Elnöki köszöntő, miniszterelnöki beszéd a közgyűlés első napján

Három nagy tudományos programot jelentett az MTA 187. közgyűlésén Lovász László akadémiai elnök. Az oktatási módszertani, az agrár-innovációs, valamint a víztudományi programot a kormány is támogatja. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy 2020-ig 1200 milliárd forintot költ az ország K+F-re.

Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz

Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz

A Duna „szárazföldi deltájaként” is emlegetett térség növény- és állatvilága rendkívül gazdag és sokszínű, vizeiben egykor majdnem valamennyi hazai halfaj előfordult. Napjainkra az emberi beavatkozások következtében sokat változott a táj. A Vad Szigetköz című filmet április 20-án láthatták az érdeklődők.

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

A 100 éves évfordulóhoz közeledve mit tudunk a trianoni békeszerződésről, és mi az, amit még nem? Milyen erők formálták a világegyetemet olyanná, amilyennek ma látjuk? Mit mond az evolúció a rák kialakulásáról? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei 11 nyertese. Kutatásaikat az Akadémia öt esztendőn keresztül évente összesen 400 millió forinttal támogatja.

Megújult program kiemelt konferenciákkal: előzetes az MTA 187. közgyűléséről Megújult program kiemelt konferenciákkal: előzetes az MTA 187. közgyűléséről

Megújult program kiemelt konferenciákkal: előzetes az MTA 187. közgyűléséről

Új tartalommal, kibővült szakmai programokkal készül 187. közgyűlésére a Magyar Tudományos Akadémia, amelyen új tagokat is választ a tudós társaság – jelentette be Lovász László, az MTA elnöke. A tájékoztatón ismételten elhangzott: sosem volt szó a Lukács Archívum feldarabolásáról, a filozófus könyvtára és a kéziratos hagyatéka méltó elhelyezést nyer az új MTA Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóházban.

Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására

Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására

Sajtótájékoztatón ismertették a Magyar Tudományos Akadémia vezetői az MTA Természettudományi Kutatóközpont gazdálkodásáról szóló pénzügyi jelentés főbb megállapításait. Ezután Pokol György, a kutatóközpont főigazgatója foglalta össze a szakmai és a pénzügyi átvilágítás alapján készült hároméves konszolidációs tervet.

Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei

Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei

Cigarettacsempészet, titkos ingatlan- és útlevélügyletek, műkincshamisítás – néhány azok közül az illegális tevékenységek közül, amelyekkel az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) az 1940–50-es években a vagyonát gyarapította. Tősér Ádám dokumentumfilmje a pártállam gazdasági bűncselekményeit dolgozza fel a hozzáférhető iratanyag alapján. Április 13-án indult újra az MTA filmklubja.

Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat? Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat?

Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat?

Kinek érdemes ERC-ösztöndíjra pályáznia? Hogyan zajlik a pályázati folyamat? Mit érdemes tudni a bírálókról? Mi számít jó ötletnek? Miért nem szabad panaszkodni? ERC-felkészítő konferenciát szervezett az MTA Wigner FK fiatal kutatóknak.

  • 54 találat
  • További