A KFI strukturális megújulása változást hozhat a gazdaságban is

Elismerik a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer folyamatban lévő átalakítását az EU által felkért független szakértők, akik jelentésükben rámutattak, hogy a terület valódi, strukturális megújulása változást hozhat a gazdaságban is a magyar tudományos kiválóság és az innovatív, nemzetközi vállalatok jelenlétének kiaknázásával és az állami K+F ráfordítás fenntartható növelésével.

A cél a tárolható napenergia A cél a tárolható napenergia

A cél a tárolható napenergia

A napenergia hasznosításához és tárolásához kínál új módszert, dolgoz ki új anyagokat Janáky Csaba és az általa vezetett MTA – SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport. Az ifjú tudós eddigi, a levegő szén-dioxid tartalmának a csökkentéséhez hozzájáruló eredményeiről, valamint legújabb sikeréről, az Európai Kutatási Tanács Starting Grant pályázatán elnyert másfél millió eurós támogatás felhasználásáról is beszélt.

Agykutató akadémikusok tiszteletére adott díszvacsorát az államfő

Tiszteletvacsorát adott Áder János köztársasági elnök csütörtök este a Sándor-palotában Freund Tamás, Somogyi Péter és Buzsáki György agykutatóknak, akik öt évvel ezelőtt megosztva kapták meg az agykutatás Nobel-díjaként emlegetett Agy-díjat a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért.

Akadémiai kutató nyerte a kódfejtők világversenyét

Szabó Zoltán, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatója nyerte a GE globális informatikai versenyét, amelyben a GE legokosabb számítógépeinek beszélgetését kellett megfejteniük a résztvevőknek. Az informatikai és kódfejtő képességeiket felhasználva a fiatal magyar szakember 2 hét alatt fejtette meg a feladványt.

Hangya Balázs és Bőhm Gergely az M1-en az új ERC-nyertesekről Hangya Balázs és Bőhm Gergely az M1-en az új ERC-nyertesekről

Hangya Balázs és Bőhm Gergely az M1-en az új ERC-nyertesekről

Három magyar kutató nyert az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán 2016-ban. Mindhárman a Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának kutatócsoport-vezetői. Hangya Balázs az MTA KOKI-ból, Janáky Csaba a Szegedi Tudományegyetemről és Kóspál Ágnes az MTA CsFK-ból öt évre szóló, egyenként nagyjából másfél millió eurós támogatást nyertek el. A pályázók felkészítésében ERC nemzeti kapcsolattartó pontként (ERC NCP) közreműködött az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya is. Az M1 Ma este című műsorának vendégei voltak Hangya Balázs, valamint Bőhm Gergely, az MTA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője.

Titkok és történetek Budáról

„Buda oppugnata”: 1541 – egy korszakhatár a magyar történelemben címmel tudományos konferenciát rendeztek augusztus 29-én a Budapesti Történeti Múzeumban, melynek célja az volt, hogy feltárja a Buda elfoglalásához vezető okokat, valamint kellő mélységben megvizsgálja a belső körülményeket és a nemzetközi helyzetet.

Több tízezer évig kellene utaznunk a második Földhöz

A 31 tagú nemzetközi kutatócsoport a Nature folyóiratban publikálta a hírt: megtalálták a Földhöz legközelebbi, talán az életre alkalmas bolygót. A Proxima B nevű égitesten adottak lehetnek a feltételek a folyékony víz jelenlétére. A második Föld meglátogatása azonban egyelőre sci-fi-be illő gondolat, a Proxima B ugyanis több tízezer évnyi utazásra van a bolygónktól.

  • 81 találat
  • További