ERC-támogatással a memóriafolyamatok nyomában; nincs tökéletes szoftver: a Szigma – a holnap világa november 28-i adása

A memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó idegsejtnyúlványok vizsgálatára nyert el támogatást az Európai Kutatási Tanács pályázatán Makara Judit, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa. Az agykutató a tudományos magazinban arról is beszélt, hogy milyen lehetőségeket kínálnak az idegtudományok az irántuk érdeklődő fiatalok számára.

2017. november 30.

Makara Judit kutatócsoportjával az idegsejtek szubcelluláris információfeldolgozási oldalát és annak a memóriakódolásban való szerepét vizsgálja majd. Ez az idegsejtek információfogadó nyúlványainak, a dendriteknek a vizsgálatát jelenti.

„Minden agykérgi idegsejtnek szerteágazó információfogadó nyúlványrendszere – dendritfája – van, és ezek elektromos tulajdonságai nagyban meghatározzák, hogy a más idegsejtektől érkező, szinaptikus elemi kapcsolatokból származó információt hogyan tudja feldolgozni az idegsejt, és hogyan fog rá válaszolni” – mondta Makara Judit, aki tíz éve foglalkozik a dendritekkel. Az idegtudós a beszélgetésben arra bátorította a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat, hogy keressenek közvetlen kapcsolatot a kutatóintézetekkel, hiszen a kutatócsoportoknak is érdekük, hogy legyen megfelelő utánpótlásuk, akiket fel lehet készíteni a pályára. Az agykutatást a jövőbeli perspektívák szempontjából is jó választásnak tartja, mivel egy rendkívül dinamikusan fejlődő tudományágról van szó.

Az adás második felében Gyimóthy Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékének vezetője a különféle digitális eszközök felhasználóira leselkedő veszélyekről beszélt. Mint elmondta, bár a mesterséges intelligenciának különleges szerep jut a védekezésben, egyre gyakrabban használják támadásokra is.

„Egyes jóslások szerint 2020-ra körülbelül 30 milliárd eszköz lesz az internetre kötve. Nagy részük kisebb kütyü, azaz kisebb kapacitású, olcsóbb eszköz, amelyek internetre kapcsolódva futtatnak programokat. Ezekben a biztonsági kérdés – finoman fogalmazva – nincs nagyon megoldva. Mivel kis erőforráson kell bonyolult programot elhelyezni, kevés energia marad arra, hogy a gyártók a biztonságra is odafigyeljenek” – mondta Gyimóthy Tibor a Szigma e heti adásában.

A 2017. november 28-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról itt tudhat meg többet.