A magyar felségjelvények és királykoronázások ismeretlen részletei – filmbemutató az MTA Székházában

A Szent Korona, a koronázási ékszerek és a magyar királykoronázások történetének újonnan felfedezett kulisszatitkaira derül fény a legfrissebb kutatási eredményeket bemutató tudományos ismeretterjesztő filmben, amelynek országos premierjét nagy közönségérdeklődés mellett tartották szerdán az MTA Székházában.

2016. szeptember 29.

Az Akadémiai Filmklub keretében rendezett premierre több mint félezren voltak kíváncsiak. Az érdeklődőket Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója köszöntötte.

Fodor Pál (A rendezvényen készült további képekért kattintson a fotóra!) Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

A bemutatóra érkezett vendégek nagy száma miatt egyszerre több teremben is vetítették az egyórás filmet, amelyben szakértőként Pálffy Géza történész, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében 2012 óta működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője kalauzolta a nézőket a képzeletbeli időutazáson. A forgatókönyvet írta és rendezte Bárány Krisztián, az operatőr Bárány Dániel volt.

A bemutatóra több mint félezren voltak kíváncsiak Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az alkotók mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), valamennyi koronázótemplom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A filmben számos eddig ismeretlen koronázási kincsünket – például a legrégebbi koronás országzászlót (1618), az első budai koronázás (1792) magyar királyi udvarmesteri pálcáját vagy éppen egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt, az utolsó pozsonyi szertartáson (1830) használt koronázási cipellőt – első ízben mutatták be alaposabban.

Pálffy Géza. Az általa vezetett kutatócsoport nevéhez immár több, a Szent Koronával, illetve a koronázások történetével kapcsolatos felfedezés fűződik. Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Megismertette a nézőket a film a korona legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolásának keletkezéstörténetével, Sopron elfeledett, 17. századi koronázóvárosi múltjával, valamint a korona keresztjének elferdülését okozó történések legvalószínűbb rekonstrukciójával éppúgy, mint a magyar felségjelvény legizgalmasabb kalandjaival, a világhódító Szülejmán szultánhoz és Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez fűződő viszonyával, sőt koronázásaink kulisszatitkaival is.

A FilmLab által gyártott filmet színészek és hagyományőrzők közreműködésével készített jelenetek teszik még érdekesebbé. Az alkotók azt remélik, hogy az ismeretterjesztő művet televíziókban, filmszínházakban, általános és középiskolákban egyaránt vetítik majd.

A film DVD-változata várhatóan karácsony előtt kerül majd a könyvesboltokba. Tervezett fogyasztói ára 2500 Ft.