Ismét lehet pályázni a Lendület programra Ismét lehet pályázni a Lendület programra

Ismét lehet pályázni a Lendület programra

Meghirdette a 2017-ben induló Lendület-kutatócsoportok létrehozására kiírt pályázati felhívását a Magyar Tudományos Akadémia. A várhatóan rendelkezésre álló 600 millió forintból 16-18 új kutatócsoport kezdheti meg jövőre a munkát. Az alapkutatásokat végzők mellett a gazdasági versenyképességet közvetlenül szolgáló, kiemelkedő eredményességű alkalmazott kutatásokat végzőket is támogatja az MTA.

Három akadémiai nyertes az Európai Kutatási Tanács pályázatán Három akadémiai nyertes az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Három akadémiai nyertes az Európai Kutatási Tanács pályázatán

Egy csillagász, egy idegtudós és egy matematikus is eredményesen pályázott az MTA kutatóintézet-hálózatából az Európai Kutatási Tanács (ERC) által a már önálló csoporttal rendelkező kutatók számára kiírt pályázati támogatására, a Consolidator Grantre. Maria Lugaro, Dénes Ádám és Marx Dániel ötéves, legfeljebb 2 millió eurós támogatással járó kutatási programot indíthat el.

Elhunyt Fekete Gábor biológus, az MTA rendes tagja Elhunyt Fekete Gábor biológus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Fekete Gábor biológus, az MTA rendes tagja

Életének 87. évében, 2016. november 29-én elhunyt Fekete Gábor, Széchenyi-díjas ökológus, botanikus, a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának rendes tagja, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete kutatóprofesszora. Fekete Gábor a növényökológia, a vegetációtan és a természetvédelmi biológia elismert kutatója, a Nemzeti Biodiverzitás-megőrzési Program egyik megalapozója volt.

Idegtudomány és termelésinformatika: a Szigma – a holnap világa november 29-i adása Idegtudomány és termelésinformatika: a Szigma – a holnap világa november 29-i adása

Idegtudomány és termelésinformatika: a Szigma – a holnap világa november 29-i adása

Szegedi Viktor (MTA SZBK) az agykutatás fejlődéséről és arról, hogy miben különleges az agykérgünk, Molnár Gábor (SZTE TTIK Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszék) az emberi agyban található szuperplasztikus szinapszisokról és az ingerületátvitelről, Monostori László (MTA SZTAKI) pedig a termelésinformatikai és termelésirányítási kiválósági központ létrehozásáról beszélt az InfoRádió tudományos-ismeretterjesztő műsorában.

Javaslatok az európai uniós országok közötti innovációs szakadék áthidalására Javaslatok az európai uniós országok közötti innovációs szakadék áthidalására

Javaslatok az európai uniós országok közötti innovációs szakadék áthidalására

A tagállamok kiegyensúlyozottabb részvételén is múlik a közös európai tudományfinanszírozási programok hatékonysága és az Európai Unió sikere a tudományos és innovációs eredményekért folytatott globális versenyben. A kiegyensúlyozottabb európai tudományfinanszírozás feltételeiről egyeztettek „A kiválóság terjesztése és az innovációs megosztottság csökkentése” című brüsszeli konferencián. A szlovák uniós soros elnökségi programba illesztett rangos esemény nemcsak az EU fejlett és kevésbé fejlett országainak innovációs kapacitása közti jelentős különbség természetét és okait tárgyalta, hanem lehetőséget nyújtott konkrét javaslatok előterjesztésére is.

Célok, programok, lehetőségek – újra Budapesten a Víz Világtalálkozó Célok, programok, lehetőségek – újra Budapesten a Víz Világtalálkozó

Célok, programok, lehetőségek – újra Budapesten a Víz Világtalálkozó

A fenntartható vízgazdálkodás jelentőségére és a klímaváltozásnak a vízkincset érintő veszélyeire figyelmeztettek a Budapesti Víz Világtalálkozó nyitónapján felszólalók. Lovász László, az MTA elnöke arról beszélt: abban, hogy a tiszta víz ne ritka kincs, hanem az élet természetes velejárója legyen gyermekeink és unokáink számára is, a tudománynak is van felelőssége.

  • 180 találat
  • További