Átalakuló tengeri ökoszisztéma és fehérjék a gyógyszerkutatásban: a Szigma – a holnap világa 2017. szeptember 26-i adása

Új fajok jelennek meg, mások pedig eltűnhetnek jelenlegi élőhelyükről a tengerek felmelegedésének hatására – erről is szó volt a tudományos magazinban, amelynek legutóbbi adásából az is kiderült, hogy mi adja a fehérjék jelentőségét a gyógyszerkutatásban.

2017. szeptember 28.

Miközben mi, emberek egy néhány Celsius-fokos hőmérséklet-változást szinte észre sem veszünk, más élőlények sokkal érzékenyebben reagálnak rá. A világtengereken már néhány fokos hőingadozás is ökológiai károkkal járhat – nagymértékben módosíthatja például a halak vándorlási útvonalát. Az egyik veszélyforrást az jelenti, hogy az Északi-tenger vize a Föld óceánjainál kétszer gyorsabban melegszik. Miként befolyásolja mindez a biológiai sokféleséget? Egyebek mellett erről beszélt Németh Szabolcs tengerbiológus, a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke.

A fehérjemolekulák megismerése már most százmilliók életét menti meg, a jövőben pedig akár az emberek életének meghosszabbításában is szerepet játszhat. Mi adja a fehérjék jelentőségét a gyógyszerkutatásban? Milyen kutatások folynak Magyarországon a fehérjék jobb megismerése érdekében? A kérdésekre Perczel András akadémikus, valamint Beke-Somfai Tamás, az MTA TTK Lendület Biomolekuláris Önrendeződés Kutatócsoport vezetője válaszolt a tudományos magazinban.

A 2017. szeptember 26-i adás itt meghallgatható.

A korábbi adásokról pedig itt tudhat meg többet.