Szekrénytárlat Kodály Zoltánról az MTA Tudós kávézójában

Az MTA 188. közgyűléséhez kapcsolódva, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából a népdalkutató-zeneszerző munkásságának és akadémiai elnökségének emléket állító szekrénytárlat nyílt a Magyar Tudományos Akadémia Tudós kávézójában. A kiállítás 2017. novemberig tekinthető meg.

2017. június 8. Kondor Boglárka

Kéziratok, képek – emlékek több mint fél évszázad távlatából. Az MTA Székházának immár hagyományos szekrénytárlatán a 20. század második felének egyik legjelentősebb fizikusa, az iskolateremtő tudós, Simonyi Károly előtt tisztelgő kiállítás után a közelmúltban Kodály Zoltán életét bemutató gyűjteményt állítottak össze az MTA KIK Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye munkatársai.

A képre kattintva galéria nyílik a kiállításról Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Babus Antal és Mázi Béla által létrehozott tárlatok egy-egy jelentős személyiséghez – idén Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójához – kötődnek.

A Kodály Archívum és a zenekutató özvegyének köszönhetően számos irat és kép állt a szekrénytárlatot összeállító szakemberek rendelkezésre. Mázi Béla szerint az egyik legnehezebb feladatot a szűk tér megfelelő kihasználása, valamint a zeneszerző munkásságához kötődő kulcsfontosságú dokumentumok kiválasztása jelentette.

A Tudós kávézóban kiállított emlékek között látható több, Kodály Zoltán akadémiai elnökségéhez kapcsolódó levél, kiadvány és fotó nemcsak a tudós és zeneszerző életének egy-egy pillanatát eleveníti fel, de bepillantást enged a kor tudománypolitikájába is.

Kodály Zoltán

1943 – az MTA levelező tagja
1945 – az MTA rendes tagja
1946 – az MTA tiszteleti tagja és elnöke
1951 – megalakul az MTA Zenetudományi Bizottsága
1953 – megalakul az MTA Népzenekutató Csoportja