RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

129610
Az MTA hírei
Vissza
2012. 04. 11.

A földtudományi kutatások szerepe a katasztrófaelhárításban

A magyarországi katasztrófák okait és az elemi csapások elleni hatékony védekezés lehetőségeit összegzi az MTA Csillagászati és Földtudományi Központ Földrajztudományi Intézet új tanulmánykötete. A Katasztrófák tanulságai című könyv bemutatja a hazai földtudomány szellemi műhelyeinek eredményeit, gyakorlati példákkal teszi közérthetővé a stratégiai jellegű természetföldrajzi kutatásokat és hasznosulásukat.

A természeti vagy emberi gondatlanság okozta katasztrófák megelőzésében, a védekezésben és a kár elhárításában nélkülözhetetlen a tudomány segítsége. "A kutatóktól érkező hiteles, tudományos információk segíthetik a katasztrófaelhárítási szakembereket, hogy akár már néhány órával a tragédia után átfogó képet alkossanak a történtekről és a legfontosabb teendőkről" – mondta Pálinkás József az MTA székházában tartott könyvbemutatón. Az Akadémia elnöke utalt a 2010 októberében Kolontár és Devecser térségében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófára, amikor is az Akadémia néhány órán belül szakembereket küldött a helyszínre, hogy segítséget nyújtsanak a védekezésben és a kárelhárításban.

     Az MTA és az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság összehangolt munkáját nem csak Pálinkás József nevezte példaértékűnek: a könyvbemutatón részt vevő Bakondi György, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője ugyancsak méltatta a közös erőfeszítések eredményeit. Mint elmondta, az új típusú együttműködés egyik fontos állomása az a megállapodás, amelyet tavaly tavasszal írt alá Pálinkás Józseffel a katasztrófák elleni védekezés feladatainak eredményes megoldása és az összefogás hatékony szervezeti keretének biztosítása érdekében. "A katasztrófák ellen különböző szintű védekezésre lehet szükség. A tudomány segítségével, kockázatelemzéssel célszerű veszélyeztetettségük szerint kijelölni a kiemelt kockázatú területeket" – hangsúlyozta Bakondi György.

     "A Katasztrófák tanulságai című könyv célja, hogy tudományosan megalapozott megoldásokat vázoljon fel a természeti csapások által veszélyeztetett területek megóvására" – ismertette a 16 szerző szándékát Schweitzer Ferenc, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet tudományos tanácsadója, a kötet szerkesztője.

     A kutatók – köztük az MTA földtudományhoz kapcsolódó kutatóintézeteinek munkatársai – tanulmányaikban a katasztrófák elkerülésének és elhárításának stratégiai megoldásait keresik, a tudományos eredményeket gyakorlati tapasztalataikkal kapcsolva össze.

     Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetében 1963-ban indított Elmélet Módszer Gyakorlat című sorozat 67. kiadványaként megjelent könyv nem csak a magyarországi árvizek és felszínmozgásos folyamatok okait mutatja be. A tekintetben is egyedi és újszerű, hogy a vegyi szennyezések, földrengések, talajpusztulások, földtani veszélyforrások, valamint az ember építette műtárgyak esetében bekövetkező katasztrófák eredetét ismertetve rávilágít a földtudományi és különösen a természetföldrajzi kutatások stratégiai szerepére a katasztrófák megelőzésében és a keletkező károk mérséklésében. A közérthetően megfogalmazott tanulmányokat térképek, táblázatok és grafikonok egészítik ki.

     A kiadvány nemcsak a földrajztudományok, azon belül a katasztrófaföldrajz iránt érdeklődők számára kuriózum, de a laikusoknak is számtalan tanulsággal szolgál. A föld- és környezettudományi felsőoktatásban, valamint a katasztrófavédelemmel foglalkozó szakemberek képzésében tankönyvként alkalmazható.

     A Katasztrófák tanulságai című könyv megvásárolható az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézet Könyvtárában.