20 éves a fiatal kutatókat támogató Bolyai-ösztöndíj - Új pályázati kiírás

Huszadik alkalommal hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia az 1997-ben a tudományos pálya iránt elkötelezett fiatal kutatók támogatására létrehozott Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat.

2017. február 6.

A pályázat célja, hogy támogassa bármely tudományterület, illetve tudományág 45 évnél fiatalabb képviselőit tudományos munkájuk megírásában vagy egy kutatási témájukban létrehozott alkotás elkészítésében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülésükben.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésével és elismerésével, a kiszámítható kutatói pályaív kiépítését szolgálva támogatja a PhD-fokozattal rendelkező, tudományos pálya iránt elkötelezett ifjú szakemberek munkáját.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. március 3.

Az ösztöndíj határozott időre, egy, két vagy három évre szól, és legfeljebb két alkalommal ítélhető oda. Elnyerésére olyan magyar állampolgárságú vagy határainkon túli magyar kutatók pályázhatnak, akik a pályázat benyújtásának határidejéig, 2017. március 3. napjáig nem töltik be 45. életévüket, még nem rendelkeznek MTA doktora címmel, az ösztöndíj időtartama alatt kutatómunkájukat valamely magyarországi kutatóhelyen – felsőoktatási intézményben, akadémiai kutatóintézetben vagy más tudományos intézménynél – kívánják végezni, és ehhez a pályázat benyújtásakor mellékelik a megjelölt kutatóhely intézményi fogadókészségéről szóló nyilatkozatot.

A Bolyai-ösztöndíj szabályzata rendelkezik arról, hogy a támogatást elnyert szakember évenként kutatói jelentésben számol be a Kuratóriumnak az elvégzett tudományos munkáról, amelyet a Kuratórium – az általa felkért tudományterületi kollégiumok szakvéleménye alapján – „kiemelkedő”, „jó”, „megfelelő” vagy „nem megfelelő” minősítéssel értékel. Aki korábban már részesült Bolyai-ösztöndíjban, abban az esetben nyújthat be újabb pályázatot, ha első ösztöndíjas ciklusának záró kutatási jelentése „kiemelkedő” vagy „jó” minősítést kapott.

Az ösztöndíjat – a szabályzatában meghatározott kivételektől eltekintve – nem veheti igénybe az, aki az ösztöndíjas időszak alatt más magyar állami és/vagy nemzetközi forrásból származó, saját személyi juttatásának kifizetésére felhasználható ösztöndíjban is részesül.

Az ösztöndíj rangját, elismertségét jelzi, hogy a pályázók száma az elmúlt években jelentősen megnőtt: 2014-ben 600, 2015-ben 824, 2016-ban pedig 864 érvényes pályázat érkezett az MTA Titkárságra, ebből 348 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 235 a matematikai és természettudományok, 281 pedig az élettudományok területén.

Tavaly 170-en nyerték el az ösztöndíjat (52 nő és 118 férfi), közülük 56-an a bölcsészet- és társadalomtudományok, 57-en a matematikai és természettudományok, 57-en pedig az élettudományok művelői. Idén várhatóan 160 Bolyai-ösztöndíj odaítélésére lesz lehetőség.

Az eredményes pályázók az ösztöndíj odaítélésről szóló oklevelet július elején, a Bolyai-napon vehetik át ünnepélyes keretek között, ugyanekkor kapják meg az ösztöndíjukat „kiemelkedő” minősítésű záró kutatói jelentéssel befejezők a Bolyai-emléklapot, a kiválók között is a legkiemelkedőbb eredményt felmutatók pedig az Akadémia Bolyai-plakett kitüntetését.