RSS

A tudománydiplomácia hírei

 • A jordán tiszteletbeli konzul látogatása az Akadémián
  A jordán tiszteletbeli konzul látogatása az Akadémián

  Bemutatkozó látogatáson fogadta Zaid Naffát, a Jordán Hasemita Királyság tiszteletbeli konzulját Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A 2017. évi Tudományos Világfórum házigazdájaként Jordánia már a 2015-ös budapesti világtalálkozó szervezésében is részt vesz.

Az MTA hírei

 • A tudományos eredmények közkinccsé tétetében is közreműködnek az MTA területi bizottságai

  2014.07.22.

  Lezárult a tisztújítás a Magyar Tudományos Akadémia regionális tudományos céljainak megvalósításához jelentős mértékben hozzájáruló akadémiai területi bizottságokban. A hazai testületek élére megválasztott akadémikusokat az MTA Székházában fogadta Lovász László, az Akadémia elnöke. A tanácskozáson a következő három évre vonatkozó terveikről tájékoztatták egymást a résztvevők.

 • Dohnányi-hagyaték érkezett az MTA kutatóközpontjába Floridából

  2014.07.18.

  Az MTA Lendület programjának kutatói hozták haza a magyar és egyetemes zeneművészet meghatározó alakja, Dohnányi Ernő hagyatékának újabb részét. A nemzeti kulturális örökség felbecsülhetetlen értékű dokumentumai az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban őrzött Dohnányi-gyűjteményt gyarapítják.

 • Rangos nemzetközi elismerés Gyulai József akadémikusnak

  2014.07.17.

  Az ion-anyag kölcsönhatás konferenciasorozat, a Recent Developments in the Study of Radiation Effects in Matter (REM) nemzetközi szervezőbizottsága az általa adományozott ezüst emlékérmet életműve elismeréséül idén Gyulai Józsefnek, az MTA rendes tagjának ítélte oda. Az akadémikus az elismerést a konferenciasorozat budapesti rendezvényén vette át.

 • „A Lendület program biztos jövőképet kínál”

  2014.07.16.

  Tüzelőanyagok ipari füstgázok felhasználásával történő előállításának lehetőségeivel foglalkozik a Lendület program keretében Janáky Csaba. A Szegedi Tudományegyetem tanársegéde olyan szervetlen félvezetőkön és szerves vezető polimereken alapuló összetett anyagokat vizsgál, amelyek révén szén-dioxidból napfény segítségével közvetlenül állíthatók elő olyan energiahordozók, mint a metanol és az [...]

 • Akadémiai programok, új kutatások az első világháború centenáriumán

  2014.07.15.

  Nemzetközi tudományos konferenciákat, kiállításokat, ismeretterjesztő előadásokat szervez, valamint új kutatási programok indítását és monográfiák megjelentetését is tervezi az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából az elkövetkező négy évben. Az akadémiai kutatók a nemzetközi trendekhez igazodva, határokon átnyúló projektek keretében, [...]

 • Rejtélyes pusztulás 85 millió éve - lendületes kutatók tárják fel a késő kréta időszak „bakonyi" állatvilágát

  2014.07.14.

  Több mint tízezer csontmaradvány került elő az elmúlt 14 évben Iharkúton, Európa egyik legjelentősebb késő kréta kori ősgerinces-lelőhelyén. Az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport a 85 millió évvel ezelőtti, egyedülálló „bakonyi" állatvilág feltárása mellett az életüket meghatározó eseményeket is igyekszik megismerni a leletek alapján.

 • Sum(m)it 240 – nemzetközi kombinatorikai konferencia az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet szervezésében

  2014.07.10.

  Négy nemzetközileg is kimagaslóan eredményes magyar matematikus tiszteletére tart nagyszabású nemzetközi kombinatorikai konferenciát az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. A Frankl Péter, Füredi Zoltán, Győri Ervin és Pach János 60. születésnapja alkalmából rendezett eseményt Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg.

 • A következő három évben is segítik a döntéshozókat az MTA elnöki bizottságai

  2014.07.10.

  Lovász László, az MTA elnöke felkérésére folytatják munkájukat a Magyar Tudományos Akadémia elnöki bizottságainak korábbi vezetői. Tudományos igényű válaszokkal segíteni a döntéshozókat, valamint erősíteni a külhoni magyar tudósokkal való együttműködést – egyebek mellett ez a legfontosabb feladata annak a négy akadémiai testületnek, amely az MTA elnöki bizottságaként végzi munkáját.

 • Az öregedő társadalom kihívásairól szervezett tanácskozást a Magyar Tudományos Akadémia

  2014.07.10.

  2020-ra Magyarországon a 65 év felettiek száma várhatóan eléri a 2 millió főt, 2030-ra pedig Európa lakosságának negyede időskorú lesz. Ezekről az előrejelzésekről és alternatív jövőképekről egyeztettek kutatók, szakpolitikusok, civilszervezetek és önkormányzatok képviselői az MTA által koordinált "Parliaments and Civil Society in Technology Assessment" (PACITA) elnevezésű program keretében.

 • Új kullancsfajt azonosítottak magyar kutatók

  2014.07.10.

  Az Ixodes ariadnae nevet kapta az az eddig ismeretlen, denevérekről és denevérbarlangokból kimutatott kullancsfaj, amelyet széles kutatói összefogás keretében az MTA Agrártudományi Kutatóközpont (MTA ATK) részvételével fedeztek fel hazánkban magyar kutatók.