Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé

Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé

A vörös óriásokban keletkezett oxigén igen ritka, 17-es izotópjának a korábban becsültnél jóval nagyobb mennyisége alakul át más izotóppá egy eddig kevéssé ismert atommag-reakcióban. Az eredmény átírhatja a kémiai elemek eredetének és a csillagok működésének eddig ismert modelljeit. A kísérletek a LUNA nemzetközi együttműködés keretében, az MTA Atomki kutatóinak részvételével zajlottak az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban.

Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Milyen történelmi jelentősége van Szigetvár 1566-os ostromának? Milyen politikai, gazdasági és katonai stratégiák befolyásolták a 16. századi Európa fő hadszíntereinek eseményeit? Hogyan maradt fenn a szigetvári ostrom a különböző népek történelmi emlékezetében? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ annak a nemzetközi tudományos konferenciának az előadói, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete rendezett a Pécsi Tudományegyetemmel.

Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Milyen politikai játszmák jellemezték az első világháború éveinek nemzetállami törekvéseit Magyarországon, illetve Romániában és hogyan jelentek meg a történelmi események a román és magyar emlékezetpolitikában? Egyebek mellett ezt vizsgálták a bukaresti Balassi Intézetben rendezett, társadalomtörténeti problémákat tárgyaló tudományos tanácskozás történész résztvevői.

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

A Gaia asztrometriai űrszonda 5 éves küldetése során minden eddiginél nagyobb pontossággal több mint egymilliárd csillag helyzetét méri meg. Hetvenszer. A magyar csillagászok részvételével futó program első tizenhat hónapjának adatai már hozzáférhetők az érdeklődők számára. Szabados László csillagász írása.

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

Honfoglaló őseink között az ugor eredetű genetikai elemek éppúgy jelen lehettek, mint a közép-ázsiai török népekre jellemzők. Az elmúlt évezred azonban nem múlt el nyomtalanul – ez az egyik fő megállapítása egy, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetében folyó vizsgálatsorozatnak. A magyar etnogenezis kutatásának újabb archeogenetikai eredményei a Scientific Reportsban jelentek meg.

Nemzetépítő törekvések – román–magyar történészkonferencia Bukarestben Nemzetépítő törekvések – román–magyar történészkonferencia Bukarestben

Nemzetépítő törekvések – román–magyar történészkonferencia Bukarestben

Hogyan emlékeztek románok és magyarok az 1916-os romániai hadba lépésre? Milyen választásra kényszerültek az Osztrák–Magyar Monarchia román nemzetiségű tisztjei? E témák is szerepeltek annak az elsősorban társadalomtörténeti problémákat tárgyaló tudományos tanácskozásnak a programjában, amelyet a bukaresti Balassi Intézetben rendeztek szeptember 15-én.

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

Magyar csillagászok naprendszerünk távoli, apró objektumainak megfigyelésére használták az eredetileg exobolygók keresésére szolgáló Kepler-űrtávcsövet. Méréseik földi megfigyelésekkel elérhetetlen, meglepő eredményekkel szolgáltak.

  • 107 találat
  • További