RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • A szlovén nagykövet bemutatkozó látogatása az Akadémián
  A szlovén nagykövet bemutatkozó látogatása az Akadémián

  A kutatás-fejlesztést érintő kapcsolatokról, a tudományos együttműködés folytatásáról és a magyar-szlovén nagyszótárról egyeztetett Pálinkás József, az MTA elnöke és Ksenija Škrilec, Szlovénia Magyarországra delegált nagykövete a diplomatának az Akadémia Székházában tett bemutatkozó látogatásán.

Az MTA hírei

 • Bűn, vétek, felelősség, emlékezés

  2014.04.24.

  A magyarországi holokauszt történelmi előzményeiről, a hetven évvel ezelőtti tragédiával kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről számoltak be, és az utókor felelősségéről is beszéltek annak a nemzetközi konferenciának a magyar és külföldi előadói, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Holokauszt Emlékközpont rendezett a Magyar Tudományos Akadémián.

 • Tagjává választotta Freund Tamást az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia

  2014.04.23.

  A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatóját, Freund Tamás neurobiológust is felvette tagjai közé az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia. Az 1780-ban alapított, a világ legkiválóbb tudományos, művészeti és közéleti gondolkodóit tömörítő szervezet jelenleg 250 Nobel-díjas és több mint 60 Pulitzer-díjas taggal büszkélkedhet.

 • 20 éve alakult az Országos Doktori és Habilitációs Tanács – ünnepi ülés az Akadémián

  2014.04.23.

  A magyarországi minőségi doktori képzés kialakításának két évtizedes történetét idézték fel az Országos Doktori és Habilitációs Tanács megalakulásának 20 éves jubileuma tiszteletére a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepi ülésen. Az előadók az eredmények számbavétele mellett hangsúlyosan szóltak a legsürgetőbb teendőkről, így a predoktori ösztöndíjak bevezetésének szükségességéről.

 • Fiatalodó kutatóhálózat – elnöki döntés 94 új, fiatal kutatói álláshelyről

  2014.04.18.

  Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsának (AKT) javaslatával megegyezően 94 új, 2014. szeptember 15-től betölthető fiatal kutatói álláshely odaítéléséről döntött a kutatóhelyek részére.

 • A kutatástámogatás módszertana és gyakorlata: eszmecsere a brit modellről

  2014.04.18.

  A világszínvonalú kutatások finanszírozásának nemzetközileg is elismert "brit modelljét" mutatta be az Akadémián Jackie Hunter, az Egyesült Királyság egyik legfontosabb, nem orvosi célú biológiai tudományos kutatásokat támogató intézményének, a Biotechnológiai és Biológiai Tudományok Kutatási Tanácsának a vezérigazgatója, aki a kutatástámogatás hazai és uniós gyakorlatának tapasztalatairól is eszmét [...]

 • Lányok Napja: természettudományos programokkal várják a középiskolás diáklányokat az MTA kutatóközpontjai

  2014.04.17.

  Harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon a Lányok Napja rendezvénysorozatot. A kezdeményezés célja, hogy a pályaválasztás előtt álló diáklányok figyelmét felhívja a természettudományi, informatikai, illetve mérnöki szakmákra. A programsorozathoz idén az MTA három kutatóközpontja csatlakozott.

 • Akadémiai intézet segítségével azonosították Szent Asztrik érsek maradványait

  2014.04.17.

  Egy kétgrammos ujjcsontdarabka és az MTA Atommagkutató Intézet legmodernebb, gyorsítós méréstechnikát alkalmazó berendezése kellett ahhoz, hogy egy 1911-ben végzett ásatás során feltárt főpapi sírhelyben talált csontokról kiderüljön: a Szent István királynak koronát hozó Asztrik, kalocsai érsek földi maradványait rejti a szarkofág.

 • Elhunyt Michelberger Pál gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja

  2014.04.14.

  Életének 85. évében, 2014. április 11-én elhunyt Michelberger Pál, a mechanika, a járműtervezés és -építés, valamint a kinetika nemzetközileg elismert kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és egykori alelnöke, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa.

 • „Az Akadémia bizalmi építésze” − Konferencia és kiállítás Ybl Miklós emlékére az MTA Művészeti Gyűjteményében

  2014.04.09.

  Kétnapos tudományos konferenciával és a nagyközönség számára eddig ismeretlen tervrajzait bemutató kamarakiállítással emlékeznek születésének 200. évfordulója alkalmából Ybl Miklósra az építészettörténet-kutatás legjelentősebb intézményei. A rendezvénnyel a Magyar Tudományos Akadémia is csatlakozik a 2014-es Ybl-emlékév programsorozatához.

 • Az időjárás, a klíma és az élelmezésbiztonság – Tom Beer előadása az Akadémián

  2014.04.08.

  Hogyan befolyásolja egy-egy természeti katasztrófa az élelmiszer-ellátást a fejlett, illetve a fejlődő országokban? Milyen időjárási jelenségek sújtják Ausztráliát, és mit tehetnek a szakemberek a kivédésükre? - többek között ezekről a kérdésekről beszélt előadásában Tom Beer, az MTA tiszteleti tagja, a Nemzetközi Geofizikai és Geodéziai Unió elnöke.