Az MTA ATK TAKI lett a Talajinformációs Intézetek Nemzetközi Hálózatának hazai tagja

A Földművelésügyi Minisztérium felkérte az MTA ATK TAKI-t, hogy hivatalosan képviselje Magyarországot a talajinformációs intézetek nemzetközi szervezetében. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete keretében működő Európai Talajpartnerség Tóth Gergelyt, az intézet tudományos tanácsadóját választotta a szervezet kutatási és fejlesztési pillérének társelnökévé.

2018. április 6.

A talajadatok gyűjtése, információs rendszerekbe illesztése, valamint a tudományos és felhasználói igények szerinti feldolgozása és szolgáltatása terén az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézete (MTA ATK TAKI) számít a vezető intézménynek Magyarországon. A Földművelésügyi Minisztérium felkérte az MTA ATK TAKI-t, hogy hivatalosan képviselje Magyarországot a talajinformációs intézetek nemzetközi szervezetében. Ennek hátterében a nemzetközi partnerekkel és hazai kormányzati szervekkel, különösen a Földművelésügyi Minisztériummal és jogelődjeivel folyó több évtizedes, sikeres és kölcsönösen előnyös együttműködés áll – mondta az MTA ATK főigazgatója, Balázs Ervin, az MTA rendes tagja.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO égisze alatt, a Globális Talajpartnerség keretében működő Talajinformációs Intézetek Nemzetközi Hálózata (International Network of Soil Information Institutions, INSII) az egyes államok talajinformációs intézeteit fogja össze.

A hálózat tagjaként működő nemzeti talajinformációs intézet feladatai közé tartoznak többek között az alábbiak:

  • részvétel a nemzetközi talajadat-harmonizációs szakmai irányok meghatározásában,
  • részvétel az adott ország talajadatainak és információs rendszereinek nemzetközi harmonizálásában,
  • a globális talajadatokkal harmonizált nemzeti talajadatok és információk rendszerezése és megosztása,
  • származtatott információk képzése és interpretálása a hazai és nemzetközi talajpolitikák támogatásához.

Az Az INSII felépítéséről és működési rendjéről itt található teljes áttekintésINSII-be való bekapcsolódás egyúttal formalizálja az MTA ATK TAKI az Európai Talajadat Központtal több évtizedre visszanyúló szakmai összeköttetését, és lehetővé teszi, hogy nemzeti talajinformációs intézetként hivatalosan kapcsolódjon az európai központhoz. Az MTA kutatóintézete feladatait a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályával egyeztetve, a hazai igények és nemzetközi szempontok összehangolásával végzi. Az Intézet már korábban tagja lett több, talajokkal foglalkozó hazai és nemzetközi szervezetnek, mint például a International Union of Soil Sciencesnek, a European Geosciences Unionnak és a DesertNet Internationalnek.

Tóth Gergely Tóth Gergely Forrás: European Soil Partnership

Ide kapcsolódik az a hír is, amely szerint a FAO Globális Talajpartnerség regionális szervezete, az Európai Talajpartnerség március 20–21-i közgyűlésén Tóth Gergelyt, az MTA ATK TAKI tudományos tanácsadóját, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanszékvezető egyetemi tanárát választotta az ESP kutatási és fejlesztési pillérének társelnökévé.

Szervesszén-térkép a világ minden talajáról

A FAO 2012-ben hozta létre Global Soil Partnership című programját, válaszul a talajerőforrásokkal való gazdálkodás globális kihívásaira. A program mára intézményesült formában szolgálja ki a talajokkal kapcsolatos legkülönfélébb tudományos és gyakorlati információs és együttműködési igényeket. A globális program kontinensenként szerveződő regionális partnerségekre tagozódik, a European Soil Partnership az európai társszervezet. A globális partnerség központja Rómában, a FAO központban, az európai partnerség központja ), az Európai Talajadat Központhoz rendelve az Európai Bizottság Közös Kutatóintézetében (JRC), az észak-olaszországi Isprában működik.

A globális partnerség egyik első közös terméke a világ talajainak új szervesszén-térképe, amelynek Magyarország területére vonatkozó kartogramját a Földművelésügyi Minisztériummal egyeztetve az MTA ATK TAKI készítette el, és integrálja az európai fedvénybe. Az MTA ATK TAKI kezdeményezésére és vezetésével, a JRC és a Nemzetközi Talaj Referencia Központtal (ISRIC) közösen készült el Európa talajvízgazdálkodási térképe, amely új tudásbázist teremtett többek között az MTA vízprogramjához, de átfogó európai programokhoz is.