Mértékadó kutatóját vesztette el a magyar bölcsészettudomány Mértékadó kutatóját vesztette el a magyar bölcsészettudomány

Mértékadó kutatóját vesztette el a magyar bölcsészettudomány

Életének 74. évében elhunyt Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az összehasonlító irodalomtudomány, a fordításelmélet és a magyar irodalom 19. századtól napjainkig tartó időszakának neves kutatójára Dobos István, az MTA doktora emlékezik.

Kőbe vésett hazaszeretet – betűvédnökök kerestetnek Kőbe vésett hazaszeretet – betűvédnökök kerestetnek

Kőbe vésett hazaszeretet – betűvédnökök kerestetnek

Széchenyi István soproni szobrának felújításához keresnek támogatókat azok a civilek, akik azzal is szeretnének tisztelegni az MTA alapítójának szellemisége és életműve előtt, hogy egy hazaszeretetről szóló mondatát márványtáblába vésetik.

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Pályázat akadémiai támogatású kutatócsoportok létrehozására

Ismét meghirdette a kiemelkedő kutatási eredményeket elérő tudósok számára kiírt, tudományos műhelyek kialakítását célzó pályázatát az MTA. A 2017-től 2022-ig tartó programra jelentkezők közül előnyben részesülnek a fontos társadalmi problémákkal foglalkozó kutatások művelői.

Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett

Látogatóközpont és megújuló park az agrárszupercentrum mellett

Mezőgazdasági kutatásokról közérthetően – ezt kínálja minden érdeklődő számára az a látogatóközpont, amely Martonvásáron épül a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának tervezett új, 21. századi kutatási feltételeket teremtő tömbje mellett. A létesítmény megvalósításáról ünnepélyes keretek között írtak alá megállapodást az MTA, az akadémiai kutatóközpont és a város vezetői.

Elhunyt Esterházy Péter Elhunyt Esterházy Péter

Elhunyt Esterházy Péter

Életének 67. évében, július 14-én meghalt Esterházy Péter Kossuth-díjas író, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Mit adhat nekünk az open access? – Workshopot rendeztek újságíróknak az Akadémián Mit adhat nekünk az open access? – Workshopot rendeztek újságíróknak az Akadémián

Mit adhat nekünk az open access? – Workshopot rendeztek újságíróknak az Akadémián

Holl András csillagász, informatikus, az MTA Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettese a nyílt hozzáférésű szakirodalom térnyeréséről, a klasszikus kiadók és az open access kezdeményezések rivalizálásáról, a publikációs status quo megváltozásának esélyeiről tartott előadást. Az MTA Kommunikációs Főosztály első, újságírók számára rendezett workshopjának előadásvázlata most letölthető honlapunkról.

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Döntött az MTA az országos vízprogram megkezdéséről

Az MTA Elnöksége elfogadta a Nemzeti Víztudományi Kutatási Programról szóló előterjesztést. A program előkészítésére az MTA 187. közgyűlése keretében vízügyi konferenciát szerveztek, amelyen Áder János köztársasági elnök köszöntötte a szakembereket. A konferencián elhangzott nyolc előadás most videón is megtekinthető.

Új magyar tagok az Academia Europaeában Új magyar tagok az Academia Europaeában

Új magyar tagok az Academia Europaeában

Kilenc, a tudományos munkáját jelenleg Magyarországon végző magyar kutatót – közöttük akadémikusokat és az MTA doktorait – választott tagjai közé az Academia Europaea. Velük együtt az intézménynek 1988-as megalapítása óta 118 magyarországi tudós lett a tagja.

  • 93 találat
  • További