Az Akadémián leplezték le a csodavizes átveréseket Az Akadémián leplezték le a csodavizes átveréseket

Az Akadémián leplezték le a csodavizes átveréseket

Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig – ahogy egy kémikus látja címmel tartott nagy sikerű előadást a Magyar Tudomány Ünnepén az MTA Székházában Fábián István vegyész, a Debreceni Tudományegyetem tanszékvezetője, az MTA doktora. Kutatásai során sokat foglalkozott a kémiai reakciók mechanizmusaival és a különféle vegyi anyagok kimutatásával.

Széchenyi és az akadémiai felajánlás – Fónagy Zoltán a Mindenki Akadémiáján Széchenyi és az akadémiai felajánlás – Fónagy Zoltán a Mindenki Akadémiáján

Széchenyi és az akadémiai felajánlás – Fónagy Zoltán a Mindenki Akadémiáján

Teljesítette-e Széchenyi István a pozsonyi országgyűlés alsótáblájának 1825. november 3-i, úgynevezett kerületi ülésén tett nevezetes akadémiai felajánlását? A kérdésre Fónagy Zoltán történész adott a kor viszonyait is bemutató választ az M5 tévécsatorna Mindenki Akadémiája című műsorában. Előadása most megnézhető az mta.hu-n is.

Aktív lesz a Közoktatási Elnöki Bizottság – interjú Pléh Csabával Aktív lesz a Közoktatási Elnöki Bizottság – interjú Pléh Csabával

Aktív lesz a Közoktatási Elnöki Bizottság – interjú Pléh Csabával

„Az MTA elnöki bizottságának nincsenek kompetenciái megváltoztatni a közoktatás jelenlegi rendszerét. De világosan exponálhatja a feszültségeket és azt, hogy milyen gyakorlatokat tart jobbnak. Nem vagyok hurráoptimista, de azt gondolom, világos véleményt mondhatunk a dolgokról.” Az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának újonnan felkért elnökével készített interjút Ónody-Molnár Dóra, az 168 óra újságírója.

Már úton vannak hozzánk az új paraziták

Pesszimista forgatókönyvek szerint pár évtizeden belül a globális felmelegedés miatt elterjedő kórokozók fogják megtizedelni az emberiséget. Találjuk meg őket, mielőtt ők találnak meg minket! – Egy új kezdeményezésről, a DAMA projektről nyilatkozott Szathmáry Eörs evolúcióbiológus és Daniel R. Brooks zoológus az Indexnek.

Tanulmánykötet a vatikáni magyar kutatásokról

Első műhelyszemináriumát tartotta a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán az MTA-PPKE Fraknói Vilmos Római Történeti Kutatócsoportja. Tusor Péterrel, a kutatócsoport vezetőjével a Magyar Kurír készített interjút az eseményen.

  • 182 találat
  • További