IV. Agrártudományok Osztálya

Elhunyt Mészáros János állatorvos, az MTA rendes tagja Elhunyt Mészáros János állatorvos, az MTA rendes tagja

Elhunyt Mészáros János állatorvos, az MTA rendes tagja

Életének 91. évében, 2018. január 29-én elhunyt Mészáros János akadémikus. Személyében az állatorvosi mikrobiológia és járványtan manningeri iskolájának egyik legjelesebb képviselője, világszerte elismert tudományszervező, állatorvos-generációkat oktató, kutatókat nevelő és a gyakorlat igényeit is jól ismerő, hatékonyan segítő tudós szakember távozott el.

Így szabályoznák a genomszerkesztést az európai akadémiák Így szabályoznák a genomszerkesztést az európai akadémiák

Így szabályoznák a genomszerkesztést az európai akadémiák

GMO-nak számítson-e a génszerkesztett kukorica? Használhatunk-e génkampányokat maláriát terjesztő szúnyogokkal szemben? Segíthetik-e génszerkesztett sertések a szervátültetésre várókat? Milyenek az emberi génterápia kilátásai? Ezekről és hasonló kérdésekről adott ki jelentést az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. A jelentés összefoglalóját magyar fordításban közöljük.

Elhunyt Dimény Imre, az MTA rendes tagja Elhunyt Dimény Imre, az MTA rendes tagja

Elhunyt Dimény Imre, az MTA rendes tagja

Életének 95. évében elhunyt Dimény Imre agrármérnök, egyetemi tanár, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A Széchenyi-díjas tudós 1967 és 1975 között földművelésügyi és élelmezésügyi miniszter volt.

Zika és társai: vírusok körülöttünk – tudományünnepi előadás Zika és társai: vírusok körülöttünk – tudományünnepi előadás

Zika és társai: vírusok körülöttünk – tudományünnepi előadás

HIV, Ebola, Zika – vírusok, amelyek mintha a semmiből bukkantak volna elő, és amelyekkel szemben hirtelen védtelennek éreztük magunkat. Vajon hány ilyen „új vírusra” kell még számítanunk, és kell-e félnünk globális járványoktól? Ezekről is beszél november 15-én az MTA Székházában Harrach Balázs virológus, bioinformatikus.

Lesz-e kenyér unokáink asztalán? Klímaváltozás és mezőgazdaság a 21. századi Magyarországon - tudományünnepi előadás Lesz-e kenyér unokáink asztalán? Klímaváltozás és mezőgazdaság a 21. századi Magyarországon - tudományünnepi előadás

Lesz-e kenyér unokáink asztalán? Klímaváltozás és mezőgazdaság a 21. századi Magyarországon - tudományünnepi előadás

Valóban soha nem látott klímaváltozás zajlik napjainkban a Földön? Mire számíthatunk az előttünk álló évszázadban, és gátat szabhatnak-e a folyamatnak a 2015-ös párizsi klímacsúcs ambiciózus célkitűzései? És hogyan alkalmazkodhat a gyorsan változó körülményekhez a hazai mezőgazdaság? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre adott választ a Magyar Tudomány Ünnepe egyik kiemelt előadásán november 7-én Bartholy Judit meteorológus és Veisz Ottó agrárkutató.

A Balaton környezetvédelmi sikertörténet – bemutatták az MTA vízprogramjának első eredményeit A Balaton környezetvédelmi sikertörténet – bemutatták az MTA vízprogramjának első eredményeit

A Balaton környezetvédelmi sikertörténet – bemutatták az MTA vízprogramjának első eredményeit

Csak a szuperszámítógépes kapacitás korlátozza azt, hogy mennyire részletes meteorológiai és a hidrológiai modelleket tudunk alkalmazni a Balaton sajátos légköri cirkulációjának és vízmozgásának jellemzésére – hangzott el többek között a MTA Víztudományi Program első eredményeit bemutató konferencián, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepe keretében tartottak. A programot a hazai víztudományi kutatások nemzetközi élvonalba emelése, a kutatások hálózatba szervezése végett indította el tavaszi közgyűlésén az Akadémia.

  • 27 találat
  • További