Csillagnézők

Az amatőr csillagászat népszerűsítéséről és az otthoni távcsőkészítés rejtelmeiről készített filmet Kollányi Ágoston 1969-ben dr. Kulin György csillagász közreműködésével. A Hobbym: a csillagos ég után közel ötven évvel most Szőke Balázs filmrendező forgatott filmet az amatőrcsillagász-mozgalomról a Magyar Csillagászati Egyesület támogatásával. A Csillagnézők premiervetítését 2018. február 19-én tartották telt ház mellett az MTA Székház Dísztermében. Nézzen bele Ön is a filmbe!

2018. március 5.

A Hobbym: a csillagos ég című film készítésében gyerekként részt vett a rendező fia is. „Elkísértem édesapámat, ott voltam, amikor Kulin Gyuri bácsinál forgattunk, és csiszolta az üvegdarabot. Utána szódavizes üvegeket gyűjtöttem, hogy majd én is csinálok távcsövet magamnak” – idézte fel az emlékeit ifjabb Kollányi Ágoston a Csillagnézők című film premierje utáni beszélgetésen. A Kulin György emlékének ajánlott Csillagnézők több részletet is bemutat a közel 50 éve készült klasszikus darabból.

mta.hu/Szigeti Tamás

Az amatőr és szakcsillagászok kapcsolata példamutató és kölcsönösen gyümölcsöző. A múltra nem mindig ez volt a jellemző. „Voltak olyan sajnálatos személyi ellentétek, melyek miatt Kulin Györgyöt mellékvágányra terelték. Ezeknek egyetlen pozitív hozadéka, hogy ebből a mellékvágányból lett az a „kulini életmű”, amely országos, sőt nemzetközi hírnevet szerzett a számára. Ha ő megmarad szakcsillagásznak, akkor nem biztos, hogy napjainkra odáig fejlődhetett volna az amatőr csillagászati mozgalom, mint ahogyan azt az elmúlt évtizedekben tapasztaljuk” – mondta el Szabados László csillagász.

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A film a csillagnézőkről szól, akiket már megérintett a csillagászat, a csillagnézés. Olyan emberekről, akiket valamilyen formában megfertőzött a csillagászat tudománya, szerelmesek a csillagos égboltba. Csillagokat néznek, csillagokat rajzolnak, csillagokat fényképeznek.

„Nem tudom miért nem készült film 1969 óta az amatőr csillagászokról – mondta Mizser Attila csillagász, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. 1979-ben Kulin György kezdeményezte egy kisebb léptékű film elkészítését a Borsod megyei amatőr csillagászokról, és az akkori nagyipar által támogatott csillagvizsgálókat is szerette volna bemutatni. A kezdeményezés aztán elsikkadt. Ki kell várni, hogy megérjen az élethelyzet.”

„Nem azt a filmet látom benne, amit eredetileg elképzeltem – mondta el Szőke Balázs, a film rendezője. Két és fél évvel ezelőtt kezdtünk hozzá Kelemen Péter operatőr barátommal a film forgatásához, kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Arra gondoltunk, hogy a csillagászat által nyújtott látványvilágot adjuk át minél több embernek. Főként azoknak, akik keveset tudnak róla. De a forgatókönyvet átírta az élet, hiszen rengeteg megkeresés érkezett, amikor hozzáláttunk a munkához. A film célcsoportját leginkább azok az emberek képezik, akiknek kevés ismeretük van az amatőr csillagászatról mint szabadidős tevékenységről. A film jó lehetőség arra, hogy megszólítsuk őket.”

Kiss László csillagász, az MTA CSFK Csillagászati Intézet igazgatója mta.hu/Szigeti Tamás

„Más szemmel néztem a filmet. A közösséget 30 éve ismerem, tehát részben belülről látom” mondta Kiss László csillagász, az MTA CSFK Csillagászati Intézet igazgatója. A film nagyon jó kezdet lehet ahhoz, hogy ha valakit megérintett ez a tudományág, akkor szakmájává is fogadja. De nem kell mindenkinek szakcsillagásszá válnia – ez egy másik fontos üzenete a filmnek. „Nagyon sokszor keresnek meg diákok, hogy hogyan lehetnének csillagászok. Elmondom nekik, hogy felsőfokon kell hozzá fizika, matematika, angol, számítástechnika. Azonban ha valakit csak az égbolt szépsége érdekel, akkor amatőr csillagászként is boldogan végigélheti az életét. Ez nagyon szépen látszott a filmben” – fűzte hozzá Kiss László.

Nézzen bele Ön is a filmbe!