RSS

A tudománydiplomácia hírei

Az MTA hírei

 • Nagyszabású konferencia a klímaváltozás szerteágazó következményeiről az Akadémián

  2014.11.21.

  Széles kitekintésben vitatják meg a klímaváltozás rendkívül összetett hatásait a szakemberek a Magyar Tudomány Ünnepén. A 40. Meteorológiai Tudományos Napok keretében megtartott „Klímaváltozás és következményei: a globális folyamatoktól a lokális hatásokig" című kétnapos rendezvény megnyitó előadását Renate Christ, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) titkára tartotta.

 • Elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja

  2014.11.20.

  Életének 83. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Szépfalusy Péter fizikus, az MTA rendes tagja, az ELTE Fizika Intézet Széchenyi-díjas professzor emeritusa. Szépfalusy Péter az ELTE Komplex Renszerek Fizikája Tanszék korábbi vezetője, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatóprofesszor emeritusa, a hazai statisztikus fizikai kutatások nemzetközi hírű, kiemelkedő alakja volt.

 • Hangyák és atkák borostyánba zárva

  2014.11.20.

  Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont munkatársa is részt vett abban a vizsgálatban, amelynek eredményeképp egy nemzetközi kutatócsoport az eddig ismert legrégebbi együttes hangya-atka előfordulást fedezte fel egy 44-49 millió éves borostyándarabban. Az eredményről a rangos Biology Letters folyóirat számolt be.

 • Interdiszciplináris vizsgálatok adtak képet egy 6. századi közösség tagjainak biológiai állapotáról, életmódjáról

  2014.11.20.

  A Balaton közeli Szólád község határában található egykori langobárd település demográfiai viszonyait és tagjainak életkörülményeit is sikerült feltárnia az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont régészeinek közreműködésével dolgozó magyar–német kutatócsoportnak. A régészeti, valamint természettudományi vizsgálatok eredményeit a PLOS ONE folyóirat közölte.

 • Ahol a kiváló szellem és az egyedi tudományos profil találkozik

  2014.11.20.

  Az MTA Atommagkutató Intézet hat évtizedét, az eddig elért eredményeket méltatta a Magyar Tudomány Ünnepe debreceni nyitóünnepségén Török Ádám, az Akadémia főtitkára. Az idén fennállásának 60. évfordulóját ünneplő MTA Atomkiról szólva kiemelte: az ott dolgozó kutatók megtalálták azokat a speciális területeket, amelyeken az intézmény erős lehet.

 • Támogatás társadalomtudományi kutatásokhoz

  2014.11.19.

  1989-ben írta alá a Japan Shipbuilding Industry Foundation és a Magyar Tudományos Akadémia azt a megállapodást, amelynek keretében megalakult az MTA-Sasakawa Fiatal Vezetők Ösztöndíja Alapítvány (SYLFF). Az évente egy alkalommal meghirdetett pályázaton tíz hónapos ösztöndíjat lehet elnyerni. Az évforduló alkalmából emlékülést szervezett a Magyar Tudomány Ünnepe keretében az MTA-SYLFF Titkársága.

 • Újabb mérföldkő a kvantummechanikában

  2014.11.18.

  A kvantumfizika egyik leghíresebb nyitott kérdését válaszolta meg genfi kollegájával Vértesi Tamás, az MTA Atomki kutatója. A Nature Communicationsben közölt eredményük újszerű kihívások elé állíthatja a kvantumoptikai információtovábbítás, így a kvantumszámítógép kutatóit.

 • Lendületes kutatók új nanotechnológiai eljárással tették mágnesessé a grafént

  2014.11.17.

  Az egyetlen szénatomnyi rétegből felépülő, kétdimenziós grafén új tulajdonságát fedezték fel az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatói. Az Akadémia Lendület programjának egyik idei nyertese, Tapasztó Levente vezette kutatócsoport kimutatta, hogy olyan nanométeres szélességű grafénszalagok hozhatók létre, amelyek élein szobahőmérsékleten is stabil mágneses rend alakul ki.

 • Átfogó tanulmány a Nature magazinban a közép-európai országok kutatásfinanszírozási gyakorlatáról

  2014.11.14.

  A berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából közölt áttekintő cikket a közép-európai országok tudományfinanszírozási gyakorlatáról a Nature. A lap a lengyel, az észt és a magyar helyzetet ismertetve vázol fel három lehetséges modellt a versenyképes kutatási környezet kialakítására, az európai uniós csatlakozással megnyílt lehetőségek kiaknázására.

 • Elhunyt Farkas József, élelmiszer-biológus, az MTA rendes tagja

  2014.11.14.

  Életének 81. évében rövid betegség után elhunyt Farkas József, az MTA rendes tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa. Fő kutatási területe az élelmiszer-biztonság, az élelmiszer-tartósítás mikrobiológiája, kémiája és technológiája volt. Elévülhetetlen szakmai érdemeket szerzett a sugárzásos és a kombinált tartósítási eljárások témakörén belül.