RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Globális szemlélet a földrajztudományban – nemzetközi konferencia Krakkóban

  2014.09.16.

  A klímaváltozás, a helyi és regionális fejlődés sajátosságai, valamint a földrajz oktatásának módszertani kérdései alkották a Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) „Változások – Kihívások – Felelősség” címet viselő, krakkói regionális konferenciájának fő témáit. A négynapos tanácskozáson részt vettek az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatói is.

 • Fél évszázad a tudomány szolgálatában – ötvenéves az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet

  2014.09.15.

  Immár három kutatói nemzedék szakmai pályafutásának tanúja, inspiráló tudományos környezete az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet. Alapításának 50. évfordulója alkalmából az intézet eredményeire, szellemi műhelyeinek kialakulására emlékeznek egykori és jelenlegi munkatársai szeptember 23-án az MTA Székházában.

 • „Hazahozom az Egyesült Államokban megszerzett tudást, tapasztalatot és szemléletet"

  2014.09.11.

  A vetélések és a szülészeti kórképek kialakulásában kulcsszerepet játszó jelátviteli folyamatok felderítésén és leírásán dolgozik Than Nándor Gábor Lendület-kutató-csoportja az MTA Természettudományi Kutatóközpontban. Az USA-ból nyolc év után hazatérő kutatóorvos eredményei előmozdíthatják a személyre szabott gyógyászat jelenleg is zajló forradalmát, és komoly népegészségügyi hatásuk lehet.

 • Új telephelyre költözött az MTA ÖK Duna-kutató Intézet

  2014.09.11.

  A Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra megújítási programjának is köszönhetően költözött a felújított Karolina úti székházba az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet (MTA ÖK DKI). A korábban különböző városokban működő egységek egy helyre kerültek, ezzel lehetőség nyílik a kutatók közötti hatékonyabb együttműködésre és a források, eszközök jobb kihasználására.

 • Paleontológiai vizsgálatok segítik a klímamodellek pontosítását

  2014.09.11.

  Az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport, valamint az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak részvételével a közelmúltban két olyan eredmény is született, amely paleontológiai módszerekkel járul hozzá a múltban lejátszódott éghajlati változások leírásához, illetve a már kidolgozott, előrejelzésre is alkalmas modellek pontosításához. A tanulmányokat a rangos Geology, illetve Nature Communications [...]

 • Kvantumtitkosítás és kvantumszámítógép – az atomi rendszerek összefüggései

  2014.09.10.

  Az informatikában, a méréselméletben, valamint ipari folyamatokban is hasznosíthatók annak a Spanyolországban működő nemzetközi kvantummechanikai kutatócsoportnak az eredményei, amelynek munkájában az MTA Atomki főmunkatársa, Vértesi Tamás is részt vesz. A lézerfény lehetséges felhasználási területeit vizsgáló kutatók eredményeikről a közelmúltban a Science-ben számoltak be.

 • Szeptember végéig lehet szavazni az MTA tudományos bizottságainak tagjaira

  2014.09.08.

  2014. szeptember 1-jétől szavazhatnak az MTA köztestületi tagjai – az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők kivételével – a szakterületükhöz tartozó tudományos bizottságok tagjaira. A testületek új összetételéről a májusi elnökválasztással megkezdődött, három-évenkénti akadémiai tisztújítás részeként döntenek a választásra jogosultak.

 • „Az Akadémia és a felsőoktatási intézmények közti kapcsolat egyre szorosabbá válik"

  2014.09.01.

  Az egyetemek és az MTA kapcsolatának erősítéséről, a tudományos műhelyek jelentőségéről, a tudományos kíváncsiság teremtő erejéről beszélt Lovász László, az MTA elnöke a BME tanévnyitó ünnepségén. Köszöntőjében felidézte a Lendület program eredményeit, és hangsúlyozta: Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több hazai kutató kapcsolódjon be nemzetközi kutatásokba.

 • Új magyar tagok az Academia Europaeában

  2014.09.01.

  Hét magyar taggal – három akadémikussal és az MTA négy doktorával – bővült az Academia Europaea tagjainak száma. Az újonnan megválasztottakkal együtt már 91 hazai tudós vesz részt az 1988-ban alapított intézmény munkájában.

 • Állami kitüntetéseket adott át az MTA elnöke

  2014.08.29.

  A Magyar Érdemrend tiszti- és lovagkeresztjét vehette át tíz tudós a Magyar Tudományos Akadémián Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől. Az augusztus 20-i állami és nemzeti ünnep alkalmából az Akadémia előterjesztésére kitüntetett kutatók csaknem valamennyien az MTA doktorai, illetve az akadémiai kutatóhálózat munkatársai.