RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

Az MTA hírei

 • Babai László nyerte a Knuth-díjat, a számítástudomány rangos elismerését

  2015.05.29.

  A Chicagói Egyetemen kutató matematikus, az MTA rendes tagja teljesen új irányt mutatott a matematikai bizonyítás elméletének megközelítésére, továbbá nagy hatású eredményeket ért el az algoritmikus csoportelmélet, a rácsalgoritmusok és a kommunikációs bonyolultságelmélet területén.

 • Újabb hét külföldi vendégkutató kapcsolódik be az akadémiai kutatásokba

  2015.05.29.

  Kiemelkedő külföldi kutatók töltenek Magyarországon 3-12 hónapot, tapasztalataikkal hozzájárulva az akadémiai kutatócsoportok eredményeihez. A hazánkba érkező kutatók révén bővülhetnek ismereteink a tanulás folyamatairól, pontosabbakká válhatnak a klímaelőrejelzések, és választ kaphatunk a halmazelmélet egy rég megoldatlan problémájára.

 • Szeptemberben jelenik meg A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása

  2015.05.26.

  A nemzeti önazonosságot jelentő anyanyelv alapvető fontosságú műve a Magyar Tudományos Akadémia által kidolgozott, jóváhagyott és kanonizált magyar helyesírási szabályok gyűjteménye. Az 1832-es első kiadást eddig tíz további követte. A tizenegyedik 1984-ben jelent meg. A nemzeti kultúra és nyelv e becses kincsének új, 12. kiadása ősz elején kerül a könyvesboltokba.

 • A sekélyföldtani folyamatoktól a polimer vékonyrétegekig – kihirdették a posztdoktori pályázat eredményét

  2015.05.26.

  Új maláriadiagnosztikai módszerek fejlesztése, a Nemzeti Színház korai történetének kutatása, nukleáris asztrofizikai mérések végzése – egyebek mellett e kutatási célokat tűzték ki maguk elé azok a tudományos fokozattal rendelkező fiatal kutatók, akiknek pályázatát támogatta az MTA elnöke által felkért 31 tudósból álló zsűri.

 • Filmklub: így élnek a muszlimok Magyarországon

  2015.05.22.

  Vajon mennyire képes megtartani muszlim identitását a Magyarországon született, magyarul jól beszélő, iraki származású Adel? Mennyire tartotta meg vallási elkötelezettségét az épp lóversenyre igyekvő, török származású, 83 éves Ali baba? Budapesten élő muszlim közösségek életébe nyerhettünk bepillantást a Filmklub az Akadémián Allah minden napján szaladnak a lovak című film vetítésén. Nézze meg Ön is a [...]

 • "150 éves az Akadémia palotája" – kamarakiállítás az MTA Tudós Kávézója szekrénytárlójában

  2015.05.20.

  Idén 150 éves a Magyar Tudományos Akadémia Székháza. A jubileumi emlékév számos programot kínál a nagyközönség számára. A nyitóesemény a Székházban rendezett kiállítás az épület történetéhez kapcsolódó legérdekesebb dokumentumokból. A kiállítás május 4-től egy évig látogatható.

 • Magyarország Régészeti Topográfiája: Múlt – Jelen – Jövő

  2015.05.19.

  Fél évszázad tudományos eredményeit, a régészeti terepmunka és a modern diagnosztikai módszerek együttes alkalmazásának lehetőségeit tekintette át a „Magyarország Régészeti Topográfiája: Múlt – Jelen – Jövő” című konferencia. A háromnapos eseményen – több mint 300 résztvevővel – a régészeti módszertani kérdések mellett az örökségvédelmi feladatokról is tanácskoztak a szakemberek.

 • Biztonság és nagy számítási kapacitás magyar kutatóknak – ezt ígéri az MTA felhője

  2015.05.19.

  Alapos előkészítés után már csak a startpisztoly eldördülésére vár az MTA Cloud, mely jelentős segítséget nyújthat a számítás- és tárolásigényes kutatási projekteknek. A tervek szerint a szolgáltatás 2015 végén elindul. A számítási felhőt bemutató workshopot nagy érdeklődés övezte.

 • Csaknem száz új fiatal kutatói álláshely az Akadémián

  2015.05.19.

  Újabb fiatal kutatókkal bővül az MTA intézethálózatában kiemelt témákkal foglalkozók köre, miután Lovász László, az Akadémia elnöke 98 új, szeptember 15-től betölthető fiatal kutatói álláshely odaítéléséről döntött. Az 1992 óta működő pályázati rendszer keretében eddig összesen mintegy 2400 – egyenként három évre szóló – fiatal kutatói álláshely létesült az MTA kutatóközpontjaiban és [...]

 • Pál Csaba biológus a Bolyai-díj idei kitüntetettje

  2015.05.15.

  Pál Csaba, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, az Akadémia Lendület programjának csoportvezetője vehette át vasárnap este Áder János államfőtől a magyar tudomány egyik legrangosabb elismerését, a Bolyai János Alkotói Díjat. A negyvenesztendős kutató a nyolcadik kitüntetett, egyúttal az első, akinek nem akadémikusként ítélte oda a díjbizottság az elismerést.