RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

132710
Az MTA hírei
Vissza
2013. 10. 09.

Minden eddiginél több magyar tagot választott az Academia Europaea

Tizenhat magyar tudóst – köztük számos akadémikust és az MTA doktorát – választott tagjai közé az Academia Europaea. Az újonnan megválasztottakkal így a magyar tagok száma nyolcvanra bővült.

Tizenkilenc szekcióban összesen 263 új tagot választott az Academia Europea. Az 1988-ban alapított intézmény egész Európa területéről választja tagjait, jelenleg mintegy 2300 tagot számlál, köztük 38 Nobel-díjas tudóst. Célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.

     Az Academia Europaea a tudomány valamennyi ágát a természettudományokat, az élettudományokat és a társadalomtudományokat felöleli. Az egyes tudományterületeket egy-egy szekció képviseli, amely tevékenységét vezetőség és elnök irányítja. Az igen körültekintő, többlépcsős tagválasztási eljárás szigorú szabályok szerint zajlik. Az új tagok személyére a szekciók tehetnek javaslatot, figyelembe véve a jelölt tudományos munkásságát, kiemelkedő eredményeit. Amennyiben a jelöltek személyét a szekciók vezetősége alkalmasnak találja, összeül a jelölőbizottság, amely a javaslatot a tanács elé terjeszti. A tagok megválasztásáról a tanács dönt. A magyar tagok száma az újonnan megválasztottakkal nyolcvanra emelkedett.