RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

A lekérdezés folyamatban...
loading...
Az MTA tagjai
Akadémikusok 1825-től

A Magyar Tudományos Akadémia volt és jelenlegi tagjairól, a mindenkori tudományos elit képviselőiről több, nyomtatott és elektronikus forrásból is tájékozódhatnak az érdeklődők. Honlapunkon az MTA jelenlegi tagjainak adatbázisa mellett a 2000 óta elhunyt akadémikus adatai is kereshetők.

Az MTA Társadalomkutató Központjának gondozásában néhány évvel ezelőtt látott napvilágot a Magyar Tudományos Akadémia tagjai címet viselő három kötetes lexikon, melyből az érdeklődők képet kaphatnak mindazoknak a jeles tudósegyéniségeknek a pályafutásáról, akiket az intézmény létrejötte óta tagjai sorába választott.

Glatz Ferenc (főszerk.): A Magyar Tudományos Akadémia Tagjai 1825–2002. I–III. Írták: Markó László, Burucs Kornélia, Balogh Margit, Hay Diana. Budapest, MTA Társadalomkutató Központ, 2003. 1535 p.., ill. ISBN 963 508 382 3
4990 Ft

A lexikon megjelenése óta eltelt időszakban létre hoztuk az MTA tagjainak internetes adatbázisát, ahol naprakészen kereshetők az akadémia jelenlegi, aktív tagjaira vonatkozó információk. Az Akadémia tagjait bemutató adatbázisunk kereshető tudományos osztályok és tagsági típusok szerint is.

Arra törekszünk, hogy az "Akadémikus lexikon" megjelenése óta eltelt időszakra vonatkozó adatokat teljeskörűen szolgáltassuk, így a Magyar Tudományos Akadémia 2000 óta elhunyt tagjairól is olvashatnak honlapunkon.

Az akadémikussá választás eljárási szabályai

Az akadémikussá választás eljárási szabályai (pdf)

A dokumentumot a Magyar Tudományos Akadémia 184. rendes Közgyűlése (Akadémikusok Gyűlése) a 4/2013. (V. 6.) számú határozatával elfogadta.