Engedelmes robotok, a baktériumok élete – pénteken ismét Kutatók Éjszakája

Szeptember utolsó péntekén ismét megnyitják kapuikat a laborok, egyetemi, valamint kutatóintézeti előadótermek, hogy néhány órára a tudomány legújabb eredményei iránt érdeklődők vegyék őket birtokba. Az MTA kutatóhelyei közül négy várja színes programokkal a látogatókat.

2017. szeptember 27.

Az Európai Unió Bizottsága által kezdeményezett, immár hagyományos és népszerű eseménysorozat célja, hogy minél többen ismerhessék meg a kutatói pályát és a legújabb kutatási eredményeket.

Magyarországon több mint 30 városban mintegy 2000 program várja az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozatban idén is részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia több kutatóközpontja, illetve kutatóintézete.

Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben a gyártásszimuláció fortélyaival ismerkedhetnek az érdeklődők, kipróbálhatják, hogyan boldogulnának egy drón vezetésével, és betekintést nyerhetnek a digitális holográfia alkalmazási területeibe is.

Az MTA SZTAKI rendezvényeiről további információk itt olvashatók.

A 20. század elejei családformákról kialakult sztereotípiáinkat és a valós tényeket ütközteti előadásában az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatója, s a Seuso-kincsek történetét is megismerhetik az idelátogatók – ezúttal egy jogász szemén keresztül.

Az MTA TK rendezvényeiről további információk itt olvashatók.

Mi az a virtuális konyhakés, és miért nevezhető a DNS az élet alapkövének? Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának programjain e kérdésekre is választ kaphatunk.

Az MTA TTK rendezvényeiről további információk itt olvashatók.

Nem varázslat, tudomány – ígéri az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja az őssejtekről szóló program címében. A kutatóközpontban az érdeklődők bepillanthatnak a baktériumok életébe, és azt is megtudhatják, milyen „laborpatkányaik” vannak a növénybiológusoknak.

Az MTA SZBK rendezvényeiről további információk itt olvashatók.

A Kutatók Éjszakája összes programja itt érhető el.