Elhunyt Szilágyi Pál matematikus Elhunyt Szilágyi Pál matematikus

Elhunyt Szilágyi Pál matematikus

Életének 85. évében, szeptember 16-án, Kolozsváron elhunyt Szilágyi Pál, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt rektora, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem egykori rektorhelyettese.

Átadták az Akadémián a Burgen Scholar kiválósági díjakat Átadták az Akadémián a Burgen Scholar kiválósági díjakat

Átadták az Akadémián a Burgen Scholar kiválósági díjakat

Kilenc fiatal magyar kutató vehette át a független tudományos szervezetként működő Academia Europaea, az Európai Tudományos Akadémiák Szervezete, valamint a fiatal kutatókat tömörítő európai szervezet, a Young Academy of Europe budapesti közgyűlésén az Arnold Burgenről elnevezett díjat.

Séták az MTA Székházában – a héten kétszer is látogatható az MTA Művészeti Gyűjteménye Séták az MTA Székházában – a héten kétszer is látogatható az MTA Művészeti Gyűjteménye

Séták az MTA Székházában – a héten kétszer is látogatható az MTA Művészeti Gyűjteménye

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is várják a látogatókat a Magyar Tudományos Akadémia Székházába a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. Szeptember 15-én, pénteken 10.00 és 21.00 óra között szerveznek programokat az érdeklődők számára az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai, szeptember 17-én, vasárnap pedig 10.00 és 13.00 óra között tekinthető meg vezetett látogatás keretében a patinás épület.

Magyar akadémikus Európa földrajztudósainak élén Magyar akadémikus Európa földrajztudósainak élén

Magyar akadémikus Európa földrajztudósainak élén

Az Európa földrajzi társaságait összefogó ernyőszervezet, az EUGEO brüsszeli kongresszusán a szervezet közgyűlése Kovács Zoltánt, az MTA levelező tagját, az Academia Europaea tagját, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének kutatóprofesszorát, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanárát választotta elnökének.

Megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia Felügyelő Testületének elnökét Megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia Felügyelő Testületének elnökét

Megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia Felügyelő Testületének elnökét

Az MTA Felügyelő Testületének az Akadémia 188. közgyűlésén megválasztott tagjai 2017. július 18-án az MTA elnökének és főtitkárának előterjesztése alapján titkos szavazással elnökké választották Hudecz Ferenc egyetemi tanárt (Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar), az MTA rendes tagját, valamint elfogadták a 2017. évi munkatervet.

Az Európai Kutatási Tanács támogatásával folytathatja kutatásait Nagy László Az Európai Kutatási Tanács támogatásával folytathatja kutatásait Nagy László

Az Európai Kutatási Tanács támogatásával folytathatja kutatásait Nagy László

Nagy László biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa elnyerte az Európai Kutatási Tanács fiatal, önálló kutatói pályájuk kezdetén állók számára kiírt Starting Grant ösztöndíját. Nagy László és kutatócsoportja a többsejtűség kialakulásának alapját jelentő genetikai mechanizmusokat és általában a biológiai rendszerek komplexitásának evolúciós mintázatait vizsgálja.

  • 287 találat
  • További