Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól

Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól

Az MTA KRTK kiadásában megjelenő Munkaerőpiaci Tükör legfrissebb száma Magyarország szemszögéből vizsgálja a jelenleg zajló migrációs folyamatokat. Szó esik a hazánkból elvándorló népesség demográfiai összetételéről, az orvosok elvándorlásáról, a visszavándorlást ösztönző programokról, de képet kaphatunk arról is, miként hat a bevándorlók megjelenése a fogadó ország munkavállalóinak foglalkoztatottságára és bérszintjére.

A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava

A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava

Az elmúlt hat évtizedben az orvoslás a megsemmisítés szándékával közelített a daganatokhoz. Azonban szinte mindig akadnak tumorsejtek, amelyek a legdrasztikusabb terápiát is túlélik, és másodjára már sokkal nehezebben támadható daganatot építenek újjá. A hagyományos stratégia korlátai felvetik annak lehetőségét, hogy a rákot valójában nem legyőzni, hanem féken tartani kell.

Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála

Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála

Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja miatt összefonódott. Hogy mi is történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra a Történelmi Szemle legújabb számában megjelent és most rövidítve az mta.hu-n is publikált tanulmányában válaszol Fodor Pál és Varga Szabolcs történész a korabeli források alapján.

Kincsek a magasban Kincsek a magasban

Kincsek a magasban

A Magyar Tudományos Akadémia Székházába kalauzolja a nézőket a Duna TV kulturális magazinja. Kisfilmjükből az épület tetejéről nyíló panoráma is megcsodálható.

Az MTA is részt vesz a Magyarok Kenyere programban Az MTA is részt vesz a Magyarok Kenyere programban

Az MTA is részt vesz a Magyarok Kenyere programban

Immár harmadik alkalommal támogatja az Akadémia malmi búzával és jó minőségű vetőmaggal a jótékonysági programot, amiért Korinek László, az MTA rendes tagja, a mozgalom elindítója köszönetét fejezte ki a tudós testületnek.

Tudományos tábor tehetséges fiataloknak Tudományos tábor tehetséges fiataloknak

Tudományos tábor tehetséges fiataloknak

Alkalmazott és pénzügyi matematikai témákkal, nukleáris technikával, orvosi fizikával, valamint a szilárdtest-fizika eredményeivel ismerkedhetett az a majd félszáz diák, aki részt vett az MTA és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara által első ízben megrendezett nyári táborban.

Trianon árvái Trianon árvái

Trianon árvái

Milyen etnikai változásokat indított el az első világháború Magyarországon? Kik voltak a vagonlakók? Hogyan próbálták megjeleníteni az elveszített hazát a háborús menekültek? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszol a trianoni békeszerződés hatásait és következményeit az Akadémia támogatásával kutató történész szerző cikke. Ablonczy Balázs írása az mta.hu-nak.

Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél

Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél

Mégis jó a standard modell: a részecskefizikusok legnagyobb, Chicagóban most zajló konferenciáján bejelentették, hogy a nagyenergiás tudományos közösséget izgalomban tartó, új fizikára utaló részecske „felszívódott” a legújabb mérési adatokban. Horváth Dezső, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Atomki és a CERN munkatársának írása.

Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén

Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén

Hogy nézett ki Buda fél évezreddel ezelőtt? Melyik uralkodó nevéhez milyen építkezések köthetők a budai királyi palotában? Milyen források és építészeti maradványok állnak a kutatók rendelkezésére a minél pontosabb kép kialakításához? Mi az, amit csak sejtenek, és mi az, amit biztosan tudnak a szakemberek e hajdani, léptékében és formájában is európai színvonalú épületegyüttesről? Magyar Károly régész írása az mta.hu számára.

Az anyag eredetének nyomában – nemzetközi konferencia Budapesten Az anyag eredetének nyomában – nemzetközi konferencia Budapesten

Az anyag eredetének nyomában – nemzetközi konferencia Budapesten

Július 31. és augusztus 5. között nemzetközi konferencia zajlik Budapesten, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont szervezésében. A rendezvény célja a kémiai elemek keletkezésével kapcsolatos mai álláspontok összegzése, az új kutatási eredmények bemutatása.

A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél

A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél

A Jupiter és holdrendszere máig sok szempontból rejtélyes. A nemrég pályára állt Juno űrszonda a Jupiter belső szerkezetét, különösen a bolygó magját kutatja, és megpróbál bepillantani az Europa hold jeges felszíne alatti vízóceánba is. Szabados László, az MTA CSFK csillagászának írása a Jupiterről és a Juno küldetésének legfontosabb célkitűzéseiről.

Mértékadó kutatóját vesztette el a magyar bölcsészettudomány Mértékadó kutatóját vesztette el a magyar bölcsészettudomány

Mértékadó kutatóját vesztette el a magyar bölcsészettudomány

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának neves kutatójára Dobos István, az MTA doktora emlékezik.

Kőbe vésett hazaszeretet – betűvédnökök kerestetnek Kőbe vésett hazaszeretet – betűvédnökök kerestetnek

Kőbe vésett hazaszeretet – betűvédnökök kerestetnek

Széchenyi István soproni szobrának felújításához keresnek támogatókat azok a civilek, akik azzal is szeretnének tisztelegni az MTA alapítójának szellemisége és életműve előtt, hogy egy hazaszeretetről szóló mondatát márványtáblába vésetik.

Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett

Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett

Mezőgazdasági kutatásokról közérthetően – ezt kínálja minden érdeklődő számára az a látogatóközpont, amely Martonvásáron épül a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának tervezett új, 21. századi kutatási feltételeket teremtő tömbje mellett. A létesítmény megvalósításáról ünnepélyes keretek között írtak alá megállapodást az MTA, az akadémiai kutatóközpont és a város vezetői.

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Ismét meghirdette a kiemelkedő kutatási eredményeket elérő tudósok számára kiírt, tudományos műhelyek kialakítását célzó pályázatát az MTA. A 2017-től 2022-ig tartó programra jelentkezők közül előnyben részesülnek a fontos társadalmi problémákkal foglalkozó kutatások művelői.

Nagy Hadronütköztető – az út a Higgs-bozon felfedezéséig Nagy Hadronütköztető – az út a Higgs-bozon felfedezéséig

Nagy Hadronütköztető – az út a Higgs-bozon felfedezéséig

Mire jó egy 27 kilométer hosszú alagút a Genfi-tó mellett? Hogyan találjunk meg egy tulajdonságok nélküli részecskét? Mit csinálnak a TeV-ek a csűrben? Miért van szükség antianyaggyárra? Cikksorozatunk első részében Horváth Dezső részecskefizikus, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a CERN munkatársa a kísérleti és az elméleti fizika kapcsolódásának talán legizgalmasabb helyszínét mutatja be.

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Az MTA Elnöksége elfogadta a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programról szóló előterjesztést. A program előkészítésére az MTA 187. közgyűlése keretében vízügyi konferenciát szerveztek, amelyen Áder János köztársasági elnök köszöntötte a szakembereket. A konferencián elhangzott nyolc előadás most videón is megtekinthető.

Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit

Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit

A természettudományos gondolkodás fejlesztése, a 21. századi képi nyelv tanítási módszertanának kidolgozása, digitális multimédiás idegen nyelvi tananyag készítése – három kutatási program abból a tizenkilencből, amelynek benyújtói elnyerték a Magyar Tudományos Akadémia szakmódszertani pályázatán az MTA támogatását.

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ódor Péterrel, az MTA ÖK tudományos főmunkatársával beszélgettünk erdészetről, természetvédelemről és a Pilisben indult erdőökológiai kísérletről.