Aktív tudományszervezés, új díjak: mit terveznek 2016-ban az MTA területi bizottságai?

Legyen minél több tagja az Akadémia köztestületének – hangzott el többek között az MTA területi bizottságainak közgyűlésein.

2016. március 7.

Debreceni Területi Bizottság

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága (DAB) közgyűlésén Török Ádám akadémikus, az MTA főtitkára köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményen Gergely Pál akadémikus, az MTA DAB elnöke számolt be a 2015. évi munkáról és az idei tervekről.

„Szak- és munkabizottságainkon keresztül kívánjuk továbbra is megvalósítani az Akadémia közfeladatait” – mondta az elnök. A testület tudományszervező tevékenységét koordináló titkárság színvonalas körülmények biztosításával a DAB épületének jobb kihasználtságát szeretné elérni.

Török Ádám, az MTA főtitkára
Gergely Pál, az MTA DAB elnöke

Az MTA DAB Pro Scientia Érmével díjazták Joó Ferenc egyetemi tanárt, az Akadémia rendes tagját. MTA DAB Plakett kitüntetéssel ismerték el Nagy Jánost, az MTA doktorát, a Debreceni Egyetem professzorát, korábbi rektorát tudományszervező tevékenységéért. Szintén MTA DAB Plakett kitüntetést vehetett át Somsák László egyetemi tanár, az MTA doktora és Virág László professzor, egyetemi tanár, az MTA doktora. A testület vezetése az MTA DAB Pro Cooperatione díjával ismerte el Herbert Van Uffelen professzor, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem vendégelőadójának határokon átnyúló munkásságát.

Miskolci Területi Bizottság

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága (MAB) közgyűlésén Roósz András, a MAB elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Vékás Lajost, az MTA alelnökét.

A MAB elnökségének beszámolója szerint kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy minél több fiatal vegyen részt rendezvényeiken. A MAB-klubok előadásain kívül további találkozókat szerveznek fiataloknak, hogy tudományos érdeklődésüknek megfelelően egy-egy szakterület jeles képviselőivel beszélgethessenek. A testület kapcsolatépítésbe kezd a Borsodi Kereskedelmi és Iparkamara Osztályai és a MAB szakbizottságai között, valamint folytatódik a Miskolci Televízióval közösen megrendezett Tudomány a hétköznapokban című beszélgetéssorozat.

A közgyűlésen Forgó Sándor professzor kiemelkedő munkásságáért részesült Kitüntető Tudományos Díjban

Pécsi Területi Bizottság

Az MTA Pécsi Területi Bizottsága (PAB) közgyűlésének résztvevőit Lovász László, az MTA elnöke köszöntötte. Lovász László rövid áttekintést adott az előző év eseményeiről, majd felvázolta az Akadémia 2016. évi terveit, feladatait.

Kosztolányi György, a PAB elnöke beszámolójában az Akadémia területi bizottságainak szerepét hangsúlyozta. Mint mondta, a bizottságok – bekapcsolódva régiójuk vérkeringésébe – az oktatás mellett jelentősen hozzájárulnak a tudományos ismeretek közvetlen és hiteles átadásához, a tudományos eredmények népszerűsítéséhez és a tudományetikai szempontok érvényesítéséhez. A PAB 2016-os tevékenységében különös figyelmet fordít az első magyarországi egyetem megalapításának közelgő 650. évfordulójára. A Pécsi Tudományegyetem programjaihoz kapcsolódva a PAB a következő másfél évre előadássorozatot hirdetett meg, melynek mottója: Pécs az oktatás és a tudás városa.

Lovász László, az MTA elnöke, Glatz Ferenc, az MTA korábbi elnöke és Kosztolányi György, a PAB elnöke

A közgyűlés tudományos előadását Glatz Ferenc, az MTA korábbi elnöke tartotta 25 év Európában: 1990–2015 címmel.

Szegedi Területi Bizottság

Fülöp Ferenc, az MTA Szegedi Területi Bizottsága (SZAB) elnöke köszöntötte a résztvevőket és ismertette a bizottság 2015. évi munkáját. A testület 2016-ban is folytatja az aktív tudományszervező tevékenységet. A szakbizottságok számos konferencia megszervezését tervezik, amelyek többségének a SZAB székház lesz az otthona; szorgalmazzák a PhD végzettek belépését az akadémiai köztestületbe; a Művészeti Szakbizottság együttműködésével folytatódik a képzőművészeti kiállítások szervezése, ahol a SZAB lehetőséget biztosít határon túli – elsősorban temesvári, szabadkai –, valamint pályakezdő művészek bemutatkozására.

Az elnök kitüntetésben részesítette Csizmaziáné Lipták Máriát, a Móra Ferenc Múzeum korábbi munkatársát, az Akadémikusok nyakkendő nélkül című sorozat szervezésében való több évtizedes részvételéért. Második alkalommal hirdettek eredményt a SZAB Médiapályázatán, amelyben négy kategóriában hirdettek győzteseket.

A tudományos előadást Csapó Benő, az SZTE BTK Neveléstudományi Intézet 2015. évi Prima Primissima díjas intézetvezető egyetemi tanára tartotta A magyar közoktatás fejlődése – a tudomány felelőssége címmel.

Veszprémi Területi Bizottság

Az MTA Veszprémi Területi Bizottsága (VEAB) közgyűlésén Barnabás Beáta, az Akadémia főtitkárhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd rövid áttekintést adott az Akadémia előtt álló feladatokról. Elmondta, hogy az MTA 2016-os stratégiai tervei között a növénytermesztés új lehetőségei a klímaváltozás tükrében, a vízgazdálkodással kapcsolatos kutatások, valamint az oktatás- és szakmódszertani vizsgálatok kiemelt finanszírozása szerepel kiemelt feladatként.

Ezt követően Pósfai Mihály, a VEAB elnöke ismertette a bizottság 2015. évi tevékenységét. Megemlítette a sikeresen megrendezett előadásokat, értékelte a bizottságok munkáját. Külön kitért a régió egyetemeinek sajátosságaira, az országos tudományos ranglistákon elért helyezéseikre.

2016-ban a VEAB egy-egy fiatal, 45 év alatti kutató részére Az év kutatója címmel pályázatot hirdet az élettudományok, a társadalomtudományok, valamint természettudomány és matematika területén. Ismét meghirdetik a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója pályázatot két-két PhD-fokozatot szerzett, illetve fokozatszerzés előtt álló, 35 évnél fiatalabb kutató számára.

A VEAB közgyűlése emlékéremmel köszönte meg Kurtán Zsuzsának, a Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság alelnökének és Döbrönte Zoltánnak, az Orvostudományi Szakbizottság elnökének munkáját.

Kolozsvári Területi Bizottság

Az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottsága (KAB) június 18-án tartja legközelebbi, szokásos éves közgyűlését. A KAB kiemelkedő feladatai között szerepel a 2016-os évben szak- illetve tudománypolitikai fórum szervezése a romániai magyar közoktatás helyzetéről, tudománytörténeti szakbizottsági vita szervezése, valamint konferencia szervezése Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére.

2015. novemberben Lovász László, az MTA elnöke tett látogatást és tartott előadást Kolozsváron. Elkészült továbbá az MTA Kolozsvári Akadémia Bizottság gondozásában a Magyar Tudományosság Romániában 2002-2013. között című kiadvány, mely elektronikusan is elérhető a KAB honlapján (1. Kötet, 2. Kötet, 3. Kötet). A kötet bemutatásáról és Lovász László látogatásáról készült televíziós interjút ide kattintva tekintheti meg.