Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy

Valóság és illúziók: kiderült, hogy miért a zajos agy a hatékony agy

Látásunk legalapvetőbb szintjén is befolyásolják idegsejtjeink működését a világról alkotott agyi modelljeink. Orbán Gergővel, az MTA Wigner FK Lendület-csoportvezetőjével, a témáról a Neuron című folyóiratban most megjelent cikk vezető szerzőjével beszélgettünk érzékelésünk újraértelmezett modelljéről, az agy matematikájáról és az idegrendszerünkhöz csatlakozó implantátumok jövőjéről.

A globális migrációtól a roma médiaképig – kutatások az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában

A globális migrációtól a roma médiaképig – kutatások az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában

A magyarországi társadalmi folyamatokat, a hazai politikai rendszer alakulását, az egyetemisták és főiskolások közéleti aktivitását és politikai gondolkodásmódját, az újnacionalizmust, valamint a gyermekszegénységet is vizsgálták az elmúlt években azoknak a kutatásoknak a keretében, amelyeket az Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjában végeztek.

Tudományos magazint indított az InfoRádió és az Akadémia Tudományos magazint indított az InfoRádió és az Akadémia

Tudományos magazint indított az InfoRádió és az Akadémia

Keddenként, a 19 órás hírek után hallható az InfoRádió új tudományos-ismeretterjesztő műsora Szigma – a holnap világa címmel. A félórás, többször ismételt műsorban a magyar kutatók legújabb eredményeit mutatják be mindenki számára érthetően. Az október 18-ai adás fő témája a Mars. Az MTA honlapjáról a korábbi adások is elérhetők.

A magyar jogrendszer állapota – könyvbemutató az Akadémián A magyar jogrendszer állapota – könyvbemutató az Akadémián

A magyar jogrendszer állapota – könyvbemutató az Akadémián

Tudományos igényességgel és interdiszciplináris módszerekkel áttekinteni a magyar jogrendszer aktuális állapotát úgy, hogy a munka során a társadalmi környezetet, a vélhető hatásokat, a szabályozások célját, valamint társadalmi elfogadottságát is vizsgálják – ez volt a célja a szerkesztőknek azzal az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetében készült kötettel, amelyet csütörtökön mutatnak be.

Simonyi 100 – emlékülés az MTA Székházában Simonyi 100 – emlékülés az MTA Székházában

Simonyi 100 – emlékülés az MTA Székházában

A 20. század második felének egyik legjelentősebb fizikusára, az iskolateremtő tudósra, Simonyi Károlyra emlékeztek egykori pályatársak, tanítványok, rokonok és tisztelők a professzor születésének centenáriuma alkalmából rendezett konferencián.

Politikai kérdésben nem alakítunk ki testületi véleményt Politikai kérdésben nem alakítunk ki testületi véleményt

Politikai kérdésben nem alakítunk ki testületi véleményt

„Én se a bal-, se a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam. Véleményem szerint az MTA-nak ilyen kérdésekkel kell foglalkozni, s nem politikával” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a Magyar Időknek adott interjúban, amelyben először a 12 akadémikus és 16 MTA doktora nyílt leveléről kérdezték.

„Remélem, eljön az idő” – fejezetek az ifjú Széchenyi életéből „Remélem, eljön az idő” – fejezetek az ifjú Széchenyi életéből

„Remélem, eljön az idő” – fejezetek az ifjú Széchenyi életéből

Milyen szellemi-lelki útkeresés után került a magyar közéletbe az arisztokrata család Bécsben született, katonai pályára készülő sarja, a fiatalkorát utazgatással, bohém-romantikus kalandokkal fűszerező Széchenyi István? Fónagy Zoltán történész írása az MTA 225 éve született alapítójáról.

Interjú Lovász Lászlóval az Indexen Interjú Lovász Lászlóval az Indexen

Interjú Lovász Lászlóval az Indexen

Az utóbbi napokban már három, összesen négy külföldi tudós adta vissza az akadémiai tagságát az Orbán- kormány elleni tiltakozásul. Lovász László szerint az Akadémiának nem feladata a politizálás, de ez mindenkinek egyéni joga, és nem származik belőle hátránya. Az MTA elnökével az index.hu készített interjút.

Régészek drónnal és magnetométerrel Régészek drónnal és magnetométerrel

Régészek drónnal és magnetométerrel

A régészet úttörői szinte csak az ásót és az ecsetet használták. A múlt tárgyi emlékeit a terepen kutatók eszköztára azonban mára jelentősen kibővült: a kéziszerszámok mellett mind több csúcstechnikának számító műszer segíti a tudományos munkát. A kutatók az új módszereknek is köszönhetően egyre inkább teljes közösségek életét próbálják rekonstruálni.

