Politikai és morális választások – konzervatív gondolkodók a két világháború között Politikai és morális választások – konzervatív gondolkodók a két világháború között

Politikai és morális választások – konzervatív gondolkodók a két világháború között

Miben látták az ország és a társadalom jövőjét, és milyen döntésekre kényszerültek a múlt század 30-as, 40-es éveinek konzervatív társadalomtudósai? Erre a kérdésre keresték a választ a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya által 2015 novemberében megrendezett tudományos ülés résztvevői. A Horthy-korszak kulturális és tudományos életét alakító tudósok pályáját elemző előadások most kötetbe szerkesztve is megjelentek.

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb próbatételek elé állítja a magyarországi erdőket. Új kártevők, változó évszakok, a korábbiaknál hevesebb viharok és hosszabb száraz időszakok várhatók. Miként reagálnak erdőink ezekre a változásokra? Milyen fordulatok várhatók az erdőgazdálkodásban? Ódor Péterrel, az MTA ÖK tudományos főmunkatársával beszélgettünk erdészetről, természetvédelemről és a Pilisben indult erdőökológiai kísérletről.

Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat

Nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat

Milyen élettani hatást gyakorolnak az emberi eredetű fogamzásgátló gyógyszerek maradványai a vízi ökoszisztémákban? Ezt vizsgálják a Balaton környékén az MTA Ökológiai Kutatóközpont tihanyi Limnológiai Intézetének munkatársai.

Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés

Gravitációs hullámok: megvan az újabb nagy felfedezés

Bő három hónappal az első, 2015 szeptemberi észlelés után másodjára is gravitációs hullámokat detektált a LIGO. A 2015 karácsonyán mért jelenséget szintén kataklizmatikus esemény, két, a Nap tömegének sokszorosát kitevő fekete lyuk összeolvadása okozta. Az újabb eredmény azt bizonyítja, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre.

Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével

Ilyenek vagyunk – Európa a szociológusok szemével

A bevándorlókkal és kisebbségekkel kapcsolatos magatartásformákról, a társadalmi bizalom alakulásáról, valamint a magyar fiatalok politikai részvételéről készült európai felmérések eredményét is megismerhették az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban tartott tanácskozás résztvevői.

Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja

Ahová lépett, szélcsatorna termett – Kármán Tódor viharos életútja

Csodagyerekként indult, mérnökként rengeteget tett a repülésért és azért, hogy hidainkat ne fújja el a szél. Örvénysort, határvonalat, előadótermet és krátereket is elneveztek róla, néhány napja pedig emléktáblát avattak tiszteletére Göttingenben. Bemutatjuk az egyik utolsó magyar polihisztort.

Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

Milliókat menthetne meg a vérből való rákszűrés

Óriási előrelépést hozna a rák diagnosztikájában, kezelésében és szűrésében, ha megbízhatóan ki lehetne mutatni a fejlődő daganatból a vérbe kerülő anyagokat. Számos laboratóriumban dolgoznak olyan vértesztek előállításán, amellyel igen korai, még kezelhető formájában lehetne felfedezni a betegséget. Az mta.hu összeállítása.

Először látható, hogyan alszanak a fák Először látható, hogyan alszanak a fák

Először látható, hogyan alszanak a fák

Egy magyar-finn-osztrák kutatócsoport infravörös lézerszkennerrel vizsgálta, mi történik a fák lombjával, ha leszáll az éj. Az eredmény mindenkit váratlanul ért. A csoport biológusa Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatója.

Miért meglepő, hogy a varangyok bírják az enyhe telet? Miért meglepő, hogy a varangyok bírják az enyhe telet?

Miért meglepő, hogy a varangyok bírják az enyhe telet?

Az MTA ATK NÖVI Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjának kutatói a világon először bizonyították kísérletes körülmények között, hogy a klímaváltozás következtében várható rövidebb, enyhébb telek pozitívan befolyásolhatják a mérsékelt égövön élő kétéltűek túlélését és kondícióját. A kutatás eredményeit a Scientific Reports közölte.

  • 76 találat
  • További