Tíz kiváló csapat az MTA középiskolai tanulmányi versenyének döntőjében

Kilenc magyarországi – ebből négy budapesti – és egy határon túli csapat jutott be a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett tanulmányi verseny döntőjébe. A háromfős középiskolás csapatok a klímaváltozás és fenntarthatóság témakörében mérik össze tudásukat március 4-én az Akadémia budapesti székházában. Az eseményt élőben közvetíti az MTA YouTube-csatornája.

2023. február 9.

A Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett tanulmányi versenyen (verseny.mta.hu) 686 hazai és határon túli csapat indult, ebből 152 jutott a második fordulóba, ahol a tesztkérdések mellett már egy esszét és egy saját gyártású rövid videót is be kellett küldeniük a diákoknak. Az esszében egy projekttervet kellett kidolgozniuk részletes indoklással és költségvetéssel arra, hogyan költenének el 20 millió forintot annak érdekében, hogy iskolájuk működése környezetbarátabb, fenntarthatóbb legyen. A maximum 2 perces videóban egy a verseny témájához kapcsolódó fogalmat kellett közérthetően elmagyarázniuk. Ezeket a feladatokat végül 117 csapat teljesítette a rendelkezésre álló egy hónap alatt, és rengeteg kiváló tartalom született.

A döntőbe jutott csapatok neve és iskolája a pontszámaik sorrendjében:

  • Membrain – Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
  • ELF – Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola
  • Bagoly – Budapesti Gazdasági SZC Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum
  • In Pollutio – Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium, Győr
  • Rozmárok – Bethlen Gábor Kollégium, Nagyenyed
  • Trifolium – Gödöllői Református Líceum Gimnázium
  • Zöld Muskétások – Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest
  • Alternatív Fánkparádé – Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium
  • Boy-Go – Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium, Sopron
  • Venom Squad – Szent István Gimnázium, Budapest

A döntő március 4-én 10.30-kor kezdődik a budapesti MTA Székházban. A körülbelül 3 órásra tervezett programot élőben közvetíti az MTA YouTube-csatornája.

Az esemény műsorvezetői Döbrösi Laura és Lévai Balázs, a rendezvényen egy a diákok körében népszerű meglepetészenekar is fellép.

A döntő sajtónyilvános. A személyes részvétel a helyek korlátozott száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött, ennek lehetőségéről a Középiskolai MTA Alumni Programban részt vevő iskolák kapnak értesítést.

A tíz csapatot és felkészítő tanáraikat az Akadémia látja vendégül, és a döntő előtti napon közös programot szervez számukra. Minden döntős csapat minden tagja egy értékes tabletet vihet haza, felkészítő tanáraik pedig ajándékutalványokat kapnak.

A győztes csapat tagjai és felkészítő tanáruk európai tanulmányúton vehetnek részt, amelynek során magyar kutatók vezetésével meglátogatják a CERN-t és a Franciaországban épülő kísérleti fúziós erőművet, az ITER-t.

A verseny döntőbe nem jutó résztvevői között értékes ajándékokat sorsoltak ki a szervezők.

A tanulmányi verseny során közel kétszáz iskola csatlakozott az MTA elnöke, Freund Tamás által meghirdetett Középiskolai MTA Alumni Programhoz, amelynek keretében kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba és más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. A program célja egy tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése. Freund Tamás felhívására eddig az MTA köztestületének közel 1700 tagja jelentkezett a programra.

Az MTA az Alumni Programon keresztül kitüntetett figyelmet szentel a klímaváltozás és a fenntarthatóság problémájának. A szakterület kutatói által kidolgozott, folyamatosan bővülő tartalomcsomag videókkal, infografikákkal, szöveges segédanyagokkal és szakirodalmi forráslistákkal segíti a téma alapos megismerését, valamint a tanulmányi versenyre való felkészülést.

„A globális problémák kezeléséhez az alapos tudás nélkülözhetetlen. Csak akkor óvhatjuk meg a jövőnket, ha jól ismerjük a jelenben működő folyamatokat” – mondta Freund Tamás a verseny meghirdetésekor a diákoknak küldött videóköszöntőjében.

Háttér

2022 októberében a Magyar Tudományos Akadémia első alkalommal hirdetett tanulmányi csapatversenyt középiskolásoknak, melynek során magyarországi és határon túli középiskolák háromfős diákcsapatai mérhetik össze tudásukat a klímaváltozás és a fenntarthatóság témakörében.

A diákok által kedvelt közösségi oldalakon is hirdetett verseny a reméltnél is nagyobb érdeklődéssel indult, 229 iskolából 686 középiskolás csapat és 288 felkészítő tanár jelentkezett. A 229 iskola közül 49 fővárosi, 50 pedig határon túli intézmény volt.

A verseny két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. Az első forduló november 9-én zárult, 152 csapat jutott tovább a második fordulóba. Ehhez 80%-os teljesítményre volt szükség, ami jól mutatja a mezőny magas színvonalát, a diákok és tanárok felkészültségét. A 152 csapatból 117 kvalifikált a döntőre, ebből alakult ki a végső 10-es mezőny.

A tanulmányi verseny feladatsorait és a döntő feladatait az MTA szakértői csapata állította össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (The Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) klímajelentései alapján, amelyek közül a legutóbbi ismét aláhúzta azt a tudományos tényt, hogy az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok kibocsátása miatt melegszik a Föld, és lesz egyre szélsőségesebb az időjárás. Az IPCC legutóbbi, hatodik értékelő jelentése (Sixth Assessment Report) a klíma- és társtudományok jelenlegi állását összegzi több tízezer tudományos cikk áttekintésével és több ezer szakértő bevonásával. A jelentés így a világ legjobb elérhető tudományos ismeretanyaga a témában, egyben az éghajlatváltozásra vonatkozó tudományos konszenzus.

Itt töltheti ki a verseny első két fordulójának feladatsorait

A helyes megoldásokat a verseny honlapján, a verseny.mta.hu oldalon nézheti meg.

Röviden a pontozásról

  • Minden kérdésre négy lehetséges válasz adható, melyek között vannak helyes és helytelen válaszok.
  • Egy adott kérdésre akkor kap 4 pontot a teszt kitöltője, ha az adott kérdés összes helyes válaszát bejelölte, és egyik helytelen választ sem jelölte be.

A verseny logója és kapcsolódó fotók szabad felhasználásra ide kattintva érhetők el

Az MTA Alumni Program FB-oldala: https://www.facebook.com/mtaalumniprogram; IG-csatornája: https://www.instagram.com/mtaalumniprogram/.