Így látják Mátyást – a középiskolásoknak meghirdetett videópályázat döntője az Akadémián

A debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium csapata nyerte meg a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, valamint az OTP Fáy András Alapítvány szervezésében rendezett, „Mátyás király kamerája” című vetélkedőt.

2018. november 30.

Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából a Mátyás király-emlékév keretében meghirdetett verseny kiemelt célja az volt, hogy a középiskolások közelebb kerüljenek a reneszánsz uralkodóhoz és korához, valamint hogy a témában közös gondolkodásra hívja a diákokat és tanáraikat.

A pályázatra 3 fős csapatokban egy kísérőtanár részvételével lehetett jelentkezni. A versenyen olyan magyarországi vagy határon túli középiskolás diákok vehettek részt, akik elmúltak 14 évesek, de a pályázat beküldésének napján még nem töltötték be 19. életévüket.

Klasszikus, dokumentum, akció, geg, interjú, portré, animáció – a zsűri szabad kezet adott az alkotóknak, csupán két megkötése volt: a film ne legyen hosszabb 3 percnél, és tartalmazzon érdemi információkat. Minél egyedibb, informatívabb és ötletesebb, annál több pontot ér.

A két részből álló verseny első fordulójában a zsűri pontozta a beérkezett videókat, és kiválasztotta azt a tíz csapatot, amely továbbjutott a második fordulóba.

Öt csapat Magyarországról, négy Romániából, egy pedig Szlovákiából jutott a döntőbe.

A döntőbe jutott csapatok

  • Időutazók: Református Kollégium, Kézdivásárhely, Románia
  • Fekete sereg: Hidaskürti Magán Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola, Mostová, Szlovákia
  • 5letesek: Kolozsvári Református Kollégium, Románia
  • Alföldi jobbágyok: Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Debrecen
  • Messiások: Egressy Béni Református Művészeti Középiskola, Budapest
  • Sekete Fereg: Baróti Szabó Dávid Szakközépiskola, Barót, Románia
  • Trium: Kecskeméti Szakképzési Centrum Virágh Gedeon Szakgimnáziuma és Szakkollégiuma, Kunszentmiklós
  • Justiceteam: Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium, Jászárokszállás
  • Corvin különítmény: Győri Műszaki Szakképzési Centrum Pattantyus-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
  • Mátyás bandája: Református Kollégium, Kézdivásárhely, Románia

Ők a Magyar Tudományos Akadémia Székházában megrendezett döntőn folytathatták a versengést. „Mátyás a magyar történelem egyik legnépszerűbb személyisége, akit azonban sokféleképpen láttak az elmúlt évszázadokban. Ez a sokféle látásmód is megjelent a pályaművekben” – mondta Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója a versenyzőket köszöntve. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, a verseny védnöke, egyúttal a zsűri tagja szerint a kisfilmek alkotói a mai fiatalokra jellemző látásmódjuk ellenére azt is bizonyították, hogy ismerik a múltat.

A döntőn készült képeink ide kattintva láthatók:

2018.11.29. - Mátyás király kamerája

Döntő

A csütörtöki eseményen először levetítették a tíz legjobbnak ítélt filmet, a kiválasztott csapatok pedig rövid prezentáció keretében ismertették témaválasztásuk okait, filmkészítési technikájukat. Ezeket a prezentációkat a szakmai zsűri ugyancsak pontozta, így a két pontszámból alakult ki a végleges eredmény.

A zsűri tagjai

  • Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, a verseny védnöke
  • E. Kovács Péter történész (MTA BTK TTI)
  • Horváth Richárd történész (MTA BTK TTI)
  • Pálosfalvi Tamás történész (MTA BTK TTI)
  • Szaszkó Elek, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára, történész
  • Borsody István filmrendező, szerkesztő (RTL Klub)
  • Velancsics Béla, az MTA Kommunikációs Főosztályának munkatársa
  • Haga Ferenc, az OTP Fáy András Alapítvány képviselője

Közülük a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból érkezett csapat tagjai nyerték el a zsűri döntése értelmében a fődíjakat, egy-egy SYMA X5HC 2MP HD kamerás, lebegési funkcióval rendelkező drónt. A második és a harmadik csapattal közösen, kísérőtanáraikkal együtt eltölthetnek egy hétvégét a Hotel Kapitányban is, ahol történelmi lovasjáték, főúri lakoma, várlátogatás, a kocsi- és fegyvermúzeum megtekintése vár rájuk.

A győztes Az ítélet című animációs film A debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjainak alkotása

A győztes csapat 11. osztályos tagjai – Dobrán Evelin, Sain Csenge, Györgyi Kata, akik kísérőtanárukkal, Bátori Annával érkeztek elmondták, hogy teljesen önállóan készítették el a pályaművet. Csupán a férfi-szinkronhangok miatt kérték tanáraik segítségét. „Nem volt kérdés, hogy indulunk a versenyen, és az sem, hogy animációs filmet csinálunk” – mondták a művészeti pályára készülő gimnazisták, hozzátéve, egyik fő céljuk a Mátyás királyhoz fűződő sztereotípiáknál árnyaltabb kép megmutatása volt.

A győztes csapat Forrás: mta.hu/Szigeti Tamás

A második legjobb csapat tagjai az erdélyi Barótról érkeztek, a helyi Baróti Szabó Dávid Szakközépiskola diákjai. Ők egy-egy Sony MDR-ZX610 AP fejhallgatót nyertek.

A harmadik helyen a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium csapata végzett.

A tíz döntős csapat tagjai mindannyian kaptak egy-egy Honfoglaló társasjátékot is.

„A videókat készítő diákok ismét bizonyították, hogy a történelem nem arra jó, hogy egy unalmas ünnepi beszéd legyen a Himnusz és a Szózat között. A kisfilmekkel élővé tették a távoli kor embereit és Mátyás királyt, egyúttal több esetben fricskát adtak a jelennek” – értékelte a pályamunkákat Zsoldos Attila akadémikus. A történész szerint a mostanihoz hasonló versenyekből kiderül, hogy a fiatalok tele vannak ötletekkel, gondolatokkal, és nem sémákat keresnek, hanem érdekes témákat, adott esetben a történelemből, amely a világuk része.