Új dimenzió a fehérjekutatásban: Fuxreiter Mónika cikke a Cell-ben Új dimenzió a fehérjekutatásban: Fuxreiter Mónika cikke a Cell-ben

Új dimenzió a fehérjekutatásban: Fuxreiter Mónika cikke a Cell-ben

Mi a közös Steven Hawking világhírű brit fizikus betegségében, az egészséges szervezet stresszválaszában és a vírusfertőzések elleni védekezésben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Fuxreiter Mónika, aki a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében a fehérjék önszerveződésének alapvető összefüggéseit, az egészségesből kórossá történő átalakulások molekuláris hátterét tárta fel. Eredményeiről a Cell májusi számában számolt be.

Káosz a sokdimenziós biliárdasztalon Káosz a sokdimenziós biliárdasztalon

Káosz a sokdimenziós biliárdasztalon

Ha azt mondjuk, ergodicitás, Brown-mozgás és Lorenz-rendszer, csak kevesen kapják fel a fejüket. Ha viszont azt mondjuk: biliárdjáték, időjárás-előrejelzés, káoszelmélet, mindjárt izgalmasabban hangzik a dolog. A kapcsolódási pont az idén 75 éves Szász Domokos, akinek tiszteletére most konferenciát szerveztek Bécsben.

Miért jön a kínai tőke Kelet-Közép-Európába? Miért jön a kínai tőke Kelet-Közép-Európába?

Miért jön a kínai tőke Kelet-Közép-Európába?

Napjaink egyik leglátványosabb világgazdasági jelensége Kína gyors expanziója a külföldi tőkebefektetések terén: ma már a harmadik legjelentősebb tőkebefektető a világon az Egyesült Államok és Japán után. Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének munkatársa kutatásában azt vizsgálta meg, mi motiválja a régióba érkező kínai befektetéseket.

Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok

Új fizikát tárhatnak fel a nanogyémántok

Wigneres kutatók kvantumos rezgések – fononok – hatásait vizsgálták néhány tíz-száz atomos gyémántdarabkákban. A napokban megjelent cikkükben használt elméleti módszerek segíthetnek a jelenleginél nagyobb hatásfokú napelemek, illetve kvantumtechnológián alapuló szuperérzékeny szenzorok kifejlesztésében.

Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről

Új tanulmány a roma fiatalok továbbtanulási esélyeiről

Jelentősen megnőtt az általános iskolát sikeresen befejezők aránya a roma fiatalok között, és túlnyomó többségük ma már elkezd valamilyen középiskolát. Súlyos probléma azonban, hogy minden második roma fiatal lemorzsolódik a középiskolából. A folyamatnak összetett okai vannak – állapították meg friss tanulmányukban az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont munkatársai.

  • 63 találat
  • További