A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava

A pusztítás helyett az együttélés lehet az onkológia új hívószava

Az elmúlt hat évtizedben az orvoslás a megsemmisítés szándékával közelített a daganatokhoz. Azonban szinte mindig akadnak tumorsejtek, amelyek a legdrasztikusabb terápiát is túlélik, és másodjára már sokkal nehezebben támadható daganatot építenek újjá. A hagyományos stratégia korlátai felvetik annak lehetőségét, hogy a rákot valójában nem legyőzni, hanem féken tartani kell.

Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála

Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála

Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja miatt összefonódott. Hogy mi is történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra a Történelmi Szemle legújabb számában megjelent és most rövidítve az mta.hu-n is publikált tanulmányában válaszol Fodor Pál és Varga Szabolcs történész a korabeli források alapján.

Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél

Eltűnt az évszázad felfedezésére utaló jel a Nagy Hadronütköztetőnél

Mégis jó a standard modell: a részecskefizikusok legnagyobb, Chicagóban most zajló konferenciáján bejelentették, hogy a nagyenergiás tudományos közösséget izgalomban tartó, új fizikára utaló részecske „felszívódott” a legújabb mérési adatokban. Horváth Dezső, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA Atomki és a CERN munkatársának írása.

Az anyag eredetének nyomában – nemzetközi konferencia Budapesten Az anyag eredetének nyomában – nemzetközi konferencia Budapesten

Az anyag eredetének nyomában – nemzetközi konferencia Budapesten

Július 31. és augusztus 5. között nemzetközi konferencia zajlik Budapesten, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont szervezésében. A rendezvény célja a kémiai elemek keletkezésével kapcsolatos mai álláspontok összegzése, az új kutatási eredmények bemutatása.

Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén

Lépték és forma európai színvonalon – a budai királyi palota a középkor végén

Hogy nézett ki Buda fél évezreddel ezelőtt? Melyik uralkodó nevéhez milyen építkezések köthetők a budai királyi palotában? Milyen források és építészeti maradványok állnak a kutatók rendelkezésére a minél pontosabb kép kialakításához? Mi az, amit csak sejtenek, és mi az, amit biztosan tudnak a szakemberek e hajdani, léptékében és formájában is európai színvonalú épületegyüttesről? Magyar Károly régész írása az mta.hu számára.

A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél

A Juno űrszonda megkezdte az adatgyűjtést a Jupiternél

A Jupiter és holdrendszere máig sok szempontból rejtélyes. A nemrég pályára állt Juno űrszonda a Jupiter belső szerkezetét, különösen a bolygó magját kutatja, és megpróbál bepillantani az Europa hold jeges felszíne alatti vízóceánba is. Szabados László, az MTA CSFK csillagászának írása a Jupiterről és a Juno küldetésének legfontosabb célkitűzéseiről.

  • 90 találat
  • További