Megújult a Magyar Tudomány Megújult a Magyar Tudomány

Megújult a Magyar Tudomány

Módosított szerkesztési elvek alapján, új formában jelenik meg októbertől a legrégebbi magyar nyelvű tudományos lap, amelynek főszerkesztője Falus András akadémikus. Az MTA Elnökségének határozata alapján szintén e hónaptól a Magyar Tudomány szerkesztési, tervezési, tördelési, nyomdai, illetve terjesztési és marketingfeladatait az Akadémiai Kiadó látja el.

Frissítette kutatóknak ajánlott magatartási kódexét az európai tudományos akadémiák szövetsége Frissítette kutatóknak ajánlott magatartási kódexét az európai tudományos akadémiák szövetsége

Frissítette kutatóknak ajánlott magatartási kódexét az európai tudományos akadémiák szövetsége

Frissítette az európai kutatói integritással foglalkozó magatartási kódexét az európai tudományos akadémiák szövetsége, az ALLEA. A dokumentum keretrendszerül szolgál az egész európai kutatói közösség számára a tudományos munka önszabályozásához. A frissített dokumentumban foglalkoznak a technológiai fejlődéssel, a közösségi hálózatokkal és a közösségi tudományműveléssel kapcsolatos kihívásokkal, etikai problémákkal is.

Így készült az Akadémia új arculata Így készült az Akadémia új arculata

Így készült az Akadémia új arculata

A Magyar Tudományos Akadémiának van arca (allegóriája), ámde nem volt a mai értelemben vett, a kor követelményeinek megfelelő jelvénye, logója. E felismerés nyomán indult az MTA új arculatának tervezése. A több mint egy éven át tartó kutatási, előkészítési és tervezési folyamat eredménye hétfő óta látható az MTA honlapján.

Elismerés az európai tudományos közösségtől – díjátadók videón Elismerés az európai tudományos közösségtől – díjátadók videón

Elismerés az európai tudományos közösségtől – díjátadók videón

Az európai tudományos akadémiákat összefogó ALLEA és az európai tudományos akadémiaként működő Academia Europaea budapesti közös éves, angol nyelvű konferenciáján és közgyűlésén átadták a két szervezet elismeréseit. Az első napi díjátadáson készült videó megnézhető az mta.hu-n.

 Új, átfogó programok a kutatóhálózat erősítésére - interjú Bokor József alelnökkel  Új, átfogó programok a kutatóhálózat erősítésére - interjú Bokor József alelnökkel

Új, átfogó programok a kutatóhálózat erősítésére - interjú Bokor József alelnökkel

A következő öt évben legalább 15-20 komoly jelentőségű kutatás-fejlesztési projektet lehetne indítani. Ennek köszönhetően tovább erősödne a Magyar Tudományos Akadémia és az egyetemek együttműködése, hosszabb távon pedig hangsúlyosabban jelenne meg az ipar támogatása az MTA kutatóhálózatában. Az mta.hu interjúja Bokor Józseffel, az MTA természettudományi alelnökével, aki továbbra is elsősorban kutatónak és egyetemi oktatónak tartja magát.

  • 300 találat
  • További