Megkezdődött a Semmelweis-emlékév

Semmelweis Ignác sorsa jól példázza, mennyire törékeny lehet egy kutató pályája, ha a tudományos közösség nem ért meg és fogad el egy új módszert, hanem ragaszkodik a kortárs dogmákhoz – mondta Lovász László, az MTA elnöke a Semmelweis Ignác-emlékév nyitókonferenciáján. Áder János államfő arról beszélt, születésének 200. évfordulóján olyan tudósra emlékezik az ország, aki sohasem erkölcsi diadalra vágyott, hanem minden gondolatával, tettével és hivatástudatával az emberi életet szolgálta.

2018. június 6.

Semmelweis Ignác a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja. Ő ismerte fel először, hogy a gyermekágyi láz fertőzés következménye, a fertőzést pedig az orvos keze terjeszti. A kormány tavaly novemberben nyilvánította az idei esztendőt Semmelweis Ignác-emlékévvé, hogy születésének 200. évfordulóján méltó módon emlékezzen meg „az anyák megmentőjéről”.

A rendezvénysorozat nyitóeseményét az MTA Orvosi Tudományok Osztálya és a Semmelweis Egyetem szervezte a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Ádám Veronika akadémikus és Áder János államfő a Semmelweis Ignác-emlékév nyitókonferenciáján Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Lovász László köszöntőjében utalt rá, hogy a jelen lévő kutatók közül már biztosan sokan kerültek olyan helyzetbe, amikor kiderült: egy probléma megoldása lényegesen egyszerűbb, mint ahogyan először gondolták. Ahhoz azonban, hogy egy jelentős felfedezéssel valódi változást érjenek el, az új eljárást nemcsak a szakmabeliek egy szűk körének kell elfogadnia, hanem a széles nagyközönségnek is.
Semmelweis Ignác egyszerű választ adott egy tragédiák sorát okozó problémára. Ma egy tekintélyes egyetem viseli a nevét, a 19. században azonban értetlenkedve fogadták, sőt támadásokat is kapott. „Kollégái ösztönösen elutasították azt, ami ma már egy gyermeknek is nyilvánvaló” – mondta Lovász László.
Az MTA elnöke kiemelte: Semmelweis Ignác ideje óta sokat változott a tudományos megközelítés: ma szabályok és módszerek alapján folyik a munka. Csak a bizonyítékokon alapuló ismeretet tartják tudományosnak. Lovász László utalt arra is, hogy egyebek mellett a tudományos szemlélet elterjedése érdekében indult el az MTA támogatásával a tudomany.hu című honlap, amelynek első cikke a védőoltásokkal, illetve a kanyaró elleni küzdelemmel foglalkozik.

Lovász László Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Áder János köztársasági elnök beszédében kijelentette, hogy Semmelweis Ignácnak örök helye van az orvoslás mérföldköveit lerakó legnagyobb tudósok, Louis Pasteur, Robert Koch, Joseph Lister vagy éppen Wilhelm Conrad Röntgen mellett. Az antiszepszis felismerésének fontossága és vele együtt a módszeres megelőzés szemlélete újraírta az egész orvostudományt – minden kezelés, beavatkozás kiindulópontjává vált.
„Születésének 200. évfordulóján olyan tudósra emlékezik az ország, aki sohasem erkölcsi diadalra vágyott. Minden gondolatával, tettével, hivatástudatával az emberi életet szolgálta” – fogalmazott az államfő.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Kosztolányi György, az MTA Orvosi Tudományok Osztályának elnöke Semmelweis Ignácot méltatva elmondta, hogy az orvos hatásos megoldást adott a gyermekágyi láz kezelésére, ami fontos tapasztalatokkal szolgált az őt követő kollégáinak is. „Ma is érezzük felfedezésének hatását, amikor a minket elborító, hatalmas adatmennyiség közepette rendkívül fontos a briliáns és kreatív emberi gondolkodás.”