RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

Az MTA hírei

 • A rendszeres sportolás agyra gyakorolt hatását is vizsgálhatják az MTA TTK-ban

  2015.07.24.

  A sport, a mozgás agyi plaszticitásra (formálhatóságra) gyakorolt hatását is vizsgálja majd az MTA TTK Agyi Képalkotó Központja (AKK) a Testnevelési Egyetemmel (TE) együttműködésben – ebben állapodtak meg a napokban a két intézmény vezetői. Vidnyánszky Zoltánt, az AKK vezetőjét kérdeztük a részletekről.

 • A csodagyár – az amerikai elnök tudományos főtanácsadója az alapkutatásokról

  2015.07.22.

  Súlyos hibába esnek a politikusok, amikor azt várják el az alapkutatásban dolgozó tudósoktól, hogy jó előre mondják meg, milyen haszna lesz a munkájuknak – magyarázza Eric Lander, az amerikai elnök tudományos és technológiai tanácsadó testületének társelnöke. A matematikus-biológus szerint a döntéshozóknak csupán azt kellene figyelembe venniük, milyen hasznot hajtottak eddig az alapkutatások.

 • „Nagy magyar történetírót és nagy magyar polgárt búcsúztatunk” – Szabad György ravatalánál

  2015.07.21.

  Nagy formátumú gondolkodót gyászol a társadalom és a Magyar Tudományos Akadémia. Jelentős hatású történetíró és iskolateremtő tanár volt – jelentette ki Szabad György akadémikus temetésén Lovász László, az MTA elnöke. A gyászszertartáson Áder János, Erdődy Gábor és Kónya Imre emlékezett az életének 91. évében elhunyt akadémikusra Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

 • Ezért nem az iparban folytattam – kinek miért volt meghatározó a fiatal kutatói program?

  2015.07.20.

  Van, akinek a tengerentúli kutatói állás helyett a hazai tudományos munka lehetőségét, van, akinek a kutatói pálya iránti elköteleződését jelentette az MTA fiatal kutatói álláshelyeket biztosító programja. Az egykori pályakezdők között ma már szép számmal akadnak akadémikusok és fontos tudományos műhelyek vezetői. Cikkünkben három kutató számol be a tudományos pályáját meghatározó évekről.

 • Monumentalitás, márvány, mahagóni – az MTA Székháza belülről

  2015.07.17.

  Kiknek a munkáját dicséri az MTA Székház belső, reprezentatív tereinek kialakítása, és milyen anyagokat használtak hozzá? Mely uralkodóinkat örökítették meg a Díszterem falain, és kiknek a szobrai láthatók az épületben? Az Akadémia palotáját építészeti szempontból bemutató sorozatunk befejező részéből az is kiderül, milyen jelentős eseményeknek adott helyet a neoreneszánsz épület a 19. században.

 • Új módszerek, bővülő lehetőségek az MTA TTK Agyi Képalkotó Központban

  2015.07.14.

  Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja és a Brain Products GmbH a funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) és az elektroenkefalográfia (EEG) azonos idejű mérésének módszertani megalapozására és a kutatók továbbképzésére.

 • Különlegesnek számító anyagokból épült és kultikus helyen áll az MTA Székháza

  2015.07.09.

  Miért ment újdonságszámba az Akadémia palotája építésének idején? Az egyetemes tudomány mely alakjait örökítették meg a korabeli mesterek az épületen szobor formájában? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ ad az MTA Székházat építészeti szempontból bemutató sorozatunk harmadik része.

 • Elhunyt Nagy István villamosmérnök, az MTA rendes tagja

  2015.07.08.

  Életének 84. évében, július 5-én elhunyt Nagy István Széchenyi-díjas villamosmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nagy István a teljesítményelektronika kutatójaként vált nemzetközi hírű tudóssá. Elméleti eredményei mellett gyakorlati műszaki tevékenysége is jelentős volt, 13 szabadalmaztatott műszaki-elektronikai megoldás fűződik a nevéhez. Tudományos és oktatói munkáját [...]

 • Leomló falak – interdiszciplináris verseny fiatal kutatóknak

  2015.07.07.

  „Melyik a következő fal, amelyet le kell bontani?” – erre a kérdésre várják a válaszokat annak a konferenciának a szervezői, amelyet minden év november 9-én, a berlini fal lebontásának évfordulóján rendeznek a német fővárosban. A pályázaton bármely szakterület művelője indulhat. A legjobbak szereplési lehetőséget kapnak a németországi konferencián.

 • Első kézből tapasztalhatták meg középiskolások, hogy melyek a mai csúcstechnológiák

  2015.07.06.

  Diákok az anyagtudományi kutatólaborokban: az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet nyolcadjára rendezte meg nyári kutatótáborát. A műszaki és természettudományos pályát népszerűsítő rendezvényre az egész Kárpát-medencéből várták a jelentkezőket. A nyári iskolában egy teljes héten át 23 középiskolás diák dolgozhatott együtt az Akadémia kutatóival.