RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Filmklub: Ariadne barlangjai

  2015.04.24.

  Hazánkban összesen több mint 3700 barlangot tartanak nyilván. Közülük azonban csak harmincnak a hossza haladja meg az egy kilométert, és csupán néhány mélyebb 200 méternél. 2010-es feltárása óta több mint 15 kilométerével a pilisi Ariadne lett az ország harmadik leghosszabb barlangrendszere a Budai-hegységben található Szépvölgyi- és az aggteleki Baradla-Domica-barlangrendszer után. Nézze meg az erről szóló [...]

 • Nemzetközi elismerés a vékonyrétegek magyar kutatójának

  2015.04.24.

  Barna B. Péter, az MTA doktora, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MTA EK MFA) professor emeritusa vehette át az R. F. Bunshah Award életműdíjat az anyagtudomány jeles képviselőinek részvételével megrendezett San Diegó-i konferencián. A magyar fizikus ezt követően előadásban összegezte az elmúlt évtizedekben elért eredményeit.

 • Tagjává választotta Berend T. Ivánt és Babai Lászlót az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia

  2015.04.23.

  Tagjai sorába vette Berend T. Iván történész közgazdászt, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét és Babai László matematikust, az MTA rendes tagját az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia (American Academy of Arts and Sciences). A világ számos kiválóságát, tudósát és gondolkodóját tömörítő szervezetnek velük együtt több magyar akadémikus a tagja.

 • Egymás mellett, egymás ellen. Ilyen volt a cseh, magyar és szlovák nacionalizmus 1915-ben

  2015.04.21.

  Hogyan értelmezzük a világháborús Osztrák–Magyar Monarchia három, eltérő helyzetben lévő nemzeti társadalmának életét, a cseh, a magyar és a szlovák nacionalista törekvéseket? Erre a kérdésre válaszolt az Egymás mellett, egymás ellen című történészkonferencia Miskolcon.

 • Egy pannóniai szent, aki beutazta a világot

  2015.04.21.

  2016-ban lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, amelyről világszerte megemlékeznek. A hagyomány szerint a neves szent 316 körül született Pannónia római provincia Savaria városában. A közelgő évforduló tiszteletére „Via Sancti Martini – Szent Márton útjai térben és időben” címmel szerveztek konferenciát Szombathelyen.

 • A gyerekek hallását védené az Akadémia akusztikai bizottsága

  2015.04.20.

  A fiatalok fülét egyre gyakrabban érik erős hanghatások, melyek hosszú távon halláskárosodást okozhatnak. Az MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága (AOB) jelentős háttérmunka után most szakmai tervezettel állt elő, mely gátat szabhatna a a környezeti zajterhelés növekedésének.

 • Filmklub: így dolgoznak a dinoszauruszvadászok Iharkúton

  2015.04.17.

  Ősi Attila 2000 nyarán, másodéves egyetemi hallgatóként találta meg az első csontokat az akkor még működő iharkúti bauxitbányában. Kiderült, hogy közel 85 millió éves gerincesek maradványairól van szó, és a környék bővelkedik a hasonló korú leletekben. Nézze meg nálunk az iharkúti dinoszauruszleletek felfedezéséről készült filmet!

 • Idegtudományi Forma–1: agykutató csúcsműszer működik Magyarországon

  2015.04.17.

  Mostantól a hazai agykutatók is a legjobb autóval indulhatnak a tudományos Forma–1-ben. A Magyar Tudományos Akadémia új MRI-berendezésével a kutatók tanulmányozhatják például a gyerekek gondolkodásának fejlődését vagy a zene és a nyelvtanulás agyi hatásait. A tisztán kutatási és fejlesztési célokra megvásárolt csúcsműszer nagy lendületet adhat az idegrendszeri betegségek vizsgálatának is.

 • Új kezeléseket alapozhat meg az agykutató csúcsműszer

  2015.04.17.

  „Kutatás-fejlesztés nélkül nem képzelhetők el új és egyre fejlettebb klinikai-diagnosztikai eljárások sem” – mondta az MTA TTK Agyi Képalkotó Központ korszerű MRI-berendezésének ünnepélyes avatása alkalmából adott interjújában Vidnyánszky Zoltán, a központ vezetője.

 • Nagy elődök nyomdokain – a Kelet magyar kutatói

  2015.04.13.

  Kőrösi Csoma Sándor, Vámbéry Ármin, Xantus János – néhány név azok közül a nagy hírű tudósok közül, akik életművükkel maradandó módon járultak hozzá a hazai orientalisztika eredményeihez. Mások kevésbé ismertek a nagyközönség előtt. Pedig volt közöttük 32 nyelvet és nyelvjárást beszélő, polihisztor nyelvész és a kopt miseliturgiát elsőként lejegyző népzenekutató is. A magyar Kelet-kutatás [...]