Visegrádi akadémiai összefogás az európai kutatási forrásokhoz való egyenlőbb hozzáférésért

A visegrádi tudományos akadémiák elnökeinek éves találkozóját idén rendhagyó keretek között szervezte a Magyar Tudományos Akadémia. Az Európai Unió tudományos keretprogramjában való sikeresebb részvétel érdekében a V4-ek képviselői együttes ülést tartottak október 26-án és 27-én a tudományfinanszírozó és kutatási szervezetek brüsszeli érdekképviseletével, a Science Europe-pal. A résztvevők tanácskoztak a női kutatók karrierjét segítő akadémiai kezdeményezésekről is.

2016. november 7.

A budapesti találkozón a visegrádi akadémiák elnökei mellett a tudomány és innováció területén kevésbé fejlett európai országok tudományfinanszírozó szervezeteinek vezetői – majd félszázan – osztották meg tapasztalataikat saját programjaikról, és dolgoztak ki közös ajánlásokat az Európai Bizottság számára.

Az európai kutatási forrásokhoz való egyenlőbb hozzáférést és a kevésbé fejlett európai országok felzárkózását segítő javaslatokat a Science Europe közgyűlése néhány héten belül közös nyilatkozatban erősítheti meg. Ennek alapján az európai kutatási szervezetek brüsszeli érdekképviselete és a tagállami képviselők közösen mutathatják be ajánlásaikat „A kiválóság terjesztése és az innovációs megosztottság csökkentése” (Spreading Excellence and Crossing the Innovation Divide) című, november 23-i szlovák EU elnökségi konferencián, amelynek nyitó szekciójában Lovász László, az Akadémia elnöke is felszólal majd.

Az akadémiai elnökök a célzott programok mellett fontosnak tartották az alulról jövő kutatói kezdeményezéseket is. Fotó: mta.hu/ Szigeti Tamás

A közös európai Képek a tanácskozásról és a díjkiosztásróltanácskozást követően a visegrádi akadémiák elnökei külön ülésen osztották meg tapasztalataikat a női kutatók tudományos karrierjét segítő akadémiai kezdeményezésekről. A női tudósok eltérő karrierútja és alulreprezentáltsága a tudományos szervezetek tagságában és vezető testületeiben annak ellenére jelentős probléma Európa-szerte, hogy a nők és a férfiak aránya a PhD-fokozatot szerző kutatók körében mára már csaknem kiegyenlítődött. Az akadémiai elnökök a célzott programok mellett fontosnak tartották az alulról jövő kutatói kezdeményezéseket is. Az egyik ilyen sikeres, folyamatosan bővülő nemzetközi együttműködést, amely a mára mindenki számára elérhető kommunikációs eszközöknek köszönhetően rugalmasan tud alkalmazkodni a gyereket nevelő kutatók egyedi időbeosztásához, Szabó Morvai Ágnes, az MTA KRTK kutatója mutatta be.

A hagyományoknak megfelelően, idén is díjaztak fiatal kutatókat a tanácskozáson. A V4-ek akadémiai elismerését ezúttal az energiatermelés és -tárolás témakörében végzett kutatásokért adományozták. Az MTA díjazottjaként cseh, lengyel és szlovák kollégai mellett Lakatos Gergely Ernő, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont fiatal kutatója tartott előadást kutatási eredményeiről, amelyek a közeljövőben lehetővé tehetik az elektromos üzemanyagcellákban is használható hidrogén gazdaságos termelését speciális, baktérium-alga biomasszával.