Kutatás a jövőnkért: új kutatóház, induló beruházások, folytatódó stratégiai programok az Akadémián Kutatás a jövőnkért: új kutatóház, induló beruházások, folytatódó stratégiai programok az Akadémián

Kutatás a jövőnkért: új kutatóház, induló beruházások, folytatódó stratégiai programok az Akadémián

Vadonatúj kutatóház, két többmilliárdos ingatlanberuházás, kibontakozó stratégiai programok – ezt hozza a 2017-es esztendő a Magyar Tudományos Akadémia életében. A frissen átadott Humán Tudományok Kutatóházában tartott sajtótájékoztatón az MTA vezetői az elmúlt évet is értékelték: 2016-ban kiemelkedően sok kutatási pályázatot nyertek el akadémiai kutatók, heten az Európai Kutatási Tanács világszínvonalat megkövetelő pályázatán voltak sikeresek.

A Wigner FK-ban működő iroda segíti az űrtechnika hazai felhasználását A Wigner FK-ban működő iroda segíti az űrtechnika hazai felhasználását

A Wigner FK-ban működő iroda segíti az űrtechnika hazai felhasználását

Magyarország az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjaként csatlakozott a nemzetközi szervezet technológiatranszfer-hálózatához, melynek célja az űrtechnológia eredményeinek alkalmazása nem űripari területeken és a mindennapi életben. A hazai iroda az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyílt meg, a Magyar Űrkutatási Irodával együttműködésben.

Erdős László matematikus Leonard Eisenbud-díjat kapott Erdős László matematikus Leonard Eisenbud-díjat kapott

Erdős László matematikus Leonard Eisenbud-díjat kapott

2017. január 5-én vette át Erdős László és Hong-Tzer Yau az Amerikai Matematikai Társulat (AMS) Leonard Eisenbud Prize for Mathematics and Physics díját Wigner-féle véletlen mátrixok sajátérték-statisztikái univerzalitási tulajdonságainak igazolása terén elért, áttörést hozó eredményeiért.

Széchenyi István és a balatoni gőzhajózás hőskora Széchenyi István és a balatoni gőzhajózás hőskora

Széchenyi István és a balatoni gőzhajózás hőskora

1846 őszén új időszámítás kezdődött a Balatonon: vízre tették a tó első gőzhajóját, a Kisfaludyt. A balatoni gőzhajózás kezdetéig vezető utat, valamint az MTA megalapítója, Széchenyi István abban játszott szerepét mutatja be Katona Csaba történész írása.

Freund Tamás az autizmus megelőzéséről, a kreatív agyról és a megismerés határairól Freund Tamás az autizmus megelőzéséről, a kreatív agyról és a megismerés határairól

Freund Tamás az autizmus megelőzéséről, a kreatív agyról és a megismerés határairól

Miért a kutatókat, és miért nem az egyes témákat támogatják a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) felfedező kutatási pillérében? Van-e már jelentős eredménye a 2017 végén lejáró programnak? Miért hasznos, ha a kutató egy dzsesszzenekarban is megállja a helyét, és milyen káros hatásai vannak a publikációs kényszernek? Freund Tamás akadémikusnak, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatójának és a NAP elnökének válaszai.

Akadémiai kutatóhelyek 12 milliárd forintot nyertek kutatás-fejlesztési pályázatokon Akadémiai kutatóhelyek 12 milliárd forintot nyertek kutatás-fejlesztési pályázatokon

Akadémiai kutatóhelyek 12 milliárd forintot nyertek kutatás-fejlesztési pályázatokon

Öt akadémiai kutatóhely összesen 11,96 milliárd forint támogatásban részesül különböző kutatás-fejlesztési célok megvalósítására a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázatai révén. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont hat, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont négy, az MTA Atommagkutató Intézet, illetve az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kettő, valamint az MTA Ökológiai Kutatóközpont egy pályázata volt sikeres az EU Strukturális Alapjaiból támogatott pályázaton. Az Ökológiai Kutatóközpont egyik munkatársa az ERC által támogatott kutatócsoportnál vehet részt tapasztalatcserében az NKFI Hivatal támogatásával.

  • 172 találat
  • További