Terítik a lézerek svédasztalát Szegeden Terítik a lézerek svédasztalát Szegeden

Terítik a lézerek svédasztalát Szegeden

Az ELI-ALPS lézerközpont épülete elkészült, hamarosan beköltöznek a nagyberendezések is, és 2017 második felében indulhatnak a kísérletek. De vajon miért szeretik annyira a fizikusok – sőt, kémikusok, biológusok – a lézereket? Mitől szuper egy "szuperlézer"? Milyen hatással lehet ez a komoly szakmai és anyagi lehetőségeket kínáló új kutatóhely a magyar egyetemek és kutatóintézetek világára?

Kompakt forrás extrém erős terahertzes terek keltésére Kompakt forrás extrém erős terahertzes terek keltésére

Kompakt forrás extrém erős terahertzes terek keltésére

Az anyagvizsgálatban és kompakt, akár terápiás célokra is használható terahertzes részecskegyorsítók kifejlesztésében jelenthetnek új lehetőségeket azok az eredmények, amelyekről az MTA-PTE Nagy Intenzitású Terahertzes Kutatócsoport és a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézetének munkatársai számoltak be az Optica folyóiratban.

Buborékszerű atommagot fedeztek fel magyar kutatók közreműködésével Buborékszerű atommagot fedeztek fel magyar kutatók közreműködésével

Buborékszerű atommagot fedeztek fel magyar kutatók közreműködésével

Egy nemzetközi kutatócsoport buborékszerű protoneloszlást mutatott ki a 34-es tömegszámú neutrontöbbletes szilíciumizotópban. A központi protonsűrűség ennél az izotópnál majdnem csak fele annak, mint az atommag külső részein, míg a neutronsűrűség egyenletes. A radioaktívion-nyalábon végzett kísérletben nyert adatok feldolgozásában az MTA Atomki kutatói is részt vettek.

Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy

Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy

Látásunk legalapvetőbb szintjén is befolyásolják idegsejtjeink működését a világról alkotott agyi modelljeink. Orbán Gergővel, az MTA Wigner FK Lendület-csoportvezetőjével, a témáról a Neuron című folyóiratban most megjelent cikk vezető szerzőjével beszélgettünk érzékelésünk újraértelmezett modelljéről, az agy matematikájáról és az idegrendszerünkhöz csatlakozó implantátumok jövőjéről.

Régészek drónnal és magnetométerrel Régészek drónnal és magnetométerrel

Régészek drónnal és magnetométerrel

A régészet úttörői szinte csak az ásót és az ecsetet használták. A múlt tárgyi emlékeit a terepen kutatók eszköztára azonban mára jelentősen kibővült: a kéziszerszámok mellett mind több csúcstechnikának számító műszer segíti a tudományos munkát. A kutatók az új módszereknek is köszönhetően egyre inkább teljes közösségek életét próbálják rekonstruálni.

Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért

Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért

Az amerikai-brit Oliver Hartnak és a finn Bengt Holmströmnek ítélték idén a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaság-tudományi Emlékdíját. Az indoklás szerint a két tudós a szerződéselmélet területén folytatott kutatásai eredményeiért érdemelte ki az elismerést.

  • 120 találat
  • További