Tanulmánykötet a vatikáni magyar kutatásokról

Első műhelyszemináriumát tartotta a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportja. Tusor Péterrel, a kutatócsoport vezetőjével a Magyar Kurír készített interjút az eseményen.

Kutatónők elismerése az Akadémián

A növények C-vitamin-tartalma fokozható lenne, algák segítségével bioenergiát állíthatnánk elő, a vérzékenységet és a trombózist pedig korszerűbben tudnánk kezelni, amennyiben a jövőben a „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerés idei díjazottjainak kutatási eredményeit a gyakorlatban is hasznosítják.

Kihívások a huszonegyedik századi egészségügyben – Kosztolányi György az Arénában Kihívások a huszonegyedik századi egészségügyben – Kosztolányi György az Arénában

Kihívások a huszonegyedik századi egészségügyben – Kosztolányi György az Arénában

Az orvostudomány feladatairól, az egészségüggyel szemben megfogalmazott társadalmi elvárásokról, valamint az egészségügyi rendszer finanszírozási problémáiról is beszélt Kosztolányi György akadémikus, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya, valamint az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Hallgassa meg a teljes felvételt!

Korszakalkotó tudós volt – végső búcsút vettek Oláh Györgytől

A Fiumei Úti Nemzeti Sírkert akadémiai parcellájában búcsúztatták az év elején elhunyt Oláh György, magyar származású kémikusprofesszort, akadémikust. A 20. század egyik legmeghatározóbb kémikusát a karbokationok kémiája területén végzett munkásságáért 1994-ben Nobel-díjjal tüntettek ki. Lovász László, az MTA elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy a magát amerikai magyarnak valló Oláh György mély érdeklődést tanúsított a magyar tudományos és kulturális élet iránt. Mindig önzetlen segítője volt a hazai kémikustársadalomnak, díjat alapított a fiatal magyar kutatók elismerésére, posztdoktori ösztöndíjakkal segítette tanulmányaikat.

Bírjuk idegekkel – Ötvös Zoltán interjúja Freund Tamással Bírjuk idegekkel – Ötvös Zoltán interjúja Freund Tamással

Bírjuk idegekkel – Ötvös Zoltán interjúja Freund Tamással

A magyar idegtudomány főszerepet játszik a világ idegtudományának központi színpadán – idézi külföldi kollégái véleményét az Agy díjas Freund Tamás, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója. Az információrobbanással óriási adaptációs nyomás nehezedik az agyra. Azt vallja, ha a gyerekeket mindennap érné valamilyen művészeti élmény, előrébb tartanánk.

Vírusok és daganatok a májban - Schaff Zsuzsa a Mindenki Akadémiáján Vírusok és daganatok a májban - Schaff Zsuzsa a Mindenki Akadémiáján

Vírusok és daganatok a májban - Schaff Zsuzsa a Mindenki Akadémiáján

Hogy vezethet májrák kialakulásához a hepatitis B-, illetve a hepatitis C-vírus által okozott fertőzés? Mi a legújabb és leghatékonyabb kezelési lehetőség? Erről beszélt az M5 tévécsatorna Mindenki Akadémiája című műsorában Schaff Zsuzsa akadémikus, aki ugyanerről tartott előadást májusban az MTA éves közgyűlésén.

  • 176 találat
  • További