RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Az epilepszia gyógyításának új útjain

  2015.03.03.

  Egyebek mellett fejlett matematikai eljárásokkal és új mérési módszerek kidolgozásával járul hozzá az epilepszia vizsgálatához és gyógyításához Berényi Antal neurofiziológus. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik honlapunkon.

 • Az archeogenetikusok szerint újra kell gondolnunk az indoeurópai nyelvek eredetét

  2015.03.03.

  Az MTA BTK Régészeti Intézet két kutatója is részt vett abban a munkában, amely alapjaiban átírhatja az európai népek és az indoeurópai nyelvek őstörténetét. A forradalmian új genetikai vizsgálatról és az ennek nyomán körvonalazódó új népvándorlás-elméletről számol be a Nature legfrissebb számában megjelent tanulmány.

 • Új módszerekkel a hatékonyabb gyógyszermolekulákért

  2015.03.02.

  Bonyolult kvantumkémiai számítások hatékony megvalósítására szolgáló, automatizálási programozási technikákat fejleszt Kállay Mihály kvantumkémikus a Lendület program támogatásával. Eredményei nyomán egyebek mellett új típusú anyagok vagy költségkímélőbb vegyipari eljárások tervezhetők. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik honlapunkon.

 • Nagyméretű rendszerek tulajdonságainak nyomában

  2015.02.25.

  Az emberi agyhoz, az internethez vagy a szociális hálózatokhoz hasonló, nagyon nagy struktúrák statisztikai elemzéséhez szükséges matematikai eszközök kidolgozásán dolgozik az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben Szegedy Balázs. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik honlapunkon.

 • Időben lehetne kezelni az "özvegycsináló” artériát

  2015.02.25.

  A Harvardról csábította haza a Lendület program Maurovich-Horvat Pál kardiológust. Néhány éven belül szeretne kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel még szívinfarktus előtt megtalálhatnák a legnagyobb veszélyben lévő embereket. A kutatóorvossal készült interjút és a Lendület-napon tartott előadásáról készült videót most nézhetik meg honlapunkon.

 • Elismerés a tudományos életpálya kezdetén

  2015.02.24.

  Tizenöt fiatal kutatónak nyújtotta át Török Ádám, az MTA főtitkára az Akadémiai Ifjúsági Díjat az MTA Székházában tartott ünnepségen. A számos tudományágat képviselő – történész, néprajzkutató, kémikus, fizikus, matematikus, biológus – díjazottakat köszöntve reményét fejezte ki, hogy az elismerés erősíti a kutatói pálya iránti elhivatottságukat.

 • Bolyai-ösztöndíj: újra pályázhatnak a PhD-fokozatot már megszerzett fiatal kutatók

  2015.02.23.

  Tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a Magyar Tudományos Akadémia a fiatal kutatók támogatására hivatott Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Célja, hogy a 45 évnél fiatalabb kutatókat támogassa tudományos munkájukban vagy azzal egyenértékű, a kutatási témájukban létrehozott alkotás elkészítésében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülésben.

 • Magyar agykutatók felfedezése a legrangosabb idegtudományi szaklapban

  2015.02.23.

  A robbanásszerű technikai fejlődés miatt napjaink agykutatása olyan, mint egy száguldó gyorsvonat, és aki nem száll fel, végleg lemarad. Ez a technikai fejlődés tette lehetővé annak az idegpályának a felfedezését, amely eddig nem ismert módon köti össze a mozgásért, a figyelemért és az öntudatért felelős agyközpontokat. Az MTA KOKI vezetésével született eredményt a Nature Neuroscience közölte.

 • Az atomerőműtől az elektromos autóig – Paks II.-ről beszélt Aszódi Attila az Akadémián

  2015.02.20.

  A paksi atomerőmű kapacitásfenntartásának energiapolitikai és környezeti vonatkozásairól tartott előadást az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottságának Energetika és Környezet Albizottsága által szervezett tudományos tanácskozáson Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa.

 • Magyarországon is megkezdődött a Fény Nemzetközi Éve

  2015.02.19.

  Az Európai Fizikai Társulat kezdeményezésére, az UNESCO támogatásával a 2015-ös évet a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította az ENSZ. A kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A tudománynépszerűsítő programsorozat egyik támogatója és házigazdája a Magyar Tudományos Akadémia.