Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy

Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy

Látásunk legalapvetőbb szintjén is befolyásolják idegsejtjeink működését a világról alkotott agyi modelljeink. Orbán Gergővel, az MTA Wigner FK Lendület-csoportvezetőjével, a témáról a Neuron című folyóiratban most megjelent cikk vezető szerzőjével beszélgettünk érzékelésünk újraértelmezett modelljéről, az agy matematikájáról és az idegrendszerünkhöz csatlakozó implantátumok jövőjéről.

Régészek drónnal és magnetométerrel Régészek drónnal és magnetométerrel

Régészek drónnal és magnetométerrel

A régészet úttörői szinte csak az ásót és az ecsetet használták. A múlt tárgyi emlékeit a terepen kutatók eszköztára azonban mára jelentősen kibővült: a kéziszerszámok mellett mind több csúcstechnikának számító műszer segíti a tudományos munkát. A kutatók az új módszereknek is köszönhetően egyre inkább teljes közösségek életét próbálják rekonstruálni.

Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért

Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért

Az amerikai-brit Oliver Hartnak és a finn Bengt Holmströmnek ítélték idén a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaság-tudományi Emlékdíját. Az indoklás szerint a két tudós a szerződéselmélet területén folytatott kutatásai eredményeiért érdemelte ki az elismerést.

Részletesebben az orvosi-élettani Nobel-díjról: Vellai Tibor írása az mta.hu-nak Részletesebben az orvosi-élettani Nobel-díjról: Vellai Tibor írása az mta.hu-nak

Részletesebben az orvosi-élettani Nobel-díjról: Vellai Tibor írása az mta.hu-nak

Oszumi Josinori japán sejtbiológus kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. A kutató a sejtekben zajló autofágia mechanizmusának vizsgálatában végzett úttörő munkát. De mi is az az autofágia, és mi jelentett tudományos áttörést pontosabb megismerésében? Vellai Tibor írása az mta.hu számára.

Kötődés és érdekazonosság: egy magyar jezsuita útja az esztergomi érseki székig Kötődés és érdekazonosság: egy magyar jezsuita útja az esztergomi érseki székig

Kötődés és érdekazonosság: egy magyar jezsuita útja az esztergomi érseki székig

Pázmány Péter alapvetően nem hitvitázó, térítői, írói munkásságának köszönheti, hogy 400 évvel ezelőtt, 1616 őszén kinevezték esztergomi érsekké. Pályájának e legfontosabb fordulata csak az európai történelem, a korabeli nemzetközi politika és diplomácia összefüggéseiben értelmezhető és érthető meg – állapítja meg az mta.hu számára írt cikkében Tusor Péter történész.

  • 117 találat
  • További