Budapesti helyszínen nyílik meg a Kína–Kelet-Közép-Európa Intézet Budapesti helyszínen nyílik meg a Kína–Kelet-Közép-Európa Intézet

Budapesti helyszínen nyílik meg a Kína–Kelet-Közép-Európa Intézet

A Magyar Tudományos Akadémia Székházában tartotta avató ünnepségét a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) újonnan alakuló társadalomtudományi kutatóintézete. A budapesti helyszínű intézet megalakulása alkalmából az Akadémiára látogatott Wang Weiguang, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia elnöke.

Emléktáblát kapott a világ egyik leghíresebb geofizikusa az MTA Könyvtárában Emléktáblát kapott a világ egyik leghíresebb geofizikusa az MTA Könyvtárában

Emléktáblát kapott a világ egyik leghíresebb geofizikusa az MTA Könyvtárában

Milutin Milanković szerb geofizikusnak az első világháborút kényszerűen Budapesten kellett töltenie. Internálását végül kutatással töltötte, hála az MTA Könyvtára legendás igazgatójának, Szily Kálmán matematikusnak. A könyvtárban végzett munka lett az alapja a klímaváltozásokat csillagászati összefüggésekbe ágyazó elméletének. A tudománytörténeti fontosságú epizódra mostantól emléktábla hívja fel a figyelmet az MTA Könyvtár és Információs Központ olvasótermében.

Török Ádám főtitkárjelölti koncepciója 2017–2020-ra Török Ádám főtitkárjelölti koncepciója 2017–2020-ra

Török Ádám főtitkárjelölti koncepciója 2017–2020-ra

A Magyar Tudományos Akadémia felső vezetői közötti munkamegosztást az MTA-törvény 13–15. paragrafusa keretjelleggel határozza meg, hangsúlyozva az MTA elnökének egyszemélyi hatáskörét és felelősségét az MTA irányítása, az MTA képviselete, az MTA költségvetési fejezetet irányító szervének vezetése, valamint az akadémiai vagyon kezelése vonatkozásában. Az Alapszabály és az SZMSZ részletesen kifejti és értelmezi ezeket a rendelkezéseket, nagyrészt ezekben szerepel a főtitkári feladat- és jogkör pontosabb meghatározása is.

Beindult a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítója – wigneres kutatókkal a fedélzeten Beindult a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítója – wigneres kutatókkal a fedélzeten

Beindult a világ leghosszabb szupravezető lineáris részecskegyorsítója – wigneres kutatókkal a fedélzeten

Atomi felbontással térképezhetők fel a vírusok szerkezete, sejtek molekuláris összetétele fejthető meg, háromdimenziós „fényképek” készíthetők a nanovilágról – csupán néhány azok közül a lehetőségek közül, amelyeket a kutatók számára kínál a European XFEL röntgenlézer elektrongyorsítója. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban jelenleg két kutatócsoport készül arra, hogy a berendezés egyik első használója legyen.

A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia

A jövő egészségügyének új szempontjait tárja fel az Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának kezdeményezésére 2017. április 18-án megalakult a 21. századi egészségügy helyzetét vizsgáló, a hazai kihívásokra is választ kereső és megoldási javaslatokat kidolgozó Elnöki Bizottság az Egészségért. A bizottság alakuló ülésére Lovász László, az MTA elnöke 15 szakembert hívott meg.

CEU: Lovász László levélben fordult Áder Jánoshoz CEU: Lovász László levélben fordult Áder Jánoshoz

CEU: Lovász László levélben fordult Áder Jánoshoz

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke péntek este küldött levelében arra kérte Áder János köztársasági elnököt, tegyen meg mindent, hogy a CEU, ez a fontos oktatási intézmény és kutatóműhely zökkenőmentesen, a korábbi sikeres keretek között folytathassa munkáját.

  • 213 találat
  • További