RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Három Lendület-nyertes az Európai Kutatási Tanács pályázatán

  2015.03.31.

  Egy matematikus, egy biológus és egy társadalomtudós nyerte el idén az akadémiai kutatócsoportok vezetői közül az Európai Kutatási Tanácsnak a már önálló csoporttal rendelkező kutatók számára kiírt pályázati támogatását, a Consolidator Grantet. Abért Miklós, Pál Csaba és Takács Károly a Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjában elért eredményeire építve folytathatja kutatásait az ötéves, [...]

 • Kiemelkedő vörös- és desszertborok az akadémiai bormustrán: átadták "Az MTA Bora 2015” címeket

  2015.03.30.

  Hatodik alkalommal hirdette meg „A Magyar Tudományos Akadémia Bora” cím elnyerésére kiírt bormustráját az MTA. A minősített országos borversenyen a borértő tudósokból álló bírálóbizottság két kategóriában, ezen belül összesen hét alkategóriában hirdetett győztest. Az idei bormustrán különösen a vörös- és a desszertborok nyerték el a bírálók tetszését.

 • Újabb kutatási infrastruktúra-fejlesztés az MTA intézményhálózatában

  2015.03.25.

  Több mint 1,2 milliárd forint értékben 17 pályázatot támogat az Akadémia a kiemelkedő eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó pályázaton. Ezenfelül az MTA KIK 75 millió forintot kap az akadémiai tudásvagyon digitalizálására és interneten történő megjelentetésére, 100 millió forintot pedig a tervezett "MTA Felhő” elnevezésű informatikai projektre különített el [...]

 • Elhunyt Horváth János matematikus, az MTA külső tagja

  2015.03.24.

  Életének kilencvenegyedik évében, 2015. március 12-én elhunyt Horváth János matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. A professzor az analízis több területének is nemzetközileg ismert kutatója volt. Tudományos munkássága középpontjában a funkcionálanalízis, illetve elsősorban a disztribúcióelmélet állt.

 • Filmklub az Akadémián

  2015.03.23.

  Az iszlám és a Nyugat, a hazai bauxitbányászat, népi orvoslás és dinoszauruszvadászok – csak néhány ízelítőül azokból a témákból, amelyekkel az újrainduló tudományos ismeretterjesztő filmklubban találkozhatnak az érdeklődők idén április–május folyamán az MTA Székházában. A filmvetítések utáni beszélgetéseken szakértők segítenek eligazodni az adott kérdéskörben.

 • Napfogyatkozás: megtelt a tér az MTA Székháza előtt

  2015.03.20.

  A részleges napfogyatkozás csúcspontján közel kétezer látogató figyelte a jelenséget a Magyar Tudományos Akadémia Székháza előtt március 20-án. Az érdeklődők napszűrős távcsövekkel és védőszemüvegeken át követhették, ahogyan a Hold beleharap a Napba.

 • A napfogyatkozás elé, avagy Petőfi intő példája

  2015.03.19.

  Ritkán látható természeti jelenséget, napfogyatkozást figyelhetünk meg Magyarországról pénteken délelőtt. A mostani napfogyatkozás ugyan részleges lesz, de a sugarak éppúgy károsíthatják a retinát, mint teljes napfogyatkozáskor. A szem megfelelő védelmének elmulasztása súlyos következményekkel járhat, ahogyan azt a költő Petőfi Sándor is megtapasztalhatta 1842-ben.

 • Juhász Istvánt választották az Európai Halmazelméleti Társaság elnökévé

  2015.03.19.

  Az Akadémia rendes tagja, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutató professor emeritusa, a halmazelméleti topológia kiemelkedő kutatója a 2015-2018-as időszakban töltheti be ezt a tisztséget.

 • Változás közben vizsgálják az anyagot

  2015.03.18.

  Az elektronszerkezet és a működés kapcsolatát vizsgálja molekuláris rendszerekben az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban alakított kutatócsoportjával Vankó György fizikus. Legutóbbi eredményük a fényhasznosító molekulák működési mechanizmusának pontos megismeréséhez és megértéséhez járulhat hozzá. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik honlapunkon.

 • Barry Simonnak ítélték oda az MTA nemzetközi Bolyai-díját

  2015.03.17.

  Barry Simon amerikai matematikus veheti át az idén a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat. Az 1902-ben alapított, ötévente kiosztott, a megelőző 15 esztendő legjobb matematikai monográfiájának járó elismerés a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi díja. Az Amerikai Matematikai Társaság tagja a hatodik kutató, aki átveheti a rangos kitüntetést.