RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Kihirdették az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát célzó pályázat nyerteseit

  2014.12.19.

  15 kutatási tervet támogat 12 hónapon keresztül az MTA annak az új programnak a keretében, amelyet még ősszel hirdetett meg Lovász László elnök. A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítését célzó pályaművekről az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagjaiból álló zsűri döntött.

 • Temesvár 25 – emlékülés az Akadémián

  2014.12.19.

  Az 1989-es romániai forradalmat elindító temesvári felkelés 25. évfordulójára emlékeztek a Magyar Tudományos Akadémián. A történelmi esemény tiszteletére rendezett budapesti ünnepségen Lovász László, az MTA elnöke azt hangoztatta, hogy Temesvár egykori hősei a diktatúrából "egy új, más világot teremtettek”.

 • Akadémiai kutatóhelyek nemzetközi együttműködési sikere a szilárdtest-világítás új alkalmazása területén

  2014.12.19.

  Az újszerű, kimagasló technikai színvonalon megvalósított LED-alkalmazások Kínában tartott nemzetközi seregszemléjén első helyen került a nyertesek közé az MTA két intézménye. A zsűri az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézet, valamint egy japán cég közös pályázatát ismerte el.

 • Kiemelkedő teljesítményű kutatókat ismertek el – átadták a Gábor Dénes-díjakat

  2014.12.18.

  Huszonötödik alkalommal adták át idén a Gábor Dénes-díjakat a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka, valamint a technológiai fejlesztés terén nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismeréseként. Az idei tizenegy díjazott közül ketten a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjaként, egy további kutató pedig az MTA doktoraként vehette át a Parlamentben a rangos kitüntetést.

 • Létezik-e a gyémántnál is keményebb anyag? – Új távlatok az anyagtudományban

  2014.12.17.

  Az MTA Természettudományi Kutatóközpont munkatársa vezette azt a kutatást, amelyben egy meteorbecsapódásokhoz köthető, különleges keménységű gyémántmódosulat szerkezetét vizsgálták újra. A Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint a lonsdaleitnek nevezett módosulat valójában nem önálló anyag, hanem rendezetlen szerkezetű gyémánt.

 • Egyedülálló háromoldalú megállapodás az MTA Természettudományi Kutatóközpont részvételével

  2014.12.16.

  A tudományos, az egészségügyi és a vállalati szféra erőforrásait összefogó idegtudományi-adatkezelési kutatási együttműködésben vesz részt az MTA TTK. Az Országos Klinikai és Idegtudományi Intézettel és a Teradata Magyarország Kft.-vel kötött közös megállapodásának köszönhetően új megközelítésben vizsgálhatók egyes idegrendszeri betegségek.

 • Elhunyt R. Várkonyi Ágnes történész, az MTA rendes tagja

  2014.12.15.

  2014. december 13-án, életének 87. évében elhunyt Várkonyi Ágnes, Ruttkay Kálmán özvegye, Széchenyi-díjas történész, művelődéstörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszékének professor emeritája, a Rákóczi-szabadságharc, a Zrínyi-mozgalom kiemelkedő kutatója, a hazai történeti [...]

 • Jedlik Ányos Klaszter: újabb jövőt formáló együttműködés akadémiai kutatóintézetek részvételével

  2014.12.12.

  Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont és az MTA Természettudományi Kutatóközpont is csatlakozott a környezetbarát elektromos járművek hazai elterjesztéséhez szükséges fejlesztéseket elősegítő Jedlik Ányos Klaszterhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal felügyelete alatt megalakult klaszter tevékenysége az EU legújabb energia- és klímapolitikai célkitűzéseinek megvalósulását is [...]

 • „Tartalmas, gondolatébresztő eszmecseréket folytattam Sopronban és Budapesten"

  2014.12.12.

  Earle Rolfe Williams professzor, a Massachusetts Institute of Technology munkatársa a globális villámaktivitás által fenntartott légköri elektromosság jelenségeit, kiemelten a Schumann-rezonanciákat vizsgálja. A tekintélyes intézmény kutatója az MTA Vendégkutatói Program keretében három hónapot tölt Magyarországon.

 • Egy rendkívüli élet levelekben

  2014.12.11.

  „Ezt köztünk! Isten áldja!” címmel jelent meg válogatás Széchenyi István leveleiből az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Libri Kiadó együttműködésében. A kötetben 260 levél olvasható „a legnagyobb magyar” hatalmas terjedelmű, többnyelvű levelezéséből, átfogó képet adva az MTA alapítójának életútjáról.