Eseménynaptár

Tudományos Csopa Cafe: Mit üzennek a gravitációs hullámok?

Időpont

2016. május 10., 17:30 óra

Részletek

vendég: dr. Vasúth Mátyás (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, Magyar VIRGO csoport ).

100 évvel azután, hogy Albert Einstein kidolgozta általános relativitáselméletét és megjósolta a gravitációs hullámok létezését tavaly szeptemberben sikerült először közvetlenül is megfigyelni ezeket a hullámokat. Az amerikai LIGO detektorok által észlelt hullámjel egy távoli galaxisban összeolvadó két fekete lyuk életének utolsó pillanatait rögzítette. Az előadásban áttekintjük, hogy hogyan is lehet megfigyelni ezeket a hullámokat, milyen információkhoz juthatunk a forrásról a hullámok segítségével, és hogy milyen következményei vannak a felfedezésnek. 

A programsorozatról: 

Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. Többek között vegyészek, fizikusok, biológusok, nyelvészek, geológusok és kutatóorvosok váltják egymást a Tudományos Csopa Cafeban. Az érdeklődők első kézből hallhatnak a laborokban, levéltárakban és könyvtárakban folyó tudományos munkáról és a legfrissebb eredményekről. Megismerhetik magát a KUTATÓT, kiderül, mi befolyásolta a pályaválasztásban, milyen kihívások, célok mentén építi tudományos karrierjét. A Csodák Palotája látogatói bepillanthatnak a kutatók rejtelmes hétköznapjaiba.

Képes beszámoló korábbi rendezvényeinkről: http://csopamedia.blogspot.hu/p/tudomanyos-csopa-cafe.html

A Tudományos Csopa Cafe videoarchívuma a Galileo Webcast jóvoltából: http://csopamedia.blogspot.hu/2016/02/kutatok-csodak-palotajaban-nezd-vissza.html

Várjuk a jövő kutatóit – a középiskolásokat és egyetemistákat -, a tudomány iránt érdeklődőket, akik munkából jövet ugranak majd be hozzánk, s itt a helye a nyugdíjasoknak is! A Tudományos Csopa Cafe nyitott mindazok számára, akik a tudományra szomjazva megpihennek nálunk.

A program ingyenesen látogatható!

Kapcsolattartó

Paszternák András