RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Erősítik együttműködésüket a visegrádi négyek akadémiái

  2014.10.21.

  A közös fellépés lehetőségéről, valamint az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 nemzeti és regionális vonatkozásairól tanácskoztak a V4-ek tudományos akadémiáinak képviselői idei találkozójukon. Az évente megrendezett tanácskozást ezúttal a cseh fővárosban tartották.

 • El nem múló lelkesedés a tudomány iránt

  2014.10.20.

  Pályatársai, tanítványai, tisztelői köszöntötték Kroó Norbert akadémikust, az MTA korábbi főtitkárát és volt alelnökét 80. születésnapja alkalmából az Akadémia Székházában rendezett ünnepi ülésen. Az akadémikus életútjának főbb állomásait felidézve méltatták a fizikai kutatásokban és a tudományos közéletben elért eredményeit.

 • Az iskolai tanulást segítő módszerek kutatását támogatja az MTA

  2014.10.16.

  A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítésére hirdet pályázatot az MTA – jelentette be Lovász László elnök. A bármely tudományághoz és tantárgycsoporthoz kapcsolódó szakértői közösség számára nyitott támogatást elnyerőknek részletes kutatási koncepciót kell kidolgozniuk.

 • Megkezdte munkáját a megújult Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság

  2014.10.15.

  A határon túli magyar tudományos és felsőoktatási intézmények, civilszervezetek és kutatásszervező testületek, valamint az MTA közötti együttműködés erősítésének további lehetőségeiről is tanácskoztak a tavaszi tisztújítást követően megújult Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság első ülésén.

 • Előrelépés a gyulladásos betegségek kialakulásának megismerésében

  2014.10.14.

  Akár új terápiás módszer kifejlesztéséhez is támpontul szolgálhat a Mócsai Attila vezetésével, az MTA-SE Lendület Gyulladásélettani Kutatócsoport és az MTA-SE Lendület Nyirokélettani Kutatócsoport felfedezése. Eszerint a daganatok kialakulásában kulcsfontosságú fehérjecsalád a gyulladásos betegségek létrejöttében is központi szerepet játszik.

 • „Színpadon a természettudomány” – könnyebben elsajátítható a látványos bemutatóval szemléltetett tananyag

  2014.10.13.

  „Fontos, hogy a diákokat gondolkodásra késztessük és ebben meghatározó szerepük van a tanórai kísérleteknek is” – hangsúlyozta köszöntőjében Lovász László a Színpadon a természettudomány című oktatási fesztiválon. Az MTA ATOMKI-ban pedagógusok bizonyították, hogy a fizikához, a kémiához, vagy a biológiához kapcsolódó ismeretek izgalmas előadás részeként is átadhatóak.

 • Közgazdasági Nobel-emlékdíj a piac és a piaci szabályozások kutatásáért

  2014.10.13.

  Jean Tirole 61 éves francia közgazdásznak ítélték idén a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját. Az indoklás szerint a tudós a piac hatalmával és a piaci szabályozásokkal kapcsolatos elemzéseiért érdemelte ki az elismerést.

 • Megtartotta alakuló ülését az MTA újjáalakult Környezettudományi Elnöki Bizottsága

  2014.10.10.

  Az élelmiszer-biztonság, az energetika és a környezet kapcsolata, valamint a klímaváltozás tudományos igényű vizsgálatában részt vevő eddigi három albizottság mellett a biodiverzitással, a vízzel foglalkozó, illetve a „Jövőnk a Földön” című programban közreműködő újabb albizottságokkal teszi átfogóbbá tevékenységét az MTA új Környezettudományi Elnöki Bizottsága.

 • Az európai akadémiák új tudományos stratégiát hirdetnek az antibiotikumrezisztencia visszaszorítására

  2014.10.10.

  Új kutatási szemléletet, a rezisztens baktériumok vizsgálatának koncentrált támogatását, az új felfedezések hasznosításának egyszerűbbé tételét sürgeti, és fogalmaz meg ezzel kapcsolatos ajánlásokat az Európai Akadémiák Tanácsadó Testülete (EASAC).

 • Az Akadémia egykori mecénásának emléke előtt tisztelegtek Vácrátóton

  2014.10.09.

  A Magyar Tudományos Akadémia első világháborút követő megerősödéséhez bőkezű adománnyal hozzájáruló gróf Vigyázó Sándor szobrát avatták fel az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Nemzeti Botanikus Kertben. Szász Domokos, az MTA alelnöke avatóbeszédében a tudományos mecenatúra majd egy évszázaddal ezelőtti, kiemelkedő jelentőségű példáját méltatta.