Akadémiai közgyűlés új tartalommal és akadémikusválasztással Akadémiai közgyűlés új tartalommal és akadémikusválasztással

Akadémiai közgyűlés új tartalommal és akadémikusválasztással

Az elnöki megnyitóval kezdődik május 2-án az MTA 187. közgyűlése. Az első napon az Akadémikusok Gyűlése megválasztja a Magyar Tudományos Akadémia új tagjait. A második napon az etológia, a járműfejlesztés, a történelem, valamint a zenetudomány legújabb eredményeiről hallhatnak előadásokat a Közgyűlés tagjai.

Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz

Filmklub az Akadémián: Vad Szigetköz

A Duna „szárazföldi deltájaként” is emlegetett térség növény- és állatvilága rendkívül gazdag és sokszínű, vizeiben egykor majdnem valamennyi hazai halfaj előfordult. Napjainkra az emberi beavatkozások következtében sokat változott a táj. A Vad Szigetköz című filmet április 20-án láthatták az érdeklődők.

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

Tizenegy újabb Lendület-kutatócsoportot alapít az MTA

A 100 éves évfordulóhoz közeledve mit tudunk a trianoni békeszerződésről, és mi az, amit még nem? Milyen erők formálták a világegyetemet olyanná, amilyennek ma látjuk? Mit mond az evolúció a rák kialakulásáról? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ az MTA Lendület programjának idei 11 nyertese. Kutatásaikat az Akadémia öt esztendőn keresztül évente összesen 400 millió forinttal támogatja.

Megújult program kiemelt konferenciákkal: előzetes az MTA 187. közgyűléséről Megújult program kiemelt konferenciákkal: előzetes az MTA 187. közgyűléséről

Megújult program kiemelt konferenciákkal: előzetes az MTA 187. közgyűléséről

Új tartalommal, kibővült szakmai programokkal készül 187. közgyűlésére a Magyar Tudományos Akadémia, amelyen új tagokat is választ a tudós társaság – jelentette be Lovász László, az MTA elnöke. A tájékoztatón ismételten elhangzott: sosem volt szó a Lukács Archívum feldarabolásáról, a filozófus könyvtára és a kéziratos hagyatéka méltó elhelyezést nyer az új MTA Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóházban.

Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására

Konszolidációs terv készült az MTA TTK működésének kiigazítására

Sajtótájékoztatón ismertették a Magyar Tudományos Akadémia vezetői az MTA Természettudományi Kutatóközpont gazdálkodásáról szóló pénzügyi jelentés főbb megállapításait. Ezután Pokol György, a kutatóközpont főigazgatója foglalta össze a szakmai és a pénzügyi átvilágítás alapján készült hároméves konszolidációs tervet.

Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei

Filmklub az Akadémián: Az ÁVH titkos pénzei

Cigarettacsempészet, titkos ingatlan- és útlevélügyletek, műkincshamisítás – néhány azok közül az illegális tevékenységek közül, amelyekkel az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) az 1940–50-es években a vagyonát gyarapította. Tősér Ádám dokumentumfilmje a pártállam gazdasági bűncselekményeit dolgozza fel a hozzáférhető iratanyag alapján. Április 13-án indult újra az MTA filmklubja.

Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat? Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat?

Hogyan nyerjünk ERC-ösztöndíjat?

Kinek érdemes ERC-ösztöndíjra pályáznia? Hogyan zajlik a pályázati folyamat? Mit érdemes tudni a bírálókról? Mi számít jó ötletnek? Miért nem szabad panaszkodni? ERC-felkészítő konferenciát szervezett az MTA Wigner FK fiatal kutatóknak.

Elhunyt Hasenfratz Péter fizikus, az MTA külső tagja Elhunyt Hasenfratz Péter fizikus, az MTA külső tagja

Elhunyt Hasenfratz Péter fizikus, az MTA külső tagja

Életének 70. évében, 2016. április 9-én elhunyt Hasenfratz Péter, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. A rácstérelméletek nemzetközi hírű kutatójának alakját Patkós András akadémikus idézi fel az mta.hu-n.

  • 53 találat
  • További