Kozmikus időjós lesz a magyar műholdrendszer

Elég keveset tudunk a földi sugárzási környezet működéséről, pedig az ismeretek birtokában hatékonyabban tudnánk védeni az űrbe küldött berendezéseket és személyeket. A CROSS rendszer száz százalékban magyar tervezés, segítségével olyan adatokhoz juthatunk, amik nemcsak a kozmikus sugárzás, de a Földünket védő mágneses mező megismerését is lehetővé teszik.

Kisbolygót neveztek el Kroó Norbertről az Év Ismeretterjesztő Tudósa díj elnyerése után Kisbolygót neveztek el Kroó Norbertről az Év Ismeretterjesztő Tudósa díj elnyerése után

Kisbolygót neveztek el Kroó Norbertről az Év Ismeretterjesztő Tudósa díj elnyerése után

Kroó Norbert akadémikus, fizikus kapta az idén a Tudományos Újságírók Klubja által 1996-ban alapított Év Ismeretterjesztő Tudósa elismerést. A díjhoz, amelyet a szakújságírók szavazatai alapján ítélnek évente oda, eleinte egy csillag, az utóbbi években egy kisbolygó is jár, vagyis a díjazott nevét egy égitest viseli az égen, amelyről külön oklevelet állítanak ki.

Mit nem tudunk még Trianonról? – interjú Ablonczy Balázzsal

Történészként szerzett magának hírnevet, Oli bácsi álnéven a polgári underground ideológusa volt, tavalyig aztán a Párizsi Magyar Intézet élén állt, majd pedig visszautasította a Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját, hogy inkább kutathasson. Ablonczy Balázs vezeti az MTA Lendület Programjában nyertes, Trianon 100 névre keresztelt csoportot, de turanizmussal is foglalkozik – aktuálpolitikával viszont már nem. A nacionalizmust védelmébe veszi, nem tartja zsákutcának, szerinte Ady tévedett. A mandiner.hu interjúja.

Miért jósolnak vízhiányt Magyarországon? - beszélgetés Szöllősi-Nagy Andrással

A Magyar Tudományos Akadémia átfogó víztudományi programjának szükségességéről, valamint a tervezett kutatásokról beszélt az MTVA Ma reggel című műsorában Szöllősi-Nagy András. Az MTA doktora egyike azoknak az előadóknak, akik az Akadémia Székházában rendezett, az MTA 187. közgyűléséhez kapcsolódó víztudományi konferencián összegezték a fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatos teendőket.

Kitelepítések: mit tett a magyar kormány? - akadémiai kutató írása a hetven évvel ezelőtti eseményekről

Hetven éve írták alá a csehszlovák–magyar lakosságcsere-egyezményt. De mi történt 1946. február 27-én? Talán nem felesleges feltenni a kérdést, hogy a magyar kormány és Gyöngyösi János külügyminiszter megtett-e mindent a csehszlovákiai magyarságot fenyegető veszteség mérséklése érdekében. Janek István történész, az MTA BTK Történettudományi Intézete munkatársának írása.

  • 49 találat
  • További