RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

Az MTA hírei

 • Emléktáblát avattak Ádám György pszichofiziológus tiszteletére

  2015.08.26.

  Ádám György professzorra, az MTA 2013 februárjában elhunyt rendes tagjára emlékeztek hozzátartozói, tanítványai és barátai augusztus 24-én Budapest XIII. kerületében. Az állami és Széchenyi-díjas pszichofiziológus tiszteletére születésének 93. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a Visegrádi utca 38/b ház falán, ahol hatvannégy éven át lakott.

 • Akadémikusok, vezető kutatók részesültek állami kitüntetésben augusztus 20. alkalmából

  2015.08.19.

  Hét akadémikus és az MTA több doktora is magas állami kitüntetésben részesült Szent István napja, augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban. A Magyar Érdemrend közép-, tiszti- és lovagkeresztjével, valamint a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetettek névsorára többek között Lovász László, az MTA elnöke tett indítványt.

 • Utolsó leheletemig küzdeni fogok minden áltudomány ellen

  2015.08.18.

  Szentágothai János, az MTA egykori elnöke, az anatómus, a magyar idegtudomány meghatározó alakja az „ország üdvét szolgáló” tevékenységként jellemezte a tudományos népszerűsítő munkát. Tanítványai emlékei alapján idézzük fel a 21 éve elhunyt tudós legendás ismeretterjesztő tevékenységét.

 • A német akadémia tagjává választották Kondorosi Éva növénybiológust

  2015.08.14.

  Személyes hangú levélben értesítette a német Leopoldina Nemzeti Tudományos Akadémia elnöke dr. Kondorosi Évát, hogy a testület tagjává választotta. Kondorosi Éva, az MTA levelező tagja a pillangósvirágúak és a nitrogénkötő baktériumok sajátos szimbiózisának feltárása miatt részesült az elismerésben. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont vezető kutatójával tizennégy magyar tagja lett a német [...]

 • Elhunyt Poszler György irodalomtörténész, esztéta, az MTA rendes tagja

  2015.08.14.

  2015. augusztus 13-án, életének 85. évében elhunyt Poszler György, Széchenyi-díjas irodalomtörténész, esztéta, az MTA rendes tagja, 1996-tól 1999-ig az MTA Nyelv- és Irodalomtudományi Osztályának elnökhelyettese, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa és egykori rektorhelyettese, a Színház- és Filmművészeti Főiskola hajdani tanára.

 • Czeizel Endre halálával az orvosgenetikai ismeretterjesztés jeles személyisége távozott

  2015.08.13.

  A tudomány eredményeit közérthető formában bemutató könyvek tucatjai, felvilágosító-ismeretterjesztő műsorok sora fűződik a napokban elhunyt Czeizel Endre orvos-genetikus, az MTA doktora nevéhez. Munkássága révén nézők milliói ismerkedtek meg a genetika rejtelmeivel.

 • Fenekestül felforgatják az algák a Balatont

  2015.08.10.

  Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján. Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet kutatói rövid összefoglalójukban tudományos magyarázatot adnak a jelenségre, amely a szél erősödésével meg fog [...]

 • Kutatási csúcsberendezésből „szobor” – ajándék a CERN-ből

  2015.08.07.

  Rolf-Dieter Heuer, a CERN főigazgatója avatta fel az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban azt a rádiófrekvenciás rezonátort, amely 1989 és 2000 között a CERN Nagy Elektron-Pozitron Ütköztetőjében (LEP) működött, és a jövőben immár szoborként díszíti az akadémiai intézmény udvarát. A berendezés a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumának ajándéka.

 • Akadémiai kutatók az Amerikai Matematikai Társulat folyóiratának címlapján

  2015.08.05.

  A prímszámok eloszlásával kapcsolatos tétel igazolására szerveződött Polymath8 projekt eredményeit mutatja be a Notices of the American Mathematical Society legfrissebb száma. A címlapon Pintz János és Harcos Gergely, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársai is láthatók azok között, akik bebizonyították, hogy két szomszédos prímszám között a távolság végtelen sokszor legfeljebb 246.

 • Zárul a „karrierolló”: emelkedik a PhD-fokozatot szerző és a vezető beosztású kutatónők aránya

  2015.08.03.

  Bár a férfiak még mindig túlreprezentáltak a tudomány világában és az intézményvezetők körében, a statisztikák alapján kedvező folyamatok indultak el az elmúlt években Magyarországon. Emelkedik a tudományos fokozattal rendelkező kutatónők száma, és az uniós átlagot meghaladó növekedés tapasztalható az esélyegyenlőségi tervet alkalmazó kutatási intézmények arányában is.