RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • "Kiváló munkához kiváló feltételek, kiszámíthatóság és tervezhetőség kell”

  2014.07.28.

  A hasnyálmirigy-gyulladás megelőzésére, specifikus kezelésére alkalmas gyógyszercélpontokat keres a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programja keretében Hegyi Péter gasztroenterológus. A Szegedi Tudományegyetem professzorának reményei szerint a Lendület-pályázat keretében elért eredményei áttörést hoznak e magas halálozási arányú megbetegedés gyógykezelésében.

 • A marihuána egyik hatóanyagából készülhet a jövő pattanásellenes szere – Lendület-kutatócsoport új eredménye

  2014.07.26.

  Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, az akné (pattanásosság) hatékonyabb kezeléséhez járulhatnak hozzá Bíró Tamásnak, az MTA doktorának, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetőjének és munkatársainak a marihuána egyik hatóanyagával kapcsolatos eredményei.

 • A tudományos eredmények közkinccsé tételében is közreműködnek az MTA területi bizottságai

  2014.07.24.

  Lezárult a tisztújítás a Magyar Tudományos Akadémia regionális tudományos céljainak megvalósításához jelentős mértékben hozzájáruló akadémiai területi bizottságokban. A hazai testületek élére megválasztott akadémikusokat az MTA Székházában fogadta Lovász László, az Akadémia elnöke. A tanácskozáson a következő három évre vonatkozó terveikről tájékoztatták egymást a résztvevők.

 • Egy gyakori öröklődő betegség kezelésének szabhat új irányt az MTA kutatóinak felfedezése

  2014.07.23.

  Fordulatot hozhat az egyik leggyakoribb veleszületett betegséget, a cisztás fibrózist célzó klinikai gyógyszerkipróbálásban a hibás génről termelődő fehérje, valamint a működését befolyásoló készítmények kölcsönhatásait feltáró felfedezés. Az MTA-SE Molekuláris Biofizikai Kutatócsoport tagjainak részvételével elért eredményt a tekintélyes Science Translational Medicine folyóirat tette közzé.

 • Az atommagtól a csillagokig – a szupernóvák nyomában az MTA Atomkiban

  2014.07.22.

  Az MTA Atommagkutató Intézet Nukleáris Asztrofizikai Kutatócsoportja már régóta vizsgálja az elemek keletkezését és a csillagok működését az atommag-fizikai jelenségek szemszögéből. Nemzetközi szintű tevékenysége elismeréseként a kutatócsoport idén júliusban a kelet-közép-európai régióból elsőként rendezhette meg a tudományterület egyik legjelentősebb eseményének tartott „Nuclei in the Cosmos” [...]

 • „Köszönöm a Magyar Tudományos Akadémiának a bizalmat"

  2014.07.21.

  A tüdő nyirokrendszerének beható vizsgálatát, fejlődésének feltérképezését, valamint az újszülöttkori légzés kialakulásában betöltött szerepét tanulmányozza Jakus Zoltán munkacsoportjával a Semmelweis Egyetemen. A Lendület pályázat támogatásával hazatérő kutatóorvos eredményei hozzájárulhatnak a koraszülötteknél különösen gyakori légzési elégtelenség okainak feltárásához, és a magas vérnyomás [...]

 • Dohnányi-hagyaték érkezett az MTA kutatóközpontjába Floridából

  2014.07.18.

  Az MTA Lendület programjának kutatói hozták haza a magyar és egyetemes zeneművészet meghatározó alakja, Dohnányi Ernő hagyatékának újabb részét. A nemzeti kulturális örökség felbecsülhetetlen értékű dokumentumai az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban őrzött Dohnányi-gyűjteményt gyarapítják.

 • Rangos nemzetközi elismerés Gyulai József akadémikusnak

  2014.07.17.

  Az ion-anyag kölcsönhatás konferenciasorozat, a Recent Developments in the Study of Radiation Effects in Matter (REM) nemzetközi szervezőbizottsága az általa adományozott ezüst emlékérmet életműve elismeréséül idén Gyulai Józsefnek, az MTA rendes tagjának ítélte oda. Az akadémikus az elismerést a konferenciasorozat budapesti rendezvényén vette át.

 • „A Lendület program biztos jövőképet kínál”

  2014.07.16.

  Tüzelőanyagok ipari füstgázok felhasználásával történő előállításának lehetőségeivel foglalkozik a Lendület program keretében Janáky Csaba. A Szegedi Tudományegyetem tanársegéde olyan szervetlen félvezetőkön és szerves vezető polimereken alapuló összetett anyagokat vizsgál, amelyek révén szén-dioxidból napfény segítségével közvetlenül állíthatók elő olyan energiahordozók, mint a metanol és az [...]

 • Akadémiai programok, új kutatások az első világháború centenáriumán

  2014.07.15.

  Nemzetközi tudományos konferenciákat, kiállításokat, ismeretterjesztő előadásokat szervez, valamint új kutatási programok indítását és monográfiák megjelentetését is tervezi az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából az elkövetkező négy évben. Az akadémiai kutatók a nemzetközi trendekhez igazodva, határokon átnyúló projektek keretében, [...]