Lehet-e nukleáris apokalipszis Észak-Korea miatt?

Drámaian rosszabbra fordult az USA és Észak-Korea viszonya, olyannyira, hogy mindkét hatalom vezetője nyíltan felvetette, nukleáris eszközt vet be a másik ellen. Amennyiben erre valóban sor kerülne, az akár Észak-Korea megsemmisüléséhez vezethet, hiszen az amerikai atom ütőerő nem csak e kis állam megsemmisítéséhez lenne elegendő, hanem arra is, hogy a világ vezető hatalmaira is olyan csapást mérjen, amely a civilizáció megszűnéséhez vezet. Vajon elképzelhető egy ilyen drasztikus végkimenetel? Borhi László történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet kutatójának írása a nukleáris elrettentés politikájáról.

Török Ádám: a bírálat nem politizálás Török Ádám: a bírálat nem politizálás

Török Ádám: a bírálat nem politizálás

Nem akarta befolyásolni a kormányzati politikát kritizáló Hegymenet című tanulmánykötet megjelenését – mondta Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a Népszavának adott interjúban.

Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam

Lovász László: Ennél kicsit intelligensebb támadást vártam

A Magyar Tudományos Akadémia mint szervezet ne foglaljon állást a közállapotokat érintő ügyekben, magát a tagságot azonban kifejezetten vitára biztatja az MTA újraválasztott elnöke. Lovász László nem érzi, hogy a CEU melletti kiállása miatt büntetésbe került volna az Akadémia, szerinte az egyetem működése körüli bizonytalanság viszont sokat ártott Magyarország tudományos vonzerejének. A tudós a külföldre távozott magyar kutatók visszacsábításának feltételeiről is beszélt a hvg.hu-nak.

Akadémiai vezetők az Audi Hungariánál

A Magyar Tudományos Akadémia képviseletében Bokor József alelnök és Monostori László, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI) igazgatója dr. Knáb Erzsébettel, az Audi Hungaria személyügyekért felelős igazgatósági tagjával folytattak megbeszélést a járműipar előtt álló kihívásokról és a jövőbeli együttműködés lehetőségeiről, majd megtekintették az Audi Hungaria Zrt. járműgyártását.

  • 164 találat
  • További