A fizikától a népzenéig – videón az első szakmódszertani kutatások eredményei A fizikától a népzenéig – videón az első szakmódszertani kutatások eredményei

A fizikától a népzenéig – videón az első szakmódszertani kutatások eredményei

Az MTA 2014 őszén írt ki először pályázatot az oktatás megújítását célzó szakmódszertani kutatások támogatására. Az Akadémia 2016 márciusában programmá bővítette a pályázatot, így 200 millió forint áll rendelkezésre. A második körben 74 pályázat érkezett szakmódszertani kutatások végzésére. A 2014-es pályázat eredményeit konferencián mutatták be. Videós összeállításunk.

Filmklub: Globál menü Filmklub: Globál menü

Filmklub: Globál menü

Egy „csúcstehén” bendőjébe hat szenzort lehet beletenni anélkül, hogy bármi baja lenne. A műszerek segítségével jelzést kapunk arról, hogy megfelelő-e a takarmány összetétele és energiatartalma, az istálló hőmérséklete és páratartalma, esetleg kell-e változtatni valamin. A tehén ezeknek a precíziós módszereknek köszönhetően évente 11-12 ezer liter tejet ad a hagyományos módszerek mellett tenyésztett tehén 2 ezer litere helyett. Nézze meg újra Ön is a Globál menü című filmet!

Fotógaléria az MTA Geonapról Fotógaléria az MTA Geonapról

Fotógaléria az MTA Geonapról

Randevú a barlangi medve koponyájával, bolygófestés, földrengésjelző műszerek, távcsövek – a Föld belsejétől a világűrig járhatták be képzeletben a minket körülvevő világot azok, akik május 13-án, pénteken délelőtt tíz órától ellátogattak a Magyar Tudományos Akadémiára.

Áthidaló NKFIH-pályázat kiváló, de nem nyertes ERC-pályázatoknak Áthidaló NKFIH-pályázat kiváló, de nem nyertes ERC-pályázatoknak

Áthidaló NKFIH-pályázat kiváló, de nem nyertes ERC-pályázatoknak

Magyar fogadóintézményben, kiszámítható körülmények között készülhetnek az Európai Kutatási Tanács (ERC) által kiírt pályázatokra azok a kutatók, akik elnyerték a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal áthidaló finanszírozást nyújtó támogatását. Az NKFIH egyúttal ismét meghirdette az élvonalbeli alapkutatási programokon dolgozó kutatócsoportok számára kiírt pályázatát.

Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja

Vége a tudományos udvariaskodásnak: elindult az Akadémia vízprogramja

Az MTA átfogó vízügyi programot indít a klímaváltozás kezeléséhez kapcsolódva. A program nyitókonferenciáján Áder János államfő elmondta: a tudomány képviselői közel 25 éve „dörömbölnek” a döntéshozók ajtaján, mára viszont eljutottunk oda, hogy az ajtót be kell törni, és véget kell vetni a tudományos udvariaskodásnak. Az első konkrét lépésként az MTA Víztudományi Intézet létrehozását tervezi, amely megalkotja a nemzeti víztudományi programot.

  • 69 találat
  • További