A V4-ek akadémiái az MTA mellett

A visegrádi országok akadémiai elnökei nyilatkozatot adtak ki, amelyben támogatják a Magyar Tudományos Akadémiát. A Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke, Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke, valamint Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke által aláírt dokumentum egyhangúlag kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és a tudományos kutatás szabadsága mellett.

2018. június 27.

A levél szerint a visegrádi tudományos akadémiák tagjai teljes mértékben támogatják az MTA Elnöksége által 2018. június 15-én kiadott határozatot. Nyilatkozatukban azt kérik, hogy a magyar kormány vonja vissza az Akadémia költségvetését érintő javaslatát, és tegye lehetővé az érintettekkel, különösen a Magyar Tudományos Akadémiával folytatandó széles körű, érdemi konzultációt.

A levél aláírói hangsúlyozzák, hogy a felfedező kutatás minden ország tudományos és innovációs rendszerének alapvető, pótolhatatlan eleme. A tudományos kutatás szabadságának és a tudományos intézmények függetlenségének védelme érdekében fellépő akadémiai elnökök úgy vélik, hogy a tervezett változtatások a Magyar Tudományos Akadémia működéséhez szükséges jogi és pénzügyi garanciákat csorbítják, ezáltal pedig veszélyeztetik az Akadémia tudományos autonómiáját.

A levél teljes terjedelmében itt olvasható: