Az MTA tájékoztatója a Lukács Archívumról

Az MTA fontosnak tartja, hogy a Lukács Archívum fennmaradjon, és a szigorú szakmai szabályoknak megfelelő módon, teljes mértékben feldolgozott, rendszerezett, katalogizált és kutatható legyen.

2016. április 7.

2016. április 5-én Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke találkozott Agárdi Péterrel, a Lukács György Alapítvány kuratóriumának elnökével. A találkozón Lovász László megerősítette az MTA korábbi álláspontját: a Magyar Tudományos Akadémia fontosnak tartja, hogy a Lukács Archívum fennmaradjon, és a szigorú szakmai szabályoknak megfelelő módon, teljes mértékben feldolgozott, rendszerezett, katalogizált és kutatható legyen. A legfontosabb tudományos cél, hogy a Lukács Archívum és Könyvtár anyaga a lehető legszélesebb – hazai és nemzetközi – szakmai körben elérhetővé váljon.

Mint az MTA korábbi közleményében is olvasható, a Lukács Archívum könyvtára az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Filozófiai Intézetébe kerül.

A Lukács Archívum kézirattárát a digitalizálási és katalogizálási feladat által megkívánt ütemezésben az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárába szállítják át, és biztosítják az irattári szakmai előírásoknak megfelelő digitalizálását és katalogizálását.

Az április 5-i megbeszélésen Lovász László egyértelművé tette: nincs szó a Lukács Archívum szétdarabolásáról, mert a Lukács Archívumban jelenleg őrzött valamennyi könyv, illetve a digitalizálás és katalogizálás után a kéziratok is átkerülnek az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Filozófiai Intézetébe, így megvalósul a gyűjtemény egyben tartása. Lovász elnök úr a gyűjtemény részének tekinti valamennyi, a jelenlegi Lukács Archívumban őrzött könyvet, iratot és kéziratot.

A megbeszélésen lehetőségként felmerült, hogy amennyiben az örökösök belegyeznek, akkor az Archívum egyes bútorai és berendezése is a Filozófiai Intézetbe kerülhetnek.

Lovász László elmondta, hogy az MTA nem tart fenn emlékhelyeket legkiemelkedőbb tudósainak sem, mivel szellemi örökségük megőrzését eredményesebben szolgálja tudományos munkásságuk elemző bemutatása. Ugyanakkor amennyiben akár a Lukács Alapítvány, akár magánszemélyek vagy más szervezetek az emlékhelyet fenn kívánják tartani, úgy az Akadémia ennek szervezési lépéseiben, technikai lebonyolításában segítséget nyújt, együttműködve az V. kerületi önkormányzattal.

A fentiekről Lovász elnök úr még további egyeztetést tart a filozófiai szakterület vezető tudósaival is.