RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Kiállítás Pozsonyban a koronázási érmekről lendületes kutatók eredményei alapján

  2014.08.20.

  A 2012-ben alakult MTA BTK TTI Lendület Szent Korona Kutatócsoport elmúlt két esztendőben végzett munkája alapján nyílt önálló kiállítás a felújított pozsonyi várban. A Szlovák Nemzeti Múzeum Történeti Múzeuma és a Magyar Nemzeti Múzeum közös rendezésében megvalósuló tárlat az 1563 és 1830 között Pozsonyban tartott magyar uralkodókoronázások alkalmából kibocsátott érmeket mutatja be.

 • A telekommunikációs műholdak biztonságosabb mozgását segítő módszert fejlesztenek az MTA-n

  2014.08.19.

  A műholdak forgatása során is alkalmazhatóak lesznek a jövőben az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (MTA CSFK) naptevékenységekre irányuló kutatásai nyomán fejlesztett eljárások, amelyek kidolgozásába az Akadémia ösztöndíjának támogatásával Robert von Fay-Siebenburgen, a Sheffieldi Egyetem professzora is bekapcsolódott.

 • Állami kitüntetések a nemzeti ünnep alkalmából

  2014.08.18.

  A Magyar Tudományos Akadémia előterjesztésére három kutató vehetett át állami kitüntetést a Pesti Vigadóban Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől. Tomcsányi Pál akadémikus a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, Kövesné Gilicze Éva és Szuromi Szabolcs – mindketten az MTA doktorai – a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült.

 • Internetes játék népszerűsíti a részecskefizikát

  2014.08.18.

  Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban kutató fizikushallgató, Bíró Gábor személyében magyar tagja is van annak a csapatnak, amely az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) diákvetélkedőjén elnyerte a „Legjobb projekt" címet. A már mobileszközökön is elérhető „Klikkelj a részecskékért!" című webes játék a részecskefizikai felfedezéseket népszerűsíti.

 • Akadémiai kutatók meghívott előadók a Matematikai Világkongresszuson Szöulban

  2014.08.15.

  A nemzetközi matematikusközösség legrangosabb tanácskozása a négyévente megrendezett Matematikai Világkongresszus. Az augusztus 13-án kezdődött eseményen nyolc magyar tudós meghívott előadóként számol be eredményeiről, közülük többen az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársai.

 • Száz kilométerre az üstököstől: a Rosetta űrszonda már gyűjti az adatokat a landoláshoz

  2014.08.15.

  Több mint tíz évig tartó repülés után az elmúlt napokban ért úti céljához, a Csurjumov-Geraszimenko üstököshöz a Rosetta űrszonda. Az égitestet mintegy 100 kilométerre megközelítő űreszköz műszereinek akadémiai részvétellel történt fejlesztésének főbb állomásait, a soron következő feladatokat, a projekt távlati eredményeit Szalai Sándor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa foglalta össze.

 • Magyar kutatók tanulmánya tekintélyes szaklapban a törzsfejlődés genetikai hátteréről

  2014.08.13.

  A törzsfejlődés genetikai folyamatainak mélyebb megértéséhez járulnak hozzá a közelmúltban a rangos Nature Communications szaklapban megjelent eredmények. A kutatásokban több magyar tudós mellett az MTA Agrártudományi Kutatóközpont munkatársa is részt vett. A tanulmányt az idén a Lendület program támogatását elnyerő Nagy G. László első szerzőként jegyzi.

 • „A Lendület pályázat is azt mutatja, Magyarország megbecsüli a tudományos eredményeket"

  2014.08.12.

  Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontban alakít kutatócsoportot az Ausztráliából érkező Maria Lugaro (43). A négygyerekes asztrofizikus a Lendület pályázat támogatásával a csillagokban zajló nukleáris jelenségeket, a fúziós folyamatok jellemzőit kutatja, eredményeiről nemrég a Science magazin számolt be.

 • A krisztallográfia évében - az anyagok atomi szerkezetének felderítése

  2014.08.08.

  A kristályos anyagok atomi szerkezetének vizsgálata az elmúlt száz évben egyre fontosabbá vált, és ma is központi szerepet tölt be a természettudományi kutatásban. A krisztallográfia eredményeit – amelyekhez az MTA tudományos műhelyeiben dolgozó kutatócsoportok is hozzájárulnak – a gyógyszeripartól az autóalkatrész-gyártásig számos helyen alkalmazzák. Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2014-es évet a [...]

 • Magyarország a nemzetközi jogtudomány térképén

  2014.08.08.

  A világ föderális piacait vizsgálja összehasonlító és gazdasági szempontból az Akadémia Lendület programjának támogatásával Nagy Csongor István az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban. A nemzetközi magán- és gazdasági jog, valamint a versenyjog szakértője szerint a globális tapasztalatok összegyűjtése és értékelése hozzájárulhat a jogi szabályozás hatékonyságának erősítéséhez.