Mesék és sztereotípiák helyett: Mátyás király és uralkodása Mesék és sztereotípiák helyett: Mátyás király és uralkodása

Mesék és sztereotípiák helyett: Mátyás király és uralkodása

Kiemelkedő tehetség volt a 15. századi magyarországi politikusok sorában, de aligha lehetett kedvelt személy – fogalmaz a népmesék és mondák igazságos Mátyás királyáról szóló írásában Horváth Richárd történész. Az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa szerint érdemes felülvizsgálni a „törökverő”, valamint a főnemességgel szemben a köznemességre támaszkodó királyról szóló képet is.

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa

Nem minden fa alszik, de mindegyiknek van pulzusa

A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják” a vizet.

Az exobolygó-keresés aranykora; tudományról három percben: a Szigma – a holnap világa 2018. április 17-i adása Az exobolygó-keresés aranykora; tudományról három percben: a Szigma – a holnap világa 2018. április 17-i adása

Az exobolygó-keresés aranykora; tudományról három percben: a Szigma – a holnap világa 2018. április 17-i adása

Több mint háromezer exobolygó felfedezésére számítanak a csillagászok a hamarosan felbocsátandó TESS űrszonda mérései alapján. A világűr feltérképezésében az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének kutatói is részt vesznek. Milyen feladatok várnak rájuk? Erről is szó volt a tudományos magazinban, amelynek második felében a Magyarországon első alkalommal megrendezett tudománykommunikációs verseny, a FameLab elődöntőjéről hallhatnak beszámolót az adás hallgatói.

Tizenhárom fekete lyukat fedeztek fel galaxisunk közepén Tizenhárom fekete lyukat fedeztek fel galaxisunk közepén

Tizenhárom fekete lyukat fedeztek fel galaxisunk közepén

Tizenhárom kisebb fekete lyukat fedeztek fel a Tejútrendszer központjában lévő hatalmas fekete lyuk körül a Columbia Egyetem csillagászai. Az ilyen kisebb fekete lyukakból több ezer is lehet ott. A Nature-ben megjelent cikk szerzői az ELTE fizikusára, Kocsis Bencére is hivatkoznak, aki az mta.hu-nak magyarázta a felfedezés hátterét.

Amit az agyunk lát; könyv a málenkij robotról: a Szigma – a holnap világa 2018. április 10-i adása Amit az agyunk lát; könyv a málenkij robotról: a Szigma – a holnap világa 2018. április 10-i adása

Amit az agyunk lát; könyv a málenkij robotról: a Szigma – a holnap világa 2018. április 10-i adása

A látás idegrendszeri folyamatainak megértésével foglalkoznak egy nemzetközi csoportban az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai. Többek között az agy azon működését térképezik fel, amely az aktuális, látott képet a már meglévő tudásunkhoz társítja, és így alkotja meg a szemünk által befogadott látvány jelentését. Az adás második felében kiderül, hogyan gyűjtötték össze a Szovjetunióba, málenkij robotra hurcolt embereket, és mit tudunk ma a sorsukról.

Új űrszondával folytatódik az exobolygó-vadászat Új űrszondával folytatódik az exobolygó-vadászat

Új űrszondával folytatódik az exobolygó-vadászat

Több mint háromezer exobolygó felfedezésére számítanak a csillagászok a hamarosan felbocsátandó TESS űrszonda mérései alapján. A nagyjából személyautó méretű űrszonda távcsövei 400-szor nagyobb területet észlelnek, mint a Kepler űrtávcső. A TESS tudományos programjában az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének kutatói is részt vesznek.

Intenzívebb nyári monszunokat okozhat Ázsiában az olvadó sarki jég Intenzívebb nyári monszunokat okozhat Ázsiában az olvadó sarki jég

Intenzívebb nyári monszunokat okozhat Ázsiában az olvadó sarki jég

Az elmúlt 250 ezer év eljegesedései során a globális jégtömeg és a tengerszint változásai közvetlen hatással voltak a délkelet-ázsiai nyári monszunklímára és Eurázsia elsivatagosodására – derül ki egy, a Nature Communicationsben nemrég megjelent tanulmányból. A mezőgazdaság nagyban függ a nyári monszun által szállított csapadéktól, így a délkelet-ázsiai klímaváltozás jelentős hatást gyakorolhat a globális élelmiszertermelésre.

  • 443 találat
  • További