tanácsadást nyújtson az ERC pályázatok tematikus tartalmáról, az elvárt követelményekről, a bírálat folyamatáról, valamint a szerződéskötés menetéről és a szakmai, illetve pénzügyi jelentés ismérveiről.

Az információk terjesztése több formában valósul meg: az NCP-k folyamatosan rendelkezésre állnak az érintettek személyes telefonos vagy írásbeli megkeresésére. Évente több alkalommal információs napokat és workshopokat tartanak, ahová lehetőség szerint az ERC Végrehajtó Ügynökségének (ERCEA) munkatársait, korábbi ERC-nyerteseket és bírálókat is meghívnak. Az információk terjesztését segíti az MTA honlapján belül ez az aloldal is. A portál miden érdeklődő számára elérhetővé teszi az ERC-val kapcsolatos aktuális információkat, a tájékoztató előadások és workshopok időpontját, illetve a pályázatíráshoz szükséges alapvető adminisztratív, pénzügyi és jogi tudnivalókat.