Az MTA számít a Franciaországban élő magyar kutatókra Az MTA számít a Franciaországban élő magyar kutatókra

Az MTA számít a Franciaországban élő magyar kutatókra

A kutatók közötti együttműködés, valamint a tudományba vetett bizalom erősítése volt a fő téma azokon a párizsi tanácskozásokon, amelyeken a Magyar Tudományos Akadémiát Lovász László képviselte. Az MTA elnöke a francia fővárosból a tudományos tanácsadás szerepéről rendezett brüsszeli konferenciára utazik.

Elhunyt Prékopa András matematikus, az MTA rendes tagja Elhunyt Prékopa András matematikus, az MTA rendes tagja

Elhunyt Prékopa András matematikus, az MTA rendes tagja

Életének 88. évében, 2016. szeptember 18-án családja körében elhunyt Prékopa András akadémikus. Személyében az operációkutatás és az alkalmazott matematika kiemelkedő képességű kutatóját és oktatóját, valamint kivételes tudományszervezői készségekkel rendelkező pályatársát veszítette el a magyar tudományos közösség.

Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria

Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria

Nagy érdeklődés övezte a Kulturális Örökség Napjai keretében az MTA Székházban szervezett vezetett sétákat, amelyeken a látogatók megtekinthették többek közt Lotz Károly falképeit a Díszteremben, Ligeti Antal festményeit a Felolvasóteremben vagy Johann Nepomuk Ender Az Akadémia allegóriája című művét a Képtárban.

Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián

Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián

A magyar és izraeli matematikusok itt bemutatott eredményei között alig volt olyan, ami ne Erdős egy tételéből indult volna ki, amelyet ne egy általa definiált fogalom segítségével bizonyítottak volna, de elhangzottak megoldások a húsz éve elhunyt matematikus egy-egy sejtésére, problémájára is. Beszámolónkból elérhetők az előadások rövid összefoglalói.

ERC információs nap az Akadémián szeptember 16-án ERC információs nap az Akadémián szeptember 16-án

ERC információs nap az Akadémián szeptember 16-án

Milyen újdonságokat és lehetőségeket kínál az Európai Kutatási Tanács jövőre? Hogyan lehetnek eredményesek a magyar kutatók az ERC pályázatain? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők az MTA Székházában szeptember 16-án, pénteken, az ERC információs napon.

Hungarológiát nem lehet csak itthonról művelni Hungarológiát nem lehet csak itthonról művelni

Hungarológiát nem lehet csak itthonról művelni

A kultúra- és tudományköziség volt a fő témája a magyarságtudomány a 21. századi kérdéseit vizsgáló VIII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszusnak. Az MTA elnökének védnöksége mellett, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság, a Pécsi Tudományegyetem és az MTA Pécsi Területi Bizottsága által szervezett, ötévente rendezett tanácskozáson 40 szimpóziumon 506 előadás hangzott el, a résztvevők 27 ország 128 intézményét képviselték. Monok István írása az mta.hu-nak.

  • 113 találat
  • További