RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

Az MTA hírei

 • Elhunyt Szabad György történész, az MTA rendes tagja

  2015.07.03.

  Életének 91. évében elhunyt Szabad György történész. Az 1924-ben Aradon született akadémikus az újkori magyar történelem, közelebbről a magyarországi polgári átalakulás kutatója volt. 1982-ben választották az MTA levelező, 1998-tól pedig rendes tagjává. Kutatói munkásságát 1965-ben és 1973-ban Akadémiai Díjjal, 2006-ban Széchenyi-díjjal ismerték el. Szabad György 1990 és 1994 között az Országgyűlés [...]

 • Kétszáz kiváló fiatal tudós kapta meg a Bolyai János Kutatói Ösztöndíjat

  2015.07.03.

  Kiemelkedő év az idei a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj közel két évtizedes történetében: a benyújtott és az érvényes pályázatok száma is rekordot döntött. Több mint nyolcszáz pályázó közül a legkiválóbb kétszáz, már PhD-fokozattal rendelkező kutató munkáját támogatja 2015-ben az MTA. Az idén is az egyetemekről érkezett a legtöbb pályázat, ami jó példája az Akadémia és a felsőoktatás élő [...]

 • Az MTA gyűjteményeivel nyílt meg a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum

  2015.06.30.

  Tudta-e, hogy az idén 150 éves MTA Székházban Lotz Károly vezetett kifejezetten nőknek szóló festészeti tanfolyamot? Vagy hogy a második világháború előtt valóságos nemzeti panteon alakult ki a palotában? Az MTA Székházat építészeti szempontból bemutató sorozatunk második részéből kiderül, mik voltak az épület eredeti funkciói, és milyen gyűjtemények kaptak helyet benne.

 • Milyen károkkal jár, ha nem hallgatunk zenét? Így hatnak a művészetek a szellemi egészségre

  2015.06.30.

  A művészeti élmények bizonyítottan segítenek az információk megfelelő hatékonyságú feldolgozásában, tárolásában és előhívásában. Többek között ez hangzott el azon a multidiszciplináris szimpóziumon, amelyet az MTA Környezet és Egészség Osztályközi Állandó Bizottsága rendezett „Zene, művészet, szellemi és lelki egészség” címmel.

 • Szerkezetkész az MTA új, korszerű kutatóháza

  2015.06.26.

  Az egyes tudományterületek speciális igényeinek is megfelel majd a Magyar Tudományos Akadémia új Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóháza, amely egy évvel a tavaly szeptemberi munkakezdés után szerkezetkész állapotban van. A három tömbből álló épületegyüttes 700 kutató munkahelye lesz. A kutatóház bokrétaünnepén Pálinkás Gábor akadémikus, elnöki biztos mutatta be az épületet Lovász Lászlónak, az [...]

 • Az MTA és az Audi Hungaria együtt fejleszti a jövő autóit – együttműködés az alapkutatástól az innovációig

  2015.06.25.

  Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria június 25-én. Az Akadémia a felfedező kutatások eredményeivel járul hozzá a Győrben folyó, kiemelkedő színvonalú járműipari kutatásokhoz, jelenlétével egyidejűleg kiemelve a nyugat-magyarországi régió műszaki és természettudományos kutatásainak támogatását.

 • Teljesnek tekinthető a délvidéki magyar áldozatok névsora

  2015.06.24.

  A második világháború végén a "még hidegebb napok" tömeggyilkosságait a legfelsőbb vezetés jóváhagyásával, előre megszervezve követték el – mondta a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság által feltárt és feldolgozott dokumentumok alapján az mta.hu-nak adott interjúban a testület elnöke. Kocsis Károly akadémikus szerint munkájuk fontos eredménye az is, hogy a téma a szerbiai közbeszéd részévé válhatott.

 • Közadakozásból épült a tudomány palotája

  2015.06.23.

  Az Akadémia megalapítása a 19. század első felében kibontakozó magyar nemzeti törekvések egyik jelentős, jelképértékű nyitómozzanata. Sorozatunkban az idén 150 éves MTA Székházat építészeti szempontból mutatjuk be. A cikkek alapjául Sisa Józsefnek, az MTA BTK Művészettörténeti Intézet igazgatójának A Magyar Tudományos Akadémia – Séta a székházban című, a közelmúltban megjelent kötete szolgált.

 • Egy klasszikus tökéletességű természettörvény centenáriuma

  2015.06.22.

  Einstein általános relativitáselmélete épp egy évszázada látott napvilágot, nagy fordulatot hozva az egyik legalapvetőbb fizikai kölcsönhatás, a gravitáció megértésében. A nevezetes centenárium alkalmából Patkós András fizikus, akadémikus a Magyar Tudomány hasábjain ír az elmélet születésének történetéről, máig tartó jelentőségéről és a későbbi kutatási irányokról. A cikket teljes terjedelmében [...]

 • Nyílt napon várja a Balaton élővilága iránt érdeklődőket az MTA Ökológiai Kutatóközpont Tihanyban

  2015.06.17.

  Az MTA Ökológiai Kutatóközpont idén július 3-án rendezi meg Tihanyban hagyományos nyílt napját, amelyen a Balaton élővilágát, ökoszisztémáját feltáró kutatásokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Balatoni Limnológiai Intézet évről évre egyre nagyobb érdeklődéssel kísért népszerű rendezvényén a legkisebbek is bepillanthatnak a tudomány világába.