RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Európa jövője és a fenntartható fogyasztás – konzultáció az MTA szervezésében

  2014.10.31.

  Mennyire aggódik a fenntartható fogyasztás ügye miatt? Hajlandó lenne változtatni akár személyes fogyasztási szokásain? Hogyan csökkentsük a háztartásunkban keletkezett hulladék mennyiségét? Hasonló kérdéseket vitattak meg a PACITA elnevezésű projekt keretében szervezett állampolgári konzultáció résztvevői.

 • Világító pipettahegy: új eszköz az idegtudósok kezében

  2014.10.30.

  Az agykutatáson kívül a más tudományterületeken folyó munkát is megkönnyítheti az az új módszer, amelyet Andrásfalvy Bertalan, az MTA KOKI Lendület Idegi Jelátvitel Kutatócsoport tagja dolgozott ki. Az általa javasolt megoldással nem csupán a célzottan vizsgálni kívánt sejteket, hanem a kutatásnál használt eszköz rendkívül finom hegyét is fluoreszcensen láthatóvá lehet tenni. Az eredményről a rangos Nature [...]

 • Nemzetközi konferencia a csillagászat és a földtudomány erősödő kapcsolatáról

  2014.10.29.

  Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban folyó tudományos munka új irányairól, valamint a csillagászok és a földtudományokkal foglalkozó szakemberek együttműködésének további lehetőségeiről tanácskoztak az Astromineralogy Workshop III műhely-konferencián.

 • Akadémiai kutató eredményei nyithatnak új utakat influenzaellenes szerek fejlesztésében

  2014.10.29.

  Horváth Péter, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa a közelmúltban több, rangos folyóiratokban megjelent publikáció társszerzőjeként vizsgálta a gazdagéneknek a vírusfertőzésekben játszott szerepét. Legutóbbi, a Science magazinban közölt eredményei az influenzavírus elleni készítmények fejlesztésében nyithatnak új utakat.

 • A messze látó tudomány hónapja: kérdések, válaszok, eredmények és élmények

  2014.10.28.

  Űrcsillagászat, genetika, vizuális informatika és agykutatás is szerepel az országszerte több mint kétszáz rendezvényt kínáló Magyar Tudomány Ünnepe programjában. A Magyar Tudományos Akadémia 11 éve elindított és idén „Messze látó tudomány" alcímet viselő rendezvénysorozata elsősorban a jövőnket alakító technológiák és tudományos kutatások számára kínál bemutatkozási lehetőséget novemberben.

 • „Az MTA Vendégkutatói program remek lehetőség, hogy újabb közös projekteket indítsunk"

  2014.10.27.

  Az MTA Agrártudományi Kutatóközpontban folyó lisztharmatgomba-kutatásokhoz csatlakozik Susumu Takamatsu japán biológus, aki szeptember elején érkezett hazánkba. A kutató - akit pályája kezdetén a lisztharmatgombák lenyűgöző geometriája ragadott meg, és ezért fordította figyelmét a szakterület felé - az MTA Vendégkutatói program keretében fél évig Magyarországon folytatja munkáját.

 • „A Lendület-pályázat hozott haza"

  2014.10.27.

  Az optikai jeltovábbítóktól az adattároláson át a világviszonylatban áttörést ígérő maláriadiagnosztikai eszköz fejlesztéséig számos területen felhasználható eredményeket ígérnek Kézsmárki István Lendület-csoportvezető kutatásai. A Németországból hazatérő tudós a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen folytatja tevékenységét.

 • Erősítik együttműködésüket a visegrádi négyek akadémiái

  2014.10.21.

  A közös fellépés lehetőségéről, valamint az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 nemzeti és regionális vonatkozásairól tanácskoztak a V4-ek tudományos akadémiáinak képviselői idei találkozójukon. Az évente megrendezett tanácskozást ezúttal a cseh fővárosban tartották.

 • El nem múló lelkesedés a tudomány iránt

  2014.10.20.

  Pályatársai, tanítványai, tisztelői köszöntötték Kroó Norbert akadémikust, az MTA korábbi főtitkárát és volt alelnökét 80. születésnapja alkalmából az Akadémia Székházában rendezett ünnepi ülésen. Az akadémikus életútjának főbb állomásait felidézve méltatták a fizikai kutatásokban és a tudományos közéletben elért eredményeit.

 • Az iskolai tanulást segítő módszerek kutatását támogatja az MTA

  2014.10.16.

  A tanórákon alkalmazott eredményes oktatási módszerek elemzésének és új eljárások fejlesztésének előkészítésére hirdet pályázatot az MTA – jelentette be Lovász László elnök. A bármely tudományághoz és tantárgycsoporthoz kapcsolódó szakértői közösség számára nyitott támogatást elnyerőknek részletes kutatási koncepciót kell kidolgozniuk.