RSS
132710
Az MTA hírei
Vissza
2013. 10. 09.

Minden eddiginél több magyar tagot választott az Academia Europaea

Tizenhat magyar tudóst – köztük számos akadémikust és az MTA doktorát – választott tagjai közé az Academia Europaea. Az újonnan megválasztottakkal így a magyar tagok száma nyolcvanra bővült.

Tizenkilenc szekcióban összesen 263 új tagot választott az Academia Europea. Az 1988-ban alapított intézmény egész Európa területéről választja tagjait, jelenleg mintegy 2300 tagot számlál, köztük 38 Nobel-díjas tudóst. Célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

     Az Academia Europaea a tudomány valamennyi ágát a természettudományokat, az élettudományokat és a társadalomtudományokat felöleli. Az egyes tudományterületeket egy-egy szekció képviseli, amely tevékenységét vezetőség és elnök irányítja. Az igen körültekintő, többlépcsős tagválasztási eljárás szigorú szabályok szerint zajlik. Az új tagok személyére a szekciók tehetnek javaslatot, figyelembe véve a jelölt tudományos munkásságát, kiemelkedő eredményeit. Amennyiben a jelöltek személyét a szekciók vezetősége alkalmasnak találja, összeül a jelölőbizottság, amely a javaslatot a tanács elé terjeszti. A tagok megválasztásáról a tanács dönt. A magyar tagok száma az újonnan megválasztottakkal nyolcvanra emelkedett.