Magyar Örökség díjat nyert a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Magyar Örökség díjat nyert a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Magyar Örökség díjat nyert a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Magyarország legjelentősebb élőnövény-gyűjteménye az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertje. A több mint 180 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló létesítmény immár azok közé az intézmények közé tartozik, amelyek együttesen alkotják a magyarság „láthatatlan szellemi múzeumát”.

Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért

Közgazdasági Nobel-díj szerződéselméleti kutatásokért

Az amerikai-brit Oliver Hartnak és a finn Bengt Holmströmnek ítélték idén a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaság-tudományi Emlékdíját. Az indoklás szerint a két tudós a szerződéselmélet területén folytatott kutatásai eredményeiért érdemelte ki az elismerést.

Kötődés és érdekazonosság: egy magyar jezsuita útja az esztergomi érseki székig Kötődés és érdekazonosság: egy magyar jezsuita útja az esztergomi érseki székig

Kötődés és érdekazonosság: egy magyar jezsuita útja az esztergomi érseki székig

Pázmány Péter alapvetően nem hitvitázó, térítői, írói munkásságának köszönheti, hogy 400 évvel ezelőtt, 1616 őszén kinevezték esztergomi érsekké. Pályájának e legfontosabb fordulata csak az európai történelem, a korabeli nemzetközi politika és diplomácia összefüggéseiben értelmezhető és érthető meg – állapítja meg az mta.hu számára írt cikkében Tusor Péter történész.

Részletesebben az orvosi-élettani Nobel-díjról: Vellai Tibor írása az mta.hu-nak Részletesebben az orvosi-élettani Nobel-díjról: Vellai Tibor írása az mta.hu-nak

Részletesebben az orvosi-élettani Nobel-díjról: Vellai Tibor írása az mta.hu-nak

Oszumi Josinori japán sejtbiológus kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben. A kutató a sejtekben zajló autofágia mechanizmusának vizsgálatában végzett úttörő munkát. De mi is az az autofágia, és mi jelentett tudományos áttörést pontosabb megismerésében? Vellai Tibor írása az mta.hu számára.

Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé

Újabb lépés a kémiai elemek eredetének megértése felé

A vörös óriásokban keletkezett oxigén igen ritka, 17-es izotópjának a korábban becsültnél jóval nagyobb mennyisége alakul át más izotóppá egy eddig kevéssé ismert atommag-reakcióban. Az eredmény átírhatja a kémiai elemek eredetének és a csillagok működésének eddig ismert modelljeit. A kísérletek a LUNA nemzetközi együttműködés keretében, az MTA Atomki kutatóinak részvételével zajlottak az olaszországi Gran Sasso Nemzeti Laboratóriumban.

Az MTA számít a Franciaországban élő magyar kutatókra Az MTA számít a Franciaországban élő magyar kutatókra

Az MTA számít a Franciaországban élő magyar kutatókra

A kutatók közötti együttműködés, valamint a tudományba vetett bizalom erősítése volt a fő téma azokon a párizsi tanácskozásokon, amelyeken a Magyar Tudományos Akadémiát Lovász László képviselte. Az MTA elnöke a francia fővárosból a tudományos tanácsadás szerepéről rendezett brüsszeli konferenciára utazik.

Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Végvárak, birodalmak, európai összefüggések 450 év távlatából

Milyen történelmi jelentősége van Szigetvár 1566-os ostromának? Milyen politikai, gazdasági és katonai stratégiák befolyásolták a 16. századi Európa fő hadszíntereinek eseményeit? Hogyan maradt fenn a szigetvári ostrom a különböző népek történelmi emlékezetében? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ annak a nemzetközi tudományos konferenciának az előadói, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete rendezett a Pécsi Tudományegyetemmel.

Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Magyar–román közös múlt: nemzetállami értelmezések helyett szakmai párbeszéd

Milyen politikai játszmák jellemezték az első világháború éveinek nemzetállami törekvéseit Magyarországon, illetve Romániában és hogyan jelentek meg a történelmi események a román és magyar emlékezetpolitikában? Egyebek mellett ezt vizsgálták a bukaresti Balassi Intézetben rendezett, társadalomtörténeti problémákat tárgyaló tudományos tanácskozás történész résztvevői.

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

Már elérhető a Tejútrendszer készülő háromdimenziós térképe

A Gaia asztrometriai űrszonda 5 éves küldetése során minden eddiginél nagyobb pontossággal több mint egymilliárd csillag helyzetét méri meg. Hetvenszer. A magyar csillagászok részvételével futó program első tizenhat hónapjának adatai már hozzáférhetők az érdeklődők számára. Szabados László csillagász írása.

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak

Honfoglaló őseink között az ugor eredetű genetikai elemek éppúgy jelen lehettek, mint a közép-ázsiai török népekre jellemzők. Az elmúlt évezred azonban nem múlt el nyomtalanul – ez az egyik fő megállapítása egy, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézetében folyó vizsgálatsorozatnak. A magyar etnogenezis kutatásának újabb archeogenetikai eredményei a Scientific Reportsban jelentek meg.

Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria

Kulturális Örökség Napjai az Akadémia Székházában – fotógaléria

Nagy érdeklődés övezte a Kulturális Örökség Napjai keretében az MTA Székházban szervezett vezetett sétákat, amelyeken a látogatók megtekinthették többek közt Lotz Károly falképeit a Díszteremben, Ligeti Antal festményeit a Felolvasóteremben vagy Johann Nepomuk Ender Az Akadémia allegóriája című művét a Képtárban.

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

A trójai kisbolygók negyedének holdja is van

Magyar csillagászok naprendszerünk távoli, apró objektumainak megfigyelésére használták az eredetileg exobolygók keresésére szolgáló Kepler-űrtávcsövet. Méréseik földi megfigyelésekkel elérhetetlen, meglepő eredményekkel szolgáltak.

Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián

Minden Erdős Pálról szólt a haifai műhelykonferencián

A magyar és izraeli matematikusok itt bemutatott eredményei között alig volt olyan, ami ne Erdős egy tételéből indult volna ki, amelyet ne egy általa definiált fogalom segítségével bizonyítottak volna, de elhangzottak megoldások a húsz éve elhunyt matematikus egy-egy sejtésére, problémájára is. Beszámolónkból elérhetők az előadások rövid összefoglalói.

A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel

A memória kialakulásának egyik kulcsfontosságú lépését fedezték fel

Miként tudunk emlékezni? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához jutottak közelebb az MTA és a Szegedi Tudományegyetem közös, Berényi Antal által vezetett kutatócsoportjának tagjai. Sikerült ugyanis azonosítaniuk azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. Eredményüket a Neuron című folyóirat tette közzé.

Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben

Buda oppugnata 1541 – egy korszakváltó esemény új megközelítésben

Szülejmán szultán janicsárjai 1541. augusztus 29-én békés szándékot színlelve beszivárogtak a budai várba, majd lefegyverezték a meglepett őrséget és megszállták a Magyar Királyság székvárosát. Nándorfehérvár 1521. évi elestét, majd az 1526. évi mohácsi csatát követően ezzel két évtizeden belül harmadszor vált augusztus 29-e a magyarság fekete napjává. Kasza Péter írása az mta.hu-nak.

Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára

Bevezetik az ember korát a földtörténeti időskálára

A legújabb földtörténeti kor kezdete akár 1950 is lehet. Az mta.hu számára az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főmunkatársa, Újvári Gábor adott rövid áttekintést az előzményekről, az okokról és a különböző kutatói álláspontokról.

Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket? Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket?

Vegyszerek helyett mikrobák: hogyan keltsük új életre a termőföldeket?

Valóban silányabb kenyeret eszünk, mint nagyapáink? Mitől fosztották meg termőtalajainkat a műtrágyázás és a kémiai növényvédelem évtizedei? Hogyan segíthetik egy fenntarthatóbb mezőgazdaság kialakítását a baktériumok, algák és gombák? Konferenciát rendezett az MTA és a Magyar Mikrobiológiai Társaság, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság támogatásával.

Mérőrúd a csillagok között Mérőrúd a csillagok között

Mérőrúd a csillagok között

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói sikerrel becsülték meg a távolságot csillagközi felhők között, és ezrével fedeznek fel keletkező csillagokat a legnagyobb európai távcsövek segítségével.

A kutyák agya képes feldolgozni, hogy mit mondunk, és hogyan mondjuk A kutyák agya képes feldolgozni, hogy mit mondunk, és hogyan mondjuk

A kutyák agya képes feldolgozni, hogy mit mondunk, és hogyan mondjuk

A beszéd feldolgozásának agyi háttere már jóval az ember előtt kialakulhatott az evolúció során – erre a következtetésre jutottak kutyák agyának fMRI-vizsgálata nyomán magyar kutatók. Az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársainak legújabb eredményét a Science közölte.

Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól

Elemzések a migráció munkapiaci hatásairól

Az MTA KRTK kiadásában megjelenő Munkaerőpiaci Tükör legfrissebb száma Magyarország szemszögéből vizsgálja a jelenleg zajló migrációs folyamatokat. Szó esik a hazánkból elvándorló népesség demográfiai összetételéről, az orvosok elvándorlásáról, a visszavándorlást ösztönző programokról, de képet kaphatunk arról is, miként hat a bevándorlók megjelenése a fogadó ország munkavállalóinak foglalkoztatottságára és bérszintjére.