Agyunkban élő matematikus felel a bizonyosság érzéséért Agyunkban élő matematikus felel a bizonyosság érzéséért

Agyunkban élő matematikus felel a bizonyosság érzéséért

Mindeddig úgy tartották, hogy igen bonyolult elemző folyamat végén alakul ki bennünk, mennyire bízunk meg egyes döntéseinkben. Hangya Balázs, az MTA KOKI kutatója és munkatársai legfrissebb eredményei szerint azonban a nehezen megfogható érzés mögött egyszerű matematikai alapok húzódnak meg.

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ódor Péterrel, az MTA ÖK tudományos főmunkatársával beszélgettünk erdészetről, természetvédelemről és a Pilisben indult erdőökológiai kísérletről.

Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat

Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat

Milyen élettani hatást gyakorolnak az emberi eredetű fogamzásgátló gyógyszerek maradványai a vízi ökoszisztémákban? Ezt vizsgálják a Balaton környékén az MTA Ökológiai Kutatóközpont tihanyi Limnológiai Intézetének munkatársai.

Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés

Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés

Bő három hónappal az első, 2015 szeptemberi észlelés után másodjára is gravitációs hullámokat detektált a LIGO. A 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta. Az újabb eredmény azt bizonyítja, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre.

Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével

Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével

A bevándorlókkal és kisebbségekkel kapcsolatos magatartásformákról, a társadalmi bizalom alakulásáról, valamint a magyar fiatalok politikai részvételéről készült európai felmérések eredményét is megismerhették az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban tartott tanácskozás résztvevői.

Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja

Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja

Csodagyerekként indult, mérnökként rengeteget tett a repülésért és azért, hogy hidainkat ne fújja el a szél. Örvénysort, határvonalat, előadótermet és krátereket is elneveztek róla, néhány napja pedig emléktáblát avattak tiszteletére Göttingenben. Bemutatjuk az egyik utolsó magyar polihisztort.

Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

Óriási előrelépést hozna a rák diagnosztikájában, kezelésében és szűrésében, ha megbízhatóan ki lehetne mutatni a fejlődő daganatból a vérbe kerülő anyagokat. Számos laboratóriumban dolgoznak olyan vértesztek előállításán, amellyel igen korai, még kezelhető formájában lehetne felfedezni a betegséget. Az mta.hu összeállítása.

Először látható, hogyan alszanak a fák Először látható, hogyan alszanak a fák

Először látható, hogyan alszanak a fák

Egy magyar-finn-osztrák kutatócsoport infravörös lézerszkennerrel vizsgálta, mi történik a fák lombjával, ha leszáll az éj. Az eredmény mindenkit váratlanul ért. A csoport biológusa Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója.

  • 77 találat
  • További