RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • Sikeresen érvelt az alapkutatások mellett Brüsszelben az MTA elnöke

  Európa legtekintélyesebb tudósai közül hívtak meg hatot abba a küldöttségbe, amely az alapkutatások fontossága mellett érvelt szerdán Brüsszelben. Az elit tudóscsoport tagja volt Sir Paul Nurse, a Royal Society elnöke és Lovász László, az MTA elnöke is. A tanácskozás után az Európai Bizottság kutatásért felelős biztosa ígéretet tett rá, hogy legkevésbé az alapkutatásokra szánt összeget csökkentik azért, hogy finanszírozni lehessen az EU új stratégiai befektetéseit.

MTA
üdülők

Az MTA hírei

 • A matematikai szépségről tartott előadást Lovász László a Magyar Tudomány Napján Erdélyben

  2015.11.27.

  A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat erdélyi központi rendezvénye a Magyar Tudomány Napja volt. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezte kolozsvári fórum fővédnöke Lovász László, az MTA elnöke volt, aki a matematikai szépségről tartott előadást. Lovász László Kolozsváron tanácskozást folytatott az MTA erdélyi külső tagjaival is.

 • A kutatómunka zavartalanságát és a kutatói gárda megtartását tűzi ki célul az MTA a Természettudományi Kutatóközpontban

  2015.11.25.

  Kutatói fórumot rendeztek november 25-én az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában. Lovász László, az MTA elnöke a körülbelül 250 résztvevő előtt ismertette a kutatóközpont pénzügyi hiányának mértékét, és azokat az intézkedéseket, amelyekkel az MTA ezt csökkenti, lehetővé téve a kutatómunka folytatását.

 • Féltve őrzött könyvkincseket láthattak a diákok az Akadémián

  2015.11.22.

  Radnóti Miklós bori notesze, Vörösmarty Mihály Szózata és Kőrösi Csoma Sándor hagyatéka volt a legizgalmasabb látnivaló azoknak a diákoknak a számára, akik az ELTE Radnóti Miklós, a Vörösmarty Mihály és a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumból érkeztek az MTA Székházába a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényén.

 • Amikor minden perc számít: konferencia az agyi infarktusról

  2015.11.22.

  Az agyi érkatasztrófa vezető tényező a felnőttkori rokkantság kialakulásában és a harmadik leggyakoribb halálok, csak a szívbetegségek és a tumorok szednek több áldozatot Magyarországon. Évente 40-50 ezer ember, egy kisváros lakossága szenved el stroke-ot. E rendkívül súlyos népegészségügyi problémáról szervez nemzetközi konferenciát az MTA Orvosi Tudományok Osztálya a Magyar Tudomány Ünnepe keretében.

 • Tizenheten vehették át a Főtitkári Elismerést

  2015.11.22.

  Kiemelkedő tudományszervezői, igazgatási, fenntartási, szolgáltatási vagy üzemeltetési munkájáért tizenhét akadémiai dolgozónak adta át az MTA Székházában, Lovász László elnök jelenlétében, Török Ádám főtitkár a Főtitkári Elismerést. Mint mondta, a kitüntetettek munkája nélkülözhetetlen nem csupán a Köztestület, de az MTA intézményrendszerének egésze számára is.

 • Tudomány és ipar nem léteznek egymás nélkül – a tudomány megrendelői az Akadémián

  2015.11.16.

  Mely cégek jelentik a hazai kutatás-fejlesztés motorját? Hogyan lehetne még hatékonyabb az együttműködés az ipar és a tudományos szféra között? Hol kapcsolódhatnak be a kutatók az ipari fejlesztési folyamatokba? A kérdésekre a Siemens Zrt., az Audi Hungaria Motor Kft. és a Richter Gedeon Nyrt. meghívott vezetői adtak választ november 11-én „A tudomány megrendelői” című konferencián.

 • Hogyan működik a tudomány? - Lovász László előadása a Magyar Tudomány Ünnepén

  2015.11.13.

  A tudomány hosszú megismerési folyamat, amelyben nincsenek véglegesen lezárható területek. Egyebek mellett erről is beszélt a Magyar Tudomány Ünnepe Szegeden elmondott nyitóelőadásában Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, aki azt is bizonyította, hogy az alapkutatások és az alkalmazott kutatások egymástól elválaszthatatlanok. Az előadás felvétele megtekinthető az mta.hu-n.

 • Magyarország olaja a termálvíz. Miért hasznos helyben elérhető energiával fűteni?

  2015.11.12.

  Földgáz helyett jöjjön a földhő, a biomassza és a napenergia: ezt javasolja az MTA Környezettudományi, illetve Energetikai Elnöki Bizottsága, a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Magyar Termálenergia Társaság. Ha megújuló energiával fűtünk, nemcsak a környezetet kíméljük, hanem a gazdaságnak is jelentős lökést adunk.

 • Mennyire jó sci-fi A marsi?

  2015.11.11.

  Mire lehet használni a mágneses rezonanciás képalkotó berendezést, és mire nem? Hogyan segítheti a szintetikus biológia a tudományterület alapjelenségeinek megértését? Mi a szakmai véleménye a csillagásznak az utóbbi időszak egyik sikerkönyvéről, A marsi című sci-fi-ről? Ezekre a kérdésekre kaphatnak a tudomány legújabb eredményei iránt érdeklődők választ csütörtökön este az MTA Könyvtár és [...]

 • A megújult Lendület program az alkalmazott tudományok területéről is várja a pályázatokat

  2015.11.10.

  Az eddigi kategóriák mellett egy újabbal, a kiemelkedő eredményességű célzott kutatásokat folytatókéval bővül az MTA Lendület programja. A nemzetközileg kimagasló teljesítményű fiatal kutatók hazahívása és itthon tartása érdekében először 2009-ben meghirdetett Lendület támogatásával eddig már több mint 100 kutatócsoport alakult meg.