Mindig jobb a több adat?

Erre a kérdésre kereste a választ az MTA CSFK GGI három soproni kutatója, Benedek Judit, Kalmár János és Papp Gábor. Korábbi eredményeikre alapozva, amelyeket a digitális terep- és 3D litoszféra modellek nehézségi erőtér szimulációkban történő felhasználásával kapcsolatos kutatásaikban (lásd a hivatkozásokat a cikk végén) értek el, megvizsgálták az adatokban előforduló szisztematikus és véletlenszerű magassági hibák terjedését az erre alkalmas térfogatelemek alkalmazásával analitikusan meghatározható erőtér paraméterekre.

Közoktatás és információrobbanás; tavaink vízminősége: a Szigma – a holnap világa 2017. december 5-i adása Közoktatás és információrobbanás; tavaink vízminősége: a Szigma – a holnap világa 2017. december 5-i adása

Közoktatás és információrobbanás; tavaink vízminősége: a Szigma – a holnap világa 2017. december 5-i adása

Hogyan alkalmazkodjon a magyar közoktatás a társadalmi változásokhoz? Miként szerveződjön az iskola munkája az internet és a mobiltelefonok világában? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA megújult Közoktatási Elnöki Bizottsága. A testület munkájáról Pléh Csaba elnök beszélt. Az adás második felében két tavunk vízminőségéről volt szó. A Kis-Balaton helyreállításáról, valamint a Fertő-tó szennyezettségének okairól Hatvani István Gábor, az MTA CSFK tudományos munkatársa, a Danubius Fiatal Kutatói Díj idei kitüntetettje beszélt.

Új emlősfajt írtak le magyar kutatók Kazahsztánban

Az egy hónapnál is hosszabb expedíció során Kazahsztán hatalmas területén előforduló összes szöcskeegér-fajból legalább 1-2 állatot sikerült csapdákkal megfogniuk, és kis szövetmintát venni tőlük. A munkában részt vettek az MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport molekuláris filogenetikával foglalkozó tagjai is.

Nők a tudományban – előadás és fórum az Akadémián Nők a tudományban – előadás és fórum az Akadémián

Nők a tudományban – előadás és fórum az Akadémián

Legyen a jelenleginél több női akadémikus, növekedjen a nők aránya a posztdoktorok és az MTA doktorai között, a közoktatásban pedig minél több lány érdeklődését sikerüljön felkelteni a matematika, a fizika és más természettudományi tárgyak iránt – e célkitűzésekkel alakult idén januárban az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottsága. Az eddig végzett munkáról Lamm Vanda akadémikus, a testület elnöke számolt be. Pető Andrea, az MTA doktora, a Közép-európai Egyetem oktatója „A nők szerepe a magyar tudományban” címmel tartott előadást.

Egymilliárd forint a legnagyobb nemzetközi hatású magyarországi kutatásoknak Egymilliárd forint a legnagyobb nemzetközi hatású magyarországi kutatásoknak

Egymilliárd forint a legnagyobb nemzetközi hatású magyarországi kutatásoknak

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új tudományfinanszírozási programban ösztönzi azokat a munkájukat Magyarországon végző és kiemelkedő, jelentős nemzetközi hatású eredményeket elért kutatókat, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül.

Az Akadémián leplezték le a csodavizes átveréseket Az Akadémián leplezték le a csodavizes átveréseket

Az Akadémián leplezték le a csodavizes átveréseket

Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig – ahogy egy kémikus látja címmel tartott nagy sikerű előadást a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Székházában Fábián István vegyész, a Debreceni Tudományegyetem tanszékvezetője, az MTA doktora. Kutatásai során sokat foglalkozott a kémiai reakciók mechanizmusaival és a különféle vegyi anyagok kimutatásával.

Széchenyi és az akadémiai felajánlás – Fónagy Zoltán a Mindenki Akadémiáján Széchenyi és az akadémiai felajánlás – Fónagy Zoltán a Mindenki Akadémiáján

Széchenyi és az akadémiai felajánlás – Fónagy Zoltán a Mindenki Akadémiáján

Teljesítette-e Széchenyi István a pozsonyi országgyűlés alsótáblájának 1825. november 3-i, úgynevezett kerületi ülésén tett nevezetes akadémiai felajánlását? A kérdésre Fónagy Zoltán történész adott a kor viszonyait is bemutató választ az M5 tévécsatorna Mindenki Akadémiája című műsorában. Előadása most megnézhető az mta.hu-n is.

  • 189 találat
  • További