RSS

A tudománydiplomácia hírei

  • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

    Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

128546
Az MTA hírei
Vissza
2011. 09. 12.

Akadémiai nanojárat – Indul a NANOBUSZ!

Víztaszító labirintusban száguldó esőcsepp, a lepkék szivárványszínének titkai, nanométerekben számoló futópad - ilyen és ezekhez hasonló érdekességekkel ismerkedhetnek meg a látogatók az MTA interaktív, mobil kiállításán, amely a nanovilág hétköznapi csodáit mutatja be. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke az Akadémia székháza előtt indította hároméves országjáró körútjára a NANOBUSZ-t.

„A nanotudomány korunk kulcstechnológiája, amely méltán áll az érdeklődés középpontjában: nagyszerű felfedezésekhez segíti a kutatókat, érdekes jelenségekkel kápráztatja el az érdeklődőket és közvetlen hasznot jelent a gazdaságnak" - jelentette ki az Akadémia előtt tartott bemutató sajtótájékoztatón Pálinkás József. Az elnök a XXI. század egyik nagy lehetőség előtt álló területének nevezte a nanotechnológiát, amelynek fejlődése forradalmasítja a gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, a gyártási módszereket, az elektronikát és a textilipart. Mint hangsúlyozta, a Magyar Tudományos Akadémia és kutatóintézete, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet nemcsak tudományos pontossággal, hanem látványosan és érdekfeszítően mutatja be a fizika, a kémia, a biológia, az informatika valamint a mérnöki ismereteket is alkalmazó, rohamosan fejlődő tudományágat, amelynek művelői egy szabad szemmel láthatatlan világban dolgoznak. A nanotechnológia világa ugyanis a milliméter milliomodrészének megfelelő mérettartomány, amelyben az anyagok fizikai tulajdonságai jelentősen módosulnak. A nanovilág működését fotókkal, szemléletes szerkezetekkel, különleges mikroszkópokkal, ismeretterjesztő kisfilmekkel, játékos és interaktív eszközökkel bemutató NANOBUSZ a kutatóintézeti innováció várhatóan sok fiatal érdeklődésére számot tartó eredménye. Elindításával az Akadémia középiskolások számára országszerte megteremti a játékos, szellemi izgalmakkal teli tanulás lehetőségét, kalandossá és színessé teszi a természettudományok oktatását, a hétköznapok közelségébe hozva a kutatások eredményeit. Pálinkás József arra biztatta a pedagógusokat, művelődési házak programszervezőit, hogy éljenek a lehetőséggel: szervezzenek minél több rendhagyó órát és előadást akkor, amikor a NANOBUSZ a településükön jár.

 

„Hiteles tájékoztatás a tudomány eredményeiről" - e gondolat jegyében méltatta a körülbelül száz ember tíz hónapos munkájával elkészült NANOBUSZ-t Bársony István akadémikus, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy innováció, kutatás és fejlesztés nélkül nem képzelhető el a jövő. Balázs László, a NANOBUSZ létrejöttét támogató General Electric Hungary Kft. fejlesztési igazgatója a tudomány mecenatúrájának megtérüléséről, a kölcsönös eredményesség értékteremtő szempontjairól beszélt. „A tudomány mozgásban" - a harminchat négyzetméteres NANOBUSZ-on a nanotechnológia egyik vívmányaként ismert LED-ek világítanak, padlózata különleges antibakteriális burkolatú, áramellátásának egy részét napelemek biztosítják. A tervek szerint az egykori tömegközlekedési eszközből átalakított jármű a következő három évben ötven helyszínre is eljut, minden olyan magyarországi településre, ahol van középiskola.

A NANOBUSZ-ra "felszállva" másként fogjuk látni a minket körülvevő, megszokottnak hitt világot. A látogató szeme elé azonnal a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú lebegő részecskék látványa tárul. Az interaktív kiállításon olyan kísérletek elvégzésére, rendhagyó tanórák szervezésére is lehetőség nyílik, amelyeket az iskolák felszereltsége nem mindenütt tesz lehetővé, és amelyek a felfedezés élményét, a tanulás közös örömét adhatják mindazoknak, akik utasai lesznek az akadémiai NANOBUSZ-nak.

A mintegy harmincöt millió forintos költséggel és négyezer ötszáz kutatói munkaóra ráfordításával megépült NANOBUSZ létrehozását az Euronanoforum 2011 nemzetközi szervezőbizottsága, a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Európai Unió 7-es Keretprogramja mellett a magyar versenyszféra is jelentős mértékben támogatta. Az Akadémia által útjára bocsátott NANOBUSZ üzemeltetője az elkövetkező három évben a Csodák Palotája lesz, amelynek igazgatója, Egyed László a sajtóbemutatón vette át a látványos kiállításnak helyet adó jármű slusszkulcsát Pálinkás Józseftől.

A Nanotechnológia fiataloknak! (nanoYOU.eu) program keretében készült kisfilmek magyar felirattal a nanoYOUtube-csatornán megtekinthetők