Egymilliárd forint a legnagyobb nemzetközi hatású magyarországi kutatásoknak | MTA

Egymilliárd forint a legnagyobb nemzetközi hatású magyarországi kutatásoknak

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új tudományfinanszírozási programban ösztönzi azokat a munkájukat Magyarországon végző és kiemelkedő, jelentős nemzetközi hatású eredményeket elért kutatókat, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül.

2017. november 22.

Az először 2017-ben meghirdetett felhívás két értékelési fordulójában 52 kutatócsoport nyert el összesen egymilliárd forint támogatást.

A felhívásról Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke elmondta: „Világszerte nő a tudományos teljesítmény nemzetközi elismertségének jelentősége, amelyet a különféle innovációs eredménytáblákban és egyetemi rangsorokban a kiemelkedő hatású, azaz kiemelten idézett tudományos publikációk számával is mérnek. Ezzel az új pályázati modellel azt ösztönözzük, hogy a hazai kutatócsoportok szakterületük fejlődésére nagy hatást gyakorló, további kutatásokat megalapozó újabb eredményeket érjenek el, és azokat a legnagyobb láthatóságot jelentő tudományos fórumokon mutassák be.

Számos nemzetközileg elismert kutatói műhely van hazánkban, hiszen már az első évben ötvennél több olyan kutatócsoportot támogathatunk, amelyek Magyarországon elért eredménye a hatás (idézettség) alapján a saját tudományterületén a világon a felső 5 százalékába sorolható. Ugyanakkor szükség van az ösztönzésre a nemzetközi elismertség szempontjából, hogy a hazai kutatási eredmények alapján a magyar kutatóktól széles körben idézett publikációk számát tovább növelhessük.”

Tovább az NKFI Hivatal hírére.