Kutatónők elismerése a Magyar Tudományos Akadémián

Az agrártudományok, az információs technológia és a műszaki tudományok területén értek el kiemelkedő teljesítményt azok a kutatónők, akik a nemzetközi nőnapon átvehették a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a Magyar Tudományos Akadémián.

2017. március 9.

Az agrártudományok kategóriájában Valkó Orsolyát, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusát díjazta a bizottság a gyepgazdálkodás területén végzett munkájáért.

Az információs technológia kategóriájában Vincze Veronika, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa vehette át az elismerést a számítógépes nyelvészet területén nyújtott teljesítményéért.

A műszaki tudományok kategóriájában Kózelné Székely Edit Évát, a Budapesti Műszaki Egyetem docensét ismerték el. A kutatónő a szuperkritikus fluidumok alkalmazási területeinek bővítésével, megértésével és a lejátszódó folyamatok leírásával foglalkozik.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díj átadóünnepségén balról Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete, Kózelné Székely Edit Éva, a műszaki tudományok kategória díjazottja, a Budapesti Műszaki Egyetem docense, Valkó Orsolya, az agrártudományok kategória kitüntetettje, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa, Hargittai Magdolna akadémikus és Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) elnöke. Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

A díjak odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) és a Magyar Tudományos Akadémia által felállított tudományos szakmai bizottság dönt.

Groó Dóra, a NATE elnöke elmondta, az elismerést minden évben olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik szakterületükön komoly teljesítményt mutatnak fel, és aktív részesei a magyar tudományos életnek, illetve a fiatal lányok körében népszerűsítik a természettudományos és műszaki pályákat. Ez utóbbi fontos kritériuma a díj odaítélésének, hiszen Magyarországon a nők aránya még mindig meglehetősen alacsony a kutatás-fejlesztésben: a természettudományok területén 23,6 százalék, a műszaki tudományok területén pedig mindössze 18,3.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte: a tudomány világában a nők jellemzően alulreprezentáltak, ezért a legfontosabb feladat az, hogy ugyanolyan esélyekkel indulhassanak el a tudományos pályán, mint a férfiak, mert úgy ugyanolyan kiemelkedő eredményeket képesek elérni. Elmondta, hogy ennek elősegítésére az évente 2,8 milliárd forintból gazdálkodó nemzeti tehetségprogram keretében idén először írják ki azt a 40 millió forint összértékű pályázatot, amelynek célja, hogy növeljék a nők jelenlétét azokon a tudományterületeken, ahol jellemzően kevesen vannak. A pályázaton 3-5 millió forintig terjedő összeggel segítik majd a nők tudományos életben való elindulását és tehetséggondozását.

Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet a nemzetközi szervezet üzenetét tolmácsolva elmondta: a nemzetközi nőnap jó alkalom arra, hogy a világon élő nők tekintet nélkül az országhatárokra és az etnikai, nyelvi, kulturális, gazdasági és politikai különbségekre megünnepeljék hősi küzdelmük történetét, amelyet az egyenlőség, az igazság, a béke és a fejlődés érdekében folytatnak.

A nagykövet kiemelte, hogy a nemek közti egyenlőség és a nők társadalmi szerepvállalásának támogatása nagyon hangsúlyos helyen szerepel az ENSZ céljai között, hiszen a szervezet úgy véli, hogy a világ fenntartható fejlődési pályára állítása nem képzelhető el a nők és a leányok egyenlő esélyhez való hozzájutása nélkül